27 Ekim 2011 Perşembe

Yaprak jiletler

Tekrar merhaba sevgili tıraş severler,

Bu yazıda şimdiye kadar kullanmış olduğum yaprak jiletlerin özet halinde değerlendirmelerini yapıyorum. Format olarak honemeister komşumuza yakın bir çalışma yaptım. Ancak onun aksine kişiye göre çok değişken olduğundan her jiletle kaç tıraş olunur bilgisi vermedim. Şu an foto çekme imkanım olmadığımdan bazı fotoları kendisinin affına sığınarak blogundan alıyorum. Puanlarım 1' den 10' a kadar gitmekte. Değerlendirmelerimi keskinlik, pürüzsüzlük, dayanıklılık, tıraş keyfi ve fiyat gibi faktörlerini bir bütün olarak ele alarak yaptığımı belirteyim. 

Aklınızda bulunması gereken en önemli konulardan bir tanesi, tıraş dünyasının en kişisel araçlarından bazılarının jiletler olduğudur. Her insanın cildi ve sakalı kendine özgü olduğundan birisinde başarılı olan bir jilet, bir başkasında çok kötü sonuçlar verebilir. Örneğin sakalı pek yoğun olmayan kişiler pek çok jileti benzer verimde ve keskinlikte bulurken, sakalı yoğun ve sert olan kişiler jiletler arasındaki keskinlik farkını çok daha bariz algılayabilir, bazı ortalama jiletlerden iyi sonuç alamayabilirler. Aynı şekilde cildi fazla hassas olan bir kullanıcı , başkalarının memnuniyetle kullandığı bir jiletten kolayca tahriş olabilir. Keskinliğin de herşey olmadığını unutmayın, örneğin agresif bir makinede keskinliği düşük bir jilet çok daha iyi sonuçlar verebilir. Dolayısıyla keskin jilet ≠ iyi jilet. Duruma, gerekliliğe göre değişir.
 
Bu bakımdan jiletler ile ilgili yorumlar sizin için asla kesin değildir. Ne olursa olsun, jiletin yüzünüzde nasıl sonuç vereceğini bilmeniz için mutlaka kendiniz alıp denemeniz gerekir. Yani ben burada 1-2 puan verdim diye o jilet çöptür diye düşünmeyin, o benim kendi değerlendirmemdir, siz belki benim aksime çok memnun kalabilirsiniz. Bir de benim puanım kıttır, çok az jilete 7 puan ve üzeri vermşimdir ama 5 puan ve üzerinden itibaren çoğu jiletten memnun kalabileceğinizi bilin. Yazılanlar sizi yönlendirme açısından ilk adımı yapabilir. Ben kolay tahriş olmayan normal bir cilde ve hem gayet sert, hem de oldukça yoğun sakala sahip biriyim. Dolayısıyla buradaki değerlendirmelerim sakal tarzı bana benzer olan başka kimseler için daha tutarlı olacaktır.

Bu yazıyı hazırladıktan 10 yıl sonra 2023 yılında değişen ve gelişen deneyimlerim sonrasında bazı ufak düzenlemeler yaptım. Sonuçta yıllar içerisinde jiletler, üretim bantları ve kalite kontroller değişebiliyor. Eskiden çok sevdiğim Crystal gibi bazı jiletlerin güncel üretimlerinde o kadar iyi olmadığına şahit olabiliyorum. O yüzden bu listeyi kesin nizam gibi algılamayın, sadece temel bir ön rehber olarak düşünün.
 


DORCO ST-300  KORE - 1

Bu jiletler kore üretimi olup bir karton pakette 10 jilet olarak satılır. Kırmızı kutulu ST-301 modeli bununla tamamen aynıdır. Kırmızı paket Amerikan pazarı için üretilmektedir. Kesici ağızları platin kaplıdır. Dorco tüm jiletler arasında en az keskin olan bir kaç jiletten biri olarak kabul edilir. Bu yeni başlayanların kendilerini kesmelerini çok zor kılan bir özellik olup, sık sık yeni başlayanlara önerilmesini sağlasa da, yakın bir tıraş olmayı neredeyse imkansız kılar. Köseye yakın, tüy sakallarınız yoksa, eli makineyi tutmaya biraz alışmış kimseyi tatmin etmeyecektir. Ancak aşırı hassas bir cildiniz varsa, ne kullansanız tahriş oluyorsanız o vakit bu tip küt kesimli jiletleri deneyebilirsiniz. 
 

 
DORKO TITAN VIETNAM - 1

Dorko'nun bu güncel jiletleri Vietnamda üretilir. Teflon kaplıdır. Oldukça küt ve düşük keskinlikte bir başka jilet. Açıkcası standart Dorcolardan bu bakımdan bir farkını göremedim. Çok düşük keskinlikte olduğundan konforu haliyle iyi ama yakın tıraş olması oldukça zordur. Özellikle de sert ve yoğun sakallıysanız. Ancak çok agresif bazı makineleri uysallaştırmada denenebilir.
 
 
 

 

TREET CLASSIC PAKİSTAN - 2

Treet markasının en vasat jiletidir. Bir karton kutuda 10 jilet olarak satılır.  Karbon çeliğidir, dolayısıyla paslanmaya müsaittir. Keskinlik olarak dorco' dan ancak biraz daha iyidir, kaba ve konforsuz bir tıraş verir.Benim pek üstünde durmadığım jiletlerden birisidir.




Rapira ve Voskhod jiletlerini de üreten Moskovadaki Mostochlegmash firması tarafından üretilir. Standart paslanmaz çeliktir. Bir karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Pek bilinen ya da tutulan bir jilet değildir. Konforu ortalamadır. Keskinlik olarak bana göre oldukça düşüktür, sinekkaydı tıraş için cildinizi çok kazısanız dahi başarılı olamazsınız. Ancak öte yandan yeni başlayanlar için de ilk denenecek jiletlerden biridir çünkü bu jiletle kendiniz kesme ya da tahriş etme ihtimaliniz oldukça düşüktür. Yine hassas ciltli iseniz bir deneyebilirsiniz.




TREET DURA SHARP (Sarı kutu) PAKİSTAN - 3,5

Yine bana göre oldukça vasat bir jilet. Karbon çeliğindendir, bir karton kutuda 10 adet olarak satılır. Konfor ve keskinliği treet classic' ten biraz daha iyi olsa da benim denediğim en vasat jiletlerdendir.




SHARP STAINLESS BANGLADEŞ - 3,75

Polimer kaplı paslanmaz çelikten imaldir. Bir karton kutuda 5 jilet olarak satılır. Çelikler ingiltere' de işlenip, Japonyada bilenmelerine rağmen, ne kalite, ne de keskinlik olarak avrupalı muadillerine yakındır. Adıyla tezat olacak şekilde oldukça az keskinliğe sahiptir. Konforu vasattır. Tutulmayan ve sevilmeyen bir jilettir.


VIDYUT SUPER MAX STAINLESS HİNDİSTAN - 3,75

Vidyut' un iddiasına göre dünyada kullanılan her 5 yaprak jiletten 1' i super max. hindistan nüfusunu düşündüğümüzde olabilir. Ancak gerçek hayata bakarsak super max jiletleri oldukça vasat jiletler. Markanın giriş seviyesi olan paslanmaz çelik olan bu model de farklı değil. 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılıyor. Keskinliği, konforu ve tıraş sonuçları vasat olan jiletlerden. Ülkemizide' de ucuza bulunur.



LORD SUPER STAINLESS TÜRKİYE - 4

Mısırlı üretici lordla alakası olmayan ve Zaza grup adına 1930' dan Kartal Çelik A. Ş. tarafından Türkiye' de üretilir. Daha ziyade ortadoğu pazarı için üretildiğinden ülkemizde duyanı çok azdır. Standart paslanmaz çelikten üretilir, karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Gerek keskinlik, gerekse konfor olarak mısırlı üretici Lord' un super stianless versiyonuna yakın performans verir. Genel ortalamanın altında ve vasattır. İstanbul Zazahan pasajında bulunabilir.


















LORD SUPER STAINLESS MISIR - 4

Yukarıdaki jiletle hiçbir alakası yoktur. Mısırlı üretici Lord kendi jiletlerini kendi yapar. Super stainless modeli giriş seviyesidir. Karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Ortalamanın altı ve vasat bir jilettir. 
















 

LORD SUPER STAINLESS EXTRA MISIR - 4

Normal super stainless  olan Lord modelinden bir farkını göremediğim bir jilettir. Bir karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır.
 

 










CROWN MISIR - 4

Mısırlı Lord firması tarafından üretilen Crownlar fena olmayan ömre sahiptir. Ancak keskinlik olarak en fazla ortalama denebilir. Pek akıcı değildir ve yakın tıraş sunmaz. Ama yeni başlayanlara, yumuşak sakallılara ya da agresif makinesini dizginlemek isteyenlere uyabilir. Eh denecek bir jilet.




GILLETTE GOAL HİNDİSTAN - 4,25

Gillette tarafından Hindistanda üretilen giriş seviyesi bir jilettir. Konforu ortalama olup, keskinliği vasattır. Karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Ülkemizde' de bulunan oldukça ucuz bir jilettir. Genel olarak tatmin etmekten uzaktır.





VIDYUT SUPER MAX PLATINUM HİNDİSTAN - 4,5

Stainless Super Max' ın bir üst modelidir. Fark olarak, kesici ağzı platin kaplıdır. Keskinliği ve konforu birazcık daha iyidir. 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Ülkemizde bulunabilir. Çok kötü bir jilet olmasa da yine tatmin etmekten uzaktır. 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GILLETTE NACET RUSYA - 4,5

Bir başka Rusta ppi üretimi Gillette üretimi. Aslında Nacet'ler oldukça eski bir geçmişe sahiptir ve uzun yıllardır aralıklı olarak üretilirler. Bazı kişilerce çok keskin ve pürüzsüz bulunsa da benim ancak orta keskinlikte bulduğum, ağzı da kaba olan ve konforu düşük jiletlerdendir. Akıcılığı ancak ortadır. Bana göre 7 oclock serisine yaklaşamayacak bir jilettir. Bu jileti farklı zamanlarda farklı yerlerde temin ettim hep sonuç aynı. Belki cildime de gitmiyor olabilir ama nitelikler bakımından da hakkından yazılanlardan oldukça geri bir jilet olduğunu düşünüyorum. Bu bakımdan abartıldığını düşünmüyor da değilim. Ama siz deneyin yine de tabi.

















BIG BEN SUPER STAINLESS MISIR - 4,75

Mısırlı üretici Lord' un yan markasıdır. Diğer Lord modellerine oldukça yakın bir karakterdedir. Ortalama konfor ve vasat keskinlik. Bir karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Pek tutulan bir jilet değildir.











GILLETTE RUBIE PLATINUM PLUS RUSYA - 4,75

Procter&Gamble' in Rusya St. Petersburg'daki Petersburg Products International firmasında üretilir. Bu firmadan çıkan jiletler oldukça başarılı ve dünyada ünlüdür. Ancak ilginçtir Gillette Rubie benim en beğenmediğim St. Petersburg üretimi oldu. Rusya'da rapira' ya göre 3 kat daha pahalı satılan bir jilettir. Bir karton kutuda 5 adet olarak satılır. Platin kaplıdır. Keskinliği ortalamanın üstündedir, ama konforu ile öne çıkmaz. Kesimi biraz kaba bir jilettir. Çin üretimi sahteleri kol gezmektedir, dikkat etmek gerekir. Cildiniz hassas ise size gitmeyecektir.











GILLETTE WILKINSON SWORD HİNDİSTAN - 4,75

Gillette tarafından Hindistanda üretilir. Bir karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Standart paslanmaz çeliktir. Çok ucuzdur. Konforu iyi olmakla beraber, keskinliği yetersizdir ve yakın bir tıraş veremez. Ayrıca dayanıklılığı son derece kötüdür. Bir- iki tıraştan sonra işi biter.












DERBY EXTRA TÜRKİYE - 5

Ülkemizin en bilinen ve popüler jiletidir. Ayrıca dünyada da çok iyi bilinen ve oldukça tutulan bir jilettir. 96 yılında Derby markasını satın alan Azmüsebat firması tarafından üretilir. Plastik kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Platin, seramik ve polimer kaplıdır. Azmüsebat neden paslanmaz çeliklerin standart katkılarından olan krom, tungsten gibi alaşım elemanlarını sanki özel bir kaplamaymış gibi ambalaja yazıyor bilemiyorum, afilli gözüksün diye olabilir. Ama çok da özel olmayan bir jilettir. Üretim kalitesi iyi olmakla beraber teknik kusurları vardır. Keskinliği ortalama değerlerde olmakla beraber konforu kaba bir jilet olmasından dolayı çok kötüdür. Alman merkur ile en kaba ve konforsuz jiletlerden birisidir. Amerikan pazarı için ürettiği 10 adet jilet içeren kırmızı paketinin içeriği aynıdır.Azmüseabat artık bu ürünü sadece dış pazar için üretiyor, iç pazar için yeni usta modelini çıkardı.

PARKER PREMIUM PLATINUM TÜRKİYE - 5

Parker bir Hindistan firması ama bu jiletler yanılmıyorsam Azmüsebat tarafından Türkiye'de üretiliyor. İsveç çeliği, krom, tungstem, platin kaplı ağızlara sahip. Tanıdık geldi mi? Evet bir yukarıdaki Derby Premium ile aynı jilet. Dolayısıyla yukarıdakiler aynen geçerli. Ne keskinlik, ne akıcılık, ne konfor olarka memnun kalmadığım bir jilet oldu.















WILKINSON SWORD ALMANYA - 5

Fiyatı dışında ingiliz wilkinsonları ile bir benzerliği olmayan bana göre vasat bir jilettir. Bir plastik kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Standart paslanmaz çeliktir. Ülkemizde de bulunur ve ülkede satılan en pahalı jiletlerdendir. Ancak performansı bu fiyatın hakkını veremeyecek kadar vasattır. Gerek keskinliği, gerek konforu ancak eh dedirtebilecek kadardır.














BLUEBIRD HI STAINLESS TÜRKİYE - 5,25

Azmüsebat tarafından Derby' nin yan markası olarak dış pazar için üretilir. 1 plastik kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Yapısal özellikleri Derby' e yakındır aynı kaplamalara sahiptir.  Ancak biraz daha ekonomik olarak üretilmiştir. Genel olarak derby' den biraz daha az keskindir ancak tıraş konforu biraz daha iyidir. Yine de biraz jilet denemişseniz önemli bir şeylerin eksikliğini size açıkça hissettirir.





















DERBY PREMIUM TÜRKİYE - 5,25

Yakın zamanda Azmüsebat firması tarafından yıllardır piyasada satılan Derby extra jiletin bir güncellenmesi olarak üretilmiştir.  Çeşitli kalitelerde karma jiletlerle üretilen extra'nın aksine premium "isveç çeliği" kullanma iddiasında. Bunda da bahsettikleri muhtemelen Sandvik firmasının çelikleri. Onun dışında estra gibi onyüzbin milyon kaplama kullanan jilet. Krom, polimer, tungsten, platin vs vs. Sanırsın jilet değil, nasa mekiğini güneş kalkanı yapıyorlar. Peki bu yenilenmiş, janjanlı siyah kutuda gelen "premium" jilet ne kadar başarılı? Açıkcası pek de farklı değil. Derby extra jilete göre bir tık daha keskin bulsam da hala genel jiletler ortalamasında, keskinlik olarak orta altında kalan, hala kaba ağızlı, iyi honlanmamış bir jilet. Eski versiyona göre biraz daha iyi aksa da, hala oldukça konforsuz, yer yer çeken, tıraş esnasında yüz büktüren, tıraş sonrasında sızlatan ve bölgesel sakallar bırakan bir jilet. Yani çelik kalitesi artmış bile olsa, derby'nin ya honlama, ya kaplama, ya da her iki politikasından dolayı jilet iyi kesen ya da konforlu olan bir jilet olamamış. Belki kaplama aşındıkça daha rahat akar diye denedim ama 3. tıraş ızdıraba dönüşünce bıraktım. Bu premium seri eski nesle göre çok az ilerleme kaydedebilmiş ve hala arzu edilebilecek bir üretim kalitesinden çok uzak bana göre.























MERKUR ALMANYA - 5,25

Almanya üretimi olup, güzel tıraş makinelerini düşündüğünüzde büyük beklentilere kapılıp hayal kırıklığına uğrayacağınız bir jilet. Piyasanın en pahalı jiletlerinden olmasına rağmen, oldukça kaba ve konforsuz bir jilettir. Gerçekten kalitelidir ve bunu hissettirir ancak en kaba jiletlerden biri olarak kabul edilir. Plastik kutuda 5 adet olarak satılır. Platin kaplıdır. Orta keskinliktedir. Kaba bir yapısı olduğu için cildi kolayca tahriş edebilir. Bu kadar başarısızlığına rağmen yine de yukarıdaki jiletlerden daha iyidir. Nadir de olsa seveni çıkıyor.










PERMA-SHARP SUPER TÜRKİYE - 5,25

Perma Sparp' ın hikayesi bizim için biraz üzücüdür aslında. Türk insanı permasharp jiletlerle 1964' te tanışmıştır. O dönemde Zaza grubuna ait Kartal Çelik A. Ş., Amerikan Perma-sharp firmasıyla ortak olur ve jilet üretmeye başlar. O yıldan sonra perma isim hakkını tamamen satın alarak perma-sharp jiletini yerli olarak üretmeye başlar. Ta ki marka 1991'de Gillette' e satılıncaya kadar. 91 öncesi tüm perma-sharp jiletler yerli üretimdir. Sonrakiler ise rus üretimidir. Bu versiyon artık üretilmiyor olsa da hala pek çok yerde bulunur. Plastik kutuda 5 adet jilet halinde satılır. En kaliteli yerli üretim jilet olmuştur. Ancak bu çok iyi bir jilet olduğu anlamına gelmiyor. Ancak ortalama keskinlikte ve konfordadır. Yine de derby'den biraz daha iyidir.











SHARK SUPER STAINLESS MISIR - 5,25

Shark dünyada son derece popüler olan ve sevilen bir jilettir. Lord' un mısırdaki fabrikasında üretilir. Genel tıraş verimi Lord jiletlerinden biraz daha iyidir. Kimileri aynı fabrikada üretilen tüm crown, big ben, lord, shark jiletleri aynı bulsalar da ben hepsinde ufak farklar olduğunu düşünüyorum. Shark super stainless ülkemizde' de her yerde bulunan ve çok ucuz olan bir jilettir. Bir karton kutuda 5 adet jilet olarak gelir. Teflon kaplıdır. Ekonomik bir üretimdir. Shark jiletleri ortalama altı keskinliktedir. Bundan dolayı sakalı yoğun olmayan kişilerce keskin ve konforlu bulunur. eğer sakalınız yoğun değilse beğenebilirsiniz. Fakat sert ve yoğun sakallı ortalama türk insanı için yetersiz kalan bir jilettir. Ancak sert ve agresif makinelerle güzel uyum sağlayabilir.

















BIC CHROME PLATINUM YUNANİSTAN - 5,5

Yunanistan üretimi platin kaplı kaliteli jiletlerdendir. Bir dönem ülkemizdeki en pahalı jiletlerdendi ancak şu anda oldukça uygun fiyatalara alınabiliyor. Bir karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Bic jiletler keskinlik olarak çok iyiyken, konfor olarak kötüdürler. Kesmeye, çizmeye ve tahriş etmeye meyilli jiletlerdir. Tıraşları pek keyifli değildir. Ayrıca jiletler arasında kutudan kutuya farklılıklar görülür. İyi bir paketine denk gelirseniz memnun edici tıraşlar verebilir. 













SHARK SUPER CHROME - 5,5

Shark super stainless' e göre bariz şekilde daha başarılıdır. Lord Super Chrome ile hemen hemen aynı verimdedir. Ülkemizde bu modeli bulunmaz. Keskinliği tatminkar, konforu memnun edicidir. 1 plastik kutuda 5 jilet olarak satılır. 
 
 









 

 ZAZA ARİSTOKRAT PLATINUM TÜRKİYE - 5,5

Kartal Çelik Eşya A. Ş. tarafında üretilmiş eski bir jilettir ve artık üretilmemektedir. Yine de iç pazarda hala bulunmaktadır. Platin kaplıdır. 1 plastik kutuda 5 adet jilet şeklindedir. Bu jiletlerin en büyük kusuru paketten pakete farklılıklardır. Hatta aynı kutuda jiletler arasında kalite farkı olabilir. İyi bir jilete denk geldiğinizde oldukça iyi tıraşlar verir. Keskinliği ve konforu ortalama üzeridir. Gayet iyi tıraş verir. Ancak kötü jilete denk gelirseniz derby'den hallicedir. Eğer tüm paketlerde bir tutarlılık olsaydı çok daha yüksek bir puan alabilirdi.





ZAZA GOLD TÜRKİYE - 5,5

Bu jiletin yukarıdaki aristokrat jiletlerin paketinin güncellenmiş versiyonu olduğunu düşünüyorum. Zamanında bir berber malzemesi satan yerden temin ettiğim aristokrat jiletleri bir daha ne bulabildim ne fotosunu görebildim. Ama Gold'un ambalajı ile birebir aynı gibiler. Zaten tıraş hissiyatları da hemen hemen aynı diyebilirim. Özellikle nostaljik kutusu çok hoştur. 
 




Ülkemizdeki 3 farklı ambalajlı paslanmaz rapiraların en bilinen ve güncel versiyonudur. Mostochlegmash firması tarafından üretilir. Standart paslanmaz çeliktir. Bir karton kutuda 10 adet jilet olarak satılır. Ülkemizin en bilinen, en ucuz ve aynı zamanda en çok sahtesi bulunan jiletlerdendir. Güvenilir yerlerden almazsanız elinize sahtesinin geçmesi yüksek ihtimal. Keskinlik ve konfor olarak benim kullandığım en vasat rapiradır. Yine de seveni oldukça fazladır, bir deneyin ama diğer rapiralara mutlaka göz atın.
 



TREET DURA SHARP (mavi paket) PAKİSTAN - 6


Treet firmasının biraz daha alt seri modellerinden olan bu jiletler karbon çeliğinden üretilmiştir ve ağızlarında herhangi bir kaplama bulunmaz. bundna dolayı pasa karşı dikkatli olunmalı ve aynı jileti uzun süre kullanmamak gerekli. Dura sharpların piyasada eskiden yeniye çeşitli ambalajları var. Bu versiyonun tıraşına gelirsek orta keskinlikte, orta akıcılıkta, konforlu jiletler. Daha ziyade hafif ve orta yoğunlukta sakalı olanlara daha iyi olacağını tahmin ediyorum çünkü benim yoğun sakallarımda 3 perdede tam sinek kaydı vermedi ve tahriş olmasa da tıraş sonrasında cildimde kaşıntı bıraktı. Dura sharp'ı günlük kullanıma uygun, konfor jiletleir kategorisinde değerlendirip deneyebilirsiniz. 












SPUTNIK STAINLESS RUSYA - 6

St. Petersburg üretimi Rusyanın en çok kullanılan jiletidir. Bizdeki Derby' nin muadili olarak düşünülebilir. Standart paslanmaz çeliktir, kesici ağzı daha rahat bir tıraş için teflon kaplıdır. 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Oldukça keskin jiletlerdendir. Rus perma-sharplarından biraz daha keskindir. Yakın tıraş sağlar. Ne yazık ki çok kaba ve tahriş edicidir. İlk tıraşı bile biraz tahrişlidir, sonraki tıraşlarda daha da kötü bir hal alır. Sputnik kullanacaksanız tekniğe ekstra dikkat etmeniz gerekir. Çok iyi keskinliğine rağmen, yeterince pürüzsüzleştirilmemiş ağızlarından dolayı puan kaybediyor.















ASTOR BIC STAINLESS YUNANİSTAN - 6

Bu jilet tıpkı sarı paket bic jiletler gibi, Fransız bic firmasının Yunanistandaki fabrikasında üretilmektedir. Aralarındaki fark, bic krom, platin kaplı iken, astorlar kaplamasız düz paslanmaz çeliktir. Bunun dışında zannediyorum kullanılan çelikten, bileme açılarına, honlama derecelerine kadar her şey aynı. Bu jilet de tıpkı bic ve yukarıdaki sputnik gibi yüksek keskinliğe sahip. Sanki bic'ten birazcık daha keskin, sputnikten birazcık daha az kesin gibi geldi bana. Genele göre oldukça keskin jiletlerden. Sakalları kolayca, yağ gibi kesiyor, tıraş anı konforu da iyi ama sonrası değil.. Ancak bicteki gibi saplanmaya, batmaya, kesmeye müsait. Sivilce vs bırakmaz. Tıraş esnasındaki hissetmeseniz bile, tıraş sonrası sıkıntılı bölgelerinizde yer yer kanamalarla karşılaşmanız sık görülen bir durum. Yüksek keskinliğinden dolayı agresif bir makinede birkaç perde tıraş olursanız resmen epitelinizi katman katman sıyırdığını hissedebileceğiniz jiletlerden. Dolayısıyla iyi cilt hazırlığı ile agresif olmayan makinelerle dizginlenmeli. Bu, bic ve sputnik jiletlerin de genel problem. İş bileme açısının fazla düşük olmasından kaynaklı. Aksi taktirde bu jilet daha yüksek puan alabilirdi. Bu jileti Bic jilete çok benzer karakterde, ama biraz daha az agresif, biraz daha konforlu bir ikizi gibi düşünebiliriz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 RAPIRA SUPER STAINLESS (mavi/beyaz/kırmızı) RUSYA - 6

Ülkemizde çok iyi bilinen pembe/siyah rapira' dan farklı bir jilettir. Artı üretilmeyen bir sürümdür ve bulması zordur. Bu versiyonun keskinliği ve konforu daha yüksektir. Paslanmaz çeliktir. 1 karton kutuda 10 adet jilet şeklinde satılır. Keskinlik ve konfor olarak ortalama seviyede pürüzsüz bir jilettir. Tıraşı rahattır. Ünlü Crystal jiletlere yakın tıraş performansı verir. Paslanmaya çok müsaittir, tıraş sonrası kurutmaya özen gösterilirse oldukça fazla sayıda kaliteli tıraşlar verir. Tıraş makinesinden ziyade jiletli usturalarda daha güzel sonuçlar verir. Bir zamanlar benim favorilerimdendi ve bence türkiyede stoğu yapılacak en mantıklı jiletlerdendi ama artık üretimi yok ve yeni partilerde bu tadı bulamıyorum.









RAPIRA PLATINUM LUX RUSYA - 6,2

Mostochlegmash tarafından üretilir. Üst sınıf rapiralardandır. İlginç bir şekilde kutusu gillette rubie ile neredeyse aynıdır. Standart rapiradan fark olarak platin kaplıdır. Platinum Lux rapiralar en keskin rapira versiyonudur ve oldukça keskin jiletler grubuna girer. Rus perma-sharpları ile hemen hemen aynı keskinliktedir. Yakın tıraş sağlar. 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılırlar. Konforu kötü olmasa da vasatın üzeridir. Bu keskinliğe daha konforlu olsa çok daha iyi bir jilet olabilirmiş. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

PERSONNA EDDISON -6,1

Personna firmasının İsrail iç pazarı için ürettiği ve dünya pazarında çok az bilinen ve nadir bulunan jiletlerdendir. Standart paslanmaz çeliktir, plastik kutuda 10 jilet olarak satılır. Küt ama konforlu bir kesim karakterine sahip olan Eddisonlar normal şartlarda ehh dertecek orta karar yakınlıkta tıraş sunsalar da ilginç bir şekilde oldukça agresif makinelerle iyi anlaşıp çok iyi bir denge sunabiliyorlar. Genel olarak konforludurlar. Agresif makineleri ağırlıkta kullanıyorsanız bir deneyin derim.

 
 
 
 













LORD SUPER CHROME MISIR - 6,2

Bir başka Lord üretimi. Kalite olarak ortalarda bir yerlerdedir. Paslanmaz çeliktir, 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Keskinlik ve konfor olarak standart paslanmaz Lord' lara göre daha iyidir. Oldukça akıcı bir kesimi vardır. Agresif makineleri ve usturaları iyi dengeler. Günlük konfor amaçlı kullanımda iyidir.

 


 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

ASCO SUPER STAINLESS MISIR - 6,25

Yine Mısırdaki Lord fabrikasından çıkan başka bir jilet. Kırmızı, turuncu ya da ülkemizde satılan mavi kutulu versiyonları vardır. İçerik olarak hepsi aynı olduğu söylenir ama tıraşta fark hissedilir. En iyisi turuncu ascolardır. Teflon kaplıdır. 1 kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Tıraş karakteri kaliteli Lord jiletlere benzemekle beraber onlardan biraz daha keskin ve yüzde akıcıdır. Bu açıdan belirli bir tıraş keyfi vardır. Sakalı çok yoğun olmayan kişilerde tatminkar sonuçlar verir.Gnülük tıraşta ve agresif makineleri dengelemede sık tavsiye ettiğim keyifli bir jilettir.


















GILLETTE BLEUE EXTRA RUSYA - 6,25

Gillette' in artık üretilmeyen bir versiyonudur. Ancak zor olsa da bulunabilir. Önceki üretimleri Fransadayken, sonra Rusya' ya kaydırılmıştır. Fransa iç pazarı için üretilmiş bir jilettir. 1 plastik dispanserde 10 adet olarak satılır. Üst sınıf gillette görünümünde olmasına rağmen performansı vasat gibidir. Keskinliği ortalamadır, konforu da vasattır. Tabi fiyatına göre bunu diyorum, yoksa listenin başındaki çoğu jiletten iyidir. Bir avantajı nispeten uzun ömürlü olmasıdır. 
















 

LORD PLATINUM MISIR - 6,25

Lord markasının en üst jiletidir. Adından da anlaşılacağı üzere platin kaplıdır. 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Kimileri tüm lord jiletlerini aynı, sadece farklı ambalajlarda olarak kabul etseler de, ben hepsinin farklı olduklarını düşünüyorum. Bana göre lord platinum diğer lordlardan açık bir şekilde ayrılan bir modeldir. Keskinliği ve konforu diğer lordlardan daha iyidir. Çok yakın tıraş veremese de tıraşı çok rahattır ve akıcıdır. İyi bir günlük kullanım jiletidir. 
 








PERSONNA PLATINUM STAİNLESS İSRAİL - 6,25

İsrailde üretilen ve dünyada israeli red pack olarak bilinen popüler jiletlerdir. 1 karton kutuda 5 adet jilet şeklinde gelir. Platin kaplıdır. Bu jiletler sakin yapılarıyla bilinir. Fazla keskin değildirler ve konforları iyidir. Bundan dolayı günlük jilet olarak sevilirler. Beklentilerinizi pek yüksek tutmadan deneyebileceğiniz ortalama bir jilet olarak görüyorum.



ZAZA PLATINUM TÜRKİYE - 6,25

Zaza firmasının yakın zamanda kendisi için ürettirdiği jiletlerdir. Paslanmaz İsveç çeliğinden ve platin kaplı ağızlara sahiptirler. Emin olmamakla beraber Personna tarafından Zaza için üretiliyor olabilir, çünkü tıraş karakterleri çok benzer. Bir yukarıdaki jiletle hemen hemen aynı yorumları yapabilirim. Orta keskinlikte, akıcı, konforlu, tahriş etmeyen, genel olarak memnun edici bir jilet diyebilirim.




TRIG SILVER EDGE PAKİSTAN - 6,3

Treet tarafından pakistanda üretilen standart paslanmaz çeliklerdir. Benim ilk kullandığım yaprak jiletlerdendir. Teflon kaplıdır. 1 karton kutuda 10 adet jilet olarak satılır. Keskinliği ortalamadır. Dikkat edildiği taktirde tıraş konforu ve sonuçları da gayet iyidir. Çok pürüzsüz tıraşlar verebilir. Özellikle jiletli usturalarda memnun kalabilirsiniz. İyi bir gündelik jilet diyebilirim.






CROMA DIAMANT ALMANYA - 6,3

Feintechnik tarafından Almanya' da üretilir. Standart paslanmaz çeliktir. 1 karton kutuda 10 adet jilet halinde satılır. Orta sınıf jiletlerdendir. Keskinliği ortalama, konforu tatminkardır. Croma için her açıdan ortalama bir jilettir denilebilir. Ben her ne kadar bu ortalama yapısından dolayı biraz sıkıcı bulsam da pek çok sakal tarzına uyum sağlayacak, gündelik kullanıma uygun bi jilettir. Mutlaka denenmelidir.










 

ASTRA SUPERIOR STAINLESS RUSYA - 6,4

Yine PPI' de üretilen bir jilettir. Astra platinum' un alt sınıfı bir jilettir. Standart paslanmaz çeliktir. Ülkemizde de her yerde bulunur ve astra mavi olarak bilinir. Ekonomiktir. Güncel versiyonlar 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Yeşil astra'ya göre konforu daha iyidir ve rahattır. Sakalı yoğun olmayan kişilerce iyi verimle günlük kullanılabilir. 








 

GILLETTE 7 O'CLOCK SUPER PLATINUM HİNDİSTAN - 6,5


Gillette tarafından Hindistanda üretilen iki 7 o'clock jiletinden biridir. Platin kaplı orta sınıf bir bir jilettir. 1 karton kutuda 6 ya da 7  adet olarak satılır. Keskinlik olarak ortalama bir jilettir. Kalın yapılı bir jilettir ve bunu yüzünüzde hissettirir. Diğer jiletlere göre geri dönüşü daha azdır, düşük hissiyatlıdır. Fakat konfor olarak oldukça iyi bir jilettir. Dayanıklıdır. Sakalı yoğun olmayan kişilerde iyi sonuç verebilir. Sert ve yoğun sakallı kişilerde ise yeterince yakın bir tıraş vermekten uzaktır. Cilt sorununuz varsa bu jileti deneyebilirsiniz.
















ASTRA SUPERIOR PLATINUM RUSYA -6.6

Petersburg Products International tarafından üretilen bir başka jilet. Dünyadaki en popüler jiletlerden bir tanesidir. Çoğu yabancının favorilerindendir. Platin kaplıdır. Ülkemizde kolaylıkla bulunur, astra yeşil olarak bilinir ve astra maviye göre biraz daha pahalıdır. Güncel üretimler 1 karton kutuda 5 adet jilet şeklinde satılır. Daha önceden bu jiletlere verdiğim puan daha düşüktü ve hiç sevmiyordum. Fakat zamanla biraz daha iyi bulmaya başladım. Astra platinum, mavi astralara göre daha keskin bir jilettir. Yüzde orta derecede akıcıdır ve temiz tıraş verir. Fakat kaplamasındandan dolamıdır, honlama ağız açısından mıdır bilinmez, ben dahil çoğu kişide tıraş sonrası ertesi 1-2 gün ciltte kaşıntı yapabilir. Bu durum tahrişten değil, alerjik bir durum da olabilir. Yine de ortalama üzeri bir jilettir diyelim, ben hala mavisini tercih ediyorum.



ELIOS ALMANYA - 6,5

Standart paslanmaz çelikten Almanyada üretilen jiletlerdendir. Genel olarak ortalama denilebilecek bir jilettir. Piyasada nadir bulunur. Keskinliği, konforu, ömrü hepsi ortalamadır. Günlük tıraşta uyum sağlayabilir. Az bulunduğundan nisbeten pahalıdır, ikisi arasında Bolzano ilk tercih olmalıdır.












 

 

 

RAPIRA SWEDISH SUPERSTEEL RUSYA - 6,5

Rapira ailesinin bir diğer üst sınıf üyesidir. Standart paslanmaz çeliktir ancak kullandığı çelik diğer rapiralardan daha kaliteli ve pahalıdır. Bu bakımdan paslanmaya daha dirençlidir. 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Keskinliği ortalama, konforu ise memnun edicidir. Genel olarak her sakal tipine uyumlu bir yapısı vardır. Dayanıklıdır. Başarılı bir jilet olsa da ülkemizde satılan beyaz/mavi/kırmızı kutulu standart paslanmaz rapiralara göre üstün olmayan tıraşı ve ona göre çok daha fazla olan fiyatını düşündüğümüzde ve ülkede bulunmamasını da eklediğimizde çok avantajlı bir yanı kalmamaktadır.


DERBY USTA TÜRKİYE - 6,6

Azmüsebat Çelik sanayi sonunda biz geleneksel tıraş severleri dinlemiş gibi görünüyor. Yıllardır sattığı Derby Extra jiletlerin bir güncellemesi olan Derby Premium'lar da pek beğenilmeyince, şimdi tamamen yeni bir ürün olarak Usta jiletleri çıkardılar. Bundan böyle klasik Derby Extralar sadece dış pazar için üretilecek, ülkemizde ise premium ve ustalar olacak. Jilete dönersek yeni bileme teknolojisi ve çift honlamaya sahip paslanmaz jiletler olarak sunuluyorlar. Tecrübeme göre rapira, chroma, voskhod, crystal liginde günlük tıraşa uygun konforlu bir jilet olmuş. Çok keskin değil ama önceki derby'lerden bariz daha keskin ve akıcı. Tıraş sonrası yüzü pürüzsüz bırakıyor ve tahriş etmiyor. Yüzü hassas olanlara, her gün tıraş olmak zorunda olanlara özellikle önerilebilir. Yerli olması ve uygun fiyatıyla nihayet olmuş diyebileceğimiz bir Derby jiletimiz olmuş oldu ve ben bundan dolayı çok mutluyum, umuyorum ileride Azmüsebat daha da iyi jilet çeşitleri çıkarmaya devam edecektir.








 

VOSKHOD RUSYA - 6,6

Rapira ve Ladas' ı da üreten Mostochlegmash firması tarafından üretilir. Kesici ağzı teflon kaplıdır. 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Voskhod yurt dışında belirli bir kesimce pürüzsüzlüğünden dolayı oldukça tutulan ve ünlü olmuş bir jilettir. Gerçekten de kullandığım en pürüzsüz bir kaç jiletten biridir. Buradaki pürüzsüzlükten kasıt, tıraşın yakınlığı değil, tıraş sonrası yüzünüzün pürüzsüz, mermer gibi olmasıdır. Keskin ama kaba ağzı olan jiletler cildinizi pütürlü, pul pul bırakır. Voskhod ise küt ama iyi perdahlı ağzıyla cam gibi yapar. Fakat voskhod keskinlik olarak ortalamanın altı bir jilettir. İlk tıraşında tahriş olmasa da çekme hissedilir, ikinci tıraşta yoğun teflon kaplaması azaldığında jilet yüzde daha iyi kayar. Yakın tıraştan ziyade konforlu tıraş sonrasını seviyorsanız iyi bir seçimdir. Az sakallı ve hassas ciltli kişilerde başarılıdır.














WILKINSON SWORD İNGİLTERE - 6,75

Artık üretilmeyen ve bulunması çok zor bilr jilettir. Pek de iyi olmayan alman versiyonunun aksine oldukça kaliteli ve özenilmiş bir jilettir. Kutu olarak alman versiyonundan ayırt etmek olanaksızdır. Aynı şekilde 1 plastik kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Üretim yeri ancak jiletlerin üzerinde yazar. Kesici ağzı çok iyi parlatılmıştır ve oldukça pürüzsüz bir kesimi vardır. Keskinliği gayet iyidir. Tahriş etmese de dikkat gerektirir, ete dalmaya meraklı bir jilettir. Dikkat edildiğinde kaliteli tıraşlar veren üst sınıf bir jilettir. Özlüyoruz reyiz.



TREET KING PAKİSTAN - 7

Treet'in en üst seviye jiletlerinden olan king modeli paslanmaz çelikten üretilmiştir. Zaten ambalajını elinize aldığınızda paketlemesinden baskısına kalitesini anlıyorsunuz. Özenilmiş. Bir kutuda 10 jilet olarak geliyor. Özellikle yoğun sakallı kişilere yönelik olarak üretildiğini beyan ediliyor. Tıraşı nasıl diye sorarsanız oldukça tatminkar diyebilirim. Benim sakallarımı biliyorsunuz, bende treet platinum kadar rahat akmadı ve o kadar yakın tıraş vermedi ama çok da uzak değildi. Platinumdan keskinlik olarak bir tık az, konfor olarak bir tık fazla diyebilirim. Hafif ve orta sakallı kişilerde çok iyi sonuçlar verecektir ama yoğun sakalda ben platinum diyorum. Günlük tıraşa uygun, memnun edici keskinlikte bir konfor tıraşı olarak bir denemenizi tavsiye ediyorum.
 
 
 

 
 


PERMA-SHARP SUPER RUSYA -7

Gillette' in üretim haklarını bizden almasından sonra artık Rusya' da PPI tarafından üretilen bir jilettir. Yine daha çok Türkiye pazarı için üretilmektedir. Markayı bizden aldığı için Gillette' e kızsak da, jiletin kalitesini birkaç gömlek yükselttiği için de bir şey diyemeyiz. Yerli üretim perma-sharp ile rus üretimi arasında ciddi farklar vardır. Rus üretimi olan çok daha iyi bir jilettir. 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Keskinliği oldukça yüksektir. Konforu ise bir rapira ya da crystal kadar iyi değildir. Dikkatli olunmazsa kolayca keser ve tahriş eder. Gayet yakın tıraş verir. Ayrıca dayanıklıdır. Derby' den fersah fersah daha başarılı bir jilettir.Eskiden bu jileti daha çok severdim ancak şu anda biraz hırpalayıcı yapısındna dolayı aşağıdaki daha konforlu modellere yöneldim.
 
 
 
 


EUROMAX HİNDİSTAN - 7
 
Bu yeni ve henüz bilinrliği az olan ama oldukça başarılı jiletlerden. Bir Birleşik Arap Emirlikleri firmasıtarafından Hindistanda üretiliyor, muhtemelen de Vidyun firmasına. Platin kaplı ve ekonomik bir jilet. Keskinliği tam kıvamında, konforu ise oldukça iyi. Hemen her makineye ve sakala uyabilecek, günlük tıraşa da iyi giden fırsat jileti denilebilir. Denenmeli.





 

 

 

 

 

 

GILLETTE SUPER THIN TAYLAND - 7

Gillette adına Tayland'da Asya marketi için üretilir. Standart paslanmaz çeliktir. 1 karton kutuda 6 adet jilet olarak satılır. Bunlar adından da anlaşılacağı üzere normalden biraz daha ince olarak üretilmiştir. Ortalamanın gayet üzerinde keskinliğe ve iyi konfora sahiptir. Bu jilette espri; eğer gerçekten sıfır baskı ile tıraş olursanız yüzünüzde yağ gibi akmasıdır. 3. perdede sakalı kesiyor mu kesmiyor mu anlamazsınız. Fakat dikkat etmezseniz kesecektir. Çoğu jiletten daha uzun ömürlüdür. Pahalı olsa da mutlaka denenmelidir. Özellikle dış piyasada sahteleri çokca bulunur, güvenilir yerlerden alınmalıdır. 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GILLETTE PLATINUM - RUSYA - 7
 
Ppi tarafından Rusyada üretilirler. Karton kutuda 5 adet jilet olarak gelirler. Bu jileti aşağıdaki gerçek platinumlar olan Swedish G Gillette Platinumlarla karıştırmayın, ya da onların devamı olduğunu düşünmeyin. Çünkü alakaları yoktur. Swedish G'ler bunlardan fersah fersah daha iyi jiletlerdi. Yine de standart Gilllette Platinumlar da hiç fena değildir. Keskinlik olarak çok iyi ve akıcıdırlar. Ancak biraz tahrişe ve dalmaya meyillidirler. Bu nedenle çok konforlu jiletlerdir denemez. Ama sakal ayırt etmeksizin rahat kestiklerinden şu sıralar oldukça tutulurlar.  Konforu yüksek olsa daha yüksek puanı rahatlıkla alabilecek bir jilet. Ben yine de 7 oclock sharp edge' leri tercih ederim. Fiyatının oldukça yüksek olmasından dolayı çok taklit edilen ve sahtesi yapılan bir jilettir. Çok düşük fiyatlarla gördüklerinizin sahte olma olasılığı yüksek olabilir.
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GILLETTE SILVER BLUE RUSYA - 7

Bu jilet yukarıdaki jilete oldukça benzer yapılıdır.  Gayet keskin, gayet akıcı ama bir tık konforu düşük çünkü cilde dalan yapılı. Ağzı teflon kaplı olduğundan akıcılığı ile platinumdan da daha iyidir ama keskinlikten hiç taviz vermez. Üretildiği kısa bir dönem çoğu kişinin en beğendiği jiletlerden olmuştur ama herkesin cildine gitmediğini bilin. Üretildiği dönem dedim, çünkü bu jilet'in üretimi birkaç sene önce durmuştur ve piyasada pek kalmamıştır. Kalanları da tüm dünyada oldukça yüksek fiyatlara satılmaktadır ki bence o parayı hak etmemektedir. Çok uygun fiyata gördüklerinize tamah etmemenizi tavsiye ederim.

 

 

 

 

 

GILLETTE 7 O'CLOCK SUPER STAINLESS RUSYA - 7

Petersburg Products International' da üretilen standart paslanmaz çelik bir jilettir. 1 karton kutuda 5 adet olarak satılır. Keskinliği ve konforu gayet memnun edicidi ayardır. Keskin jiletler arasında konforu ve akıcılığıyla öne çıkar. Permasharp ile aynı olarak düşünülse de ona göre ciltte daha iyi uylu, yormayan bir havası vardır. Permasharp'ın keskinliğini seviyorsanız ama daha konforlu bir jilet arıyorsanız bu jilet tam aradığınız şey olabilir.
 



BOLZANO SUPERINOX INNOSSIDABILE ALMANYA - 7

Bir italyan jileti olmakla beraber, güncel versiyonları Croma' yı da üreten Feintechnik firması tarafından Almanyada üretilir. Kaliteli üst sınıf bir jilettir. 1 karton kutuda süslü 5 adet jilet şeklinde satılır. Standart paslanmaz çeliktir ancak diğer jiletlerden farklı olarak kesici ağızları titanyum kaplamalıdır ve bu tıraşa yansır. Keskin jiletlerdendir ve sakalı kesme hissi çok belirgin ve zevklidir. Bu hissi kullandığım 50' den fazla jilet arasında sadece birkaç jilette buldum. Keskin olmasına rağmen tahriş etmez, ama dikkat gerektirir. Tıraşı gayet zevkli ve konforudur. Yakın tıraşlar verir. Ne yazık ki bulunabilirliği düşüktür ve fiyatı oldukça fazladır. Ki bu yüzden de tüm dünyada kaybeden bir jilettir. Fiyatı daha makul olsa stok yapılası bir jilettir.
















TIMOR ALMANYA - 7,25

Alman Giesen & Forsthoff firması tarafından üretilir. Kesin olmamakla beraber Souplex jiletlerini de üreten Medyna firması tarafından G&F' nin spesifikasyonlarına uygun olarak üretildiği tahmin edilmektedir. Kesici ağzı teflon kaplıdır. Oldukça kaliteli ve üst sınıf bir jilettir. Fiyat olarak da en pahalı bir kaç jiletten bir tanesidir. Timor keskinlik olarak ortalaman bir jilettir. Konfor olarak gayet iyidir. Yeterli denilecek keskinlikte olmasına rağmen iyi tıraşlar verir, yağ gibi akmaz ama tıraş sonrasında pürüzsüz cilt bırakır. Bu jiletin en büyük kozu ise uzun ömrüdür. Piyasadaki en uzun ömürlü yaprak jiletlerden birisidir. Konforlu ve uzun ömürlü olmasına rağmen çok yüksek fiyatı çekiciliğini azaltır.












GILLETTE 7 O'CLOCK SUPER PLATINUM RUSYA - 7,3

7 o'clock ailesinin rusyada PPI tarafından üretilen esas fertlerinden biridir. Platin kaplıdır. 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Keskinliği ve konforu hindistan üretimi olan varyantından daha iyidir. Yüzde daha iyi akar ve genel olarak daha iyi bir tıraş verir. 7 o'clock ailesinin en konforlusu ve genele en uygunu olarak kabul edilir. Günlük jilet olarak oldukça başarılıdır, tek kusuru pek de ekonomik olmayan fiyatıdır.Günümüzde bulması oldukça zordur, üretimden kalkmış olması yüksek ihtimal. Abartı olmayan fiyata bulursanız denemenizi tavsiye ederim.

 











PERSONNA PLATINUM CHROME İSRAİL - 7,5

Aslında biraz yukarılardaki kırmızı personna'ları oldukça andırır. Onlar Israeli red diye anılırken bunlar blue'lar olarak bilinir. Ben ikisi arasında bunları daha çok beğeniyorum. Ortalamanın az üstü keskinliğe sahip ama oldukça akıcı ve konforlu jiletlerdir. Hatta aşağıdaki Crystal jiletlerin güncel üretimleri eskisi gibi başarılı değilken bu jiletler şu anda bana Crystalleri en hatırlatan jiletlerdir. Her sakala, her tür makineye ve usturaya gidecektir. Tahrişssiz, sorunsuz tıraş istiyorsanız mutlaka deneyin derim.









CRYSTAL İSRAİL - 7,75

Israeli Personna olarak da bilinen çok popüler İsrail üretimi jiletlerdir. Crystal jiletler tüm dünyada muazzam konforlarıyla bilinirler. Şu anda piyasada satılan ortalama üzeri keskinliğe sahip jiletler arasında en konforlu jilettir. 1 plastik kutuda 10 adet jilet olarak satılır. Platin kaplıdır ve bunu hakkıyla kullanabilen çok nadir jiletlerdendir. Çoğu kişi tarafından en iyi günlük jilet olarak kabul edilir, buna ben de hemfikirim. Crystal jiletler ile hem yakın, hem de pürüzsüz ve tahrişsiz tıraşlar elde edersiniz. Üstelik tıraşı kolay ve rahattır, hızlı tıraşa imkan verir. Keskinliği gayet iyidir. Yakın tıraş için uğraştırmaz.  Fiyatı da ekonomiktir. Benim favorilerimdendir ve stoğu yapılasıdır. Jiletli usturaya çok iyi uyum sağlar. Ama yazının başındaki crystal yorumumu okuyun.

 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PERSONNA LAB BLUE AMERİKA - 7,75
 
Personna firması tarafından laboratuvarlarda kullanılması için tasarlanmış olan jiletlerdendir. Ancak tıraşları gayet iyi olduğundan kısa sürede dünyada popülerlik kazanmıştır. Bu jiletler diğer Personna jiletlere göre daha kaliteli çelikten üretilirler. Honlamaları da daha özenlidir. Sonuç olarak hem yakın, hem konforlu tıraş sunan keskince jiletlerdendir. Bir de gerçekten çok uzun ömürlüdür. Timor'la eşdeğerdirler denilebilir. 100'lü karton kutuda, beyaz kağıda sarılı olarak gelirler. Pahalı olsalar da deneyin derim, benim çok favorim olmasa da çok kişinin en sevdiği günlük jiletlerdendir.
 
 
 
 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PERSONNA MEDICAL PREP AMERİKA - 7,75

Bunlar da yine yukarıdaki Lab Blue'lar gibi Amerikada üretilirler. Farklı olarak hastane kullanımı için üretildiklerinden ekstra bir dezenfekte işlemnine daha girerler. 250'lik kraft karton kutuda mavi kağıda sarılı olarak gelirler. Kimilerine göre iki jilet arasında çok az fark vardır, lab blue'lar biraz daha keskin, ancak med prepler biraz daha konforlu ve uzun ömürlüdür fakat farklar çok ufaktır. Kimilerine göre hiç fark yoktur, psikolojiktir. Kararı siz verirsiniz ben ilk gruba dahilim diyebilirim, çok az da olsa bir fark hissediyorum. Lab blue ile söylediklerim bu jiletlerde aynen geçerlidir. Med prepler muhtemelen tıraş pazardaki en temiz ve iyi sterilze edilmiş jiletlerdir. Çok pahalıdırlar ve çok uzun ömürlüdürler.







TREET SUPER STAINLESS PLATINUM PAKİSTAN - 7.8

Açıkcası bu jiletten bu kadar iyi performans beklemiyordum. Bu zamana kadar denediğim Treet ürünlerinde Trig favorimdi, ancak Treet Platinumlar bariz şekilde daha iyiler. Paslanmaz çelik ve platin kaplı ağza sahip bu jiletler, gayet keskin ve konforlu yapıdalar. Yüzünüzde zorlanmadan akıyor ve fazla efor gerektirmeden çok temiz tıraş sağlayabiliyorlar. Tıraş sonrası tahriş yok gibi. Ömür olarak standart gibi 3-5 tıraş denilebilir ama özellikle ilk 2 tıraş çok başarılı. Mutlaka denenmesi gereken ve beğenirse stok yapılacak jiletlerden.





 

 

 

 

 

 

 

 

 

ASTRA KERAMİK RUSYA - 7.9

Malesef artık üretilmeyen Astra'nın en güzel jiletleri. Çek cumhuriyetinde üretilenlerde vardı ama yazdıklarım Rusya üretimleri içindir. Ağızları seramik ve platin kaplı olan bu jiletler hem uzun ömürlülük olarak, hem keskinlik ve konfor olarak çok başarılı jiletlerdirdi. Hatta astra keramikler ve diğer astralar diye düşünebileceğiniz kadar iyilerdi. Yüzde çok akıcı, tatlı bir kesim hissi olan, sakal ayırt etmeyen bu jiletleri yakaladığınız anda alın derim fakat artık bulmanın çok zor olacağını da belirteyim.Bulursanız bana da haber verin. :)












KAI JAPONYA - 8

Kai 1908' den beri her türlü kesici gereç üretiminde uzmanlaşmış bir japon firmasıdır. Bugün 10 binden fazla çeşit kesici ürünü üreten Feather' ın Japonyada ezeli rakibidir. 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Üst sınıf kaliteli jiletlerdir. Kai jiletleri çok keskin jiletlerdendir ve şu anda dünyada üretilen en keskin ikinci jilettir. Keskinlik olarak feather' a yakındır denilebilir. Kalınlığı biraz daha fazla olup bileme açısı küt olduğundan ilk deneyenlere keskin değilmiş gibi gelir ama sonradan anlarlar. Feather'a göre bazı avantajları vardır. Öncelikle feather' a göre çok daha konforlu bir jilettir ve kolay kolay tahriş etmez. Tıraşı daha rahattır. Her an kesme riski olmaz. Yine de dikkatli tıraş olunması gereken jiletlerdendir. Dayanıklılık olarak da featherdan daha iyidir. Fakat dünya pazarında diğer tüm kai ürünleri gibi marka pazarlamasının çok kötü olması ve bulunabilirliğinin oldukça az olmasından dolayı fazla bilinmez. Ayrıca bazen feather' ı da aşan çok pahalı fiyatlardan satılır ki, bu da düzenli kullanılası bir jilet olmasını engellemektedir.











FEATHER JAPONYA - 8,25

Herkesin bildiği efsane jilet feather. Bilmeyenler için Feather' ın efsanesi keskinliğinden geliyor. Feather şu anda dünyada üretilen en keskin jilet. Uzun yıllardır da öyle. Ona en yakın olan kai ve 7 o'clock sharp edge jiletleri ile arasında bile belirgin bir fark vardır. Hatta feather ve diğerleri denilebilir. 1932' den beri kesici gereçlerde uzmanlaşmış ve Japonyanın lideri konumundaki feather'dan daha farklı bir şey beklenemezdi zaten. Feather üst sınıf kaliteli jilettir. Platin kaplıdır. Paslanmaya oldukça dayanıklıdır. 1 plastik kutuda 10 adet jilet sarı kutu veya 1 plastik kutuda 5 adet jilet siyah kutu olarak satılan iki versiyonu vardır. İkisi de aynı jilettir. En pahalı jiletlerdendir. Gerçi bunun hakkını verir. Evet, feather en keskin jilettir ancak bu onun en iyi olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü deneyimli kullanıcıların bildiği üzere keskinlik her şey demek değildir. Öncelikle feather konforsuz bir jilettir, en ufak bir hatada affetmeden çizer, keser, tahriş eder. Sivilce başlarını görünce ellerini ovuşturur. Asla deneyimsiz kullanıcıların kullanacağı bir jilet değildir. Aksi taktirde kullanıcı orası burası kesik içinde, pancar gibi tahriş olmuş bir cilt sahibi olur. Feather ile tahrişsiz ve konforlu tıraş olmak deneyim ister. Her makineye ve her cilde uyum sağlamaz. Çoğu cildi tahriş eder. Etmese dahi düzenli günlük kullanılabilecek bir jilet değildir. Bu hem tahrişe meyilli olması, hem pahalı olması hem de kısa ömründen dolayıdır. Genelde 3 tıraştan fazlasını vermez. Bunun üzerinde tıraş olabilenler normalden hafif sakala sahiptirler. İlk tıraşında fazla keskin bir karakter çizer ve tahrişe meyillidir. İkinci tıraşında biraz yumuşar ve daha iyi bir tıraş verir. 3. tıraşta biraz körelmenin etkisiyle konforu biraz düşse de idare eder. Fazlasını zorlarsanız bol tahrişe hazır olun. Tüm bu dezavantajlarına rağmen hiç bir jilet feather kadar yakın tıraş edemez. Diğer jiletlerin 3 perdede verdiği tıraşı 2 perdede verebilir. Bundan dolayı, daha ziyade özel günlerde, özel tıraşlar için kullanılası bir jilettir. Elde 1-2 kutu bulundurmak faydalıdır. Onun dışında 7 o'clock jiletler varken mantıksızdır.




GILLETTE PLATINUM - 8,5

İşte efsanevi "swedish G" ler. Modern zamanlarda Gillette' in üretmiş olduğu en kaliteli jilet. Ne yazık ki artık üretilmiyor. Ne yazık ki diyorum çünkü Swedish G' ler -mükemmel jilet-' e en yakın jiletlerdir. Hem oldukça keskindirler, hemde pürüzsüz. Yüzde yağ gibi akar, çok yakın ama tahrişsiz tıraş ederler. Bundan dolayı da tüm tıraş forumlarında efsaneleşmişlerdir ve üretimlerinin durdurulmasıyla herkes adeta ejderhanın altınını saklaması misali jiletlerini kendine saklar hale gelmiştir. Günümüzde aynı durum super iridium' larda görülmektedir. Gillette Platinum' un üretim yeri kesin olarak bilinmemektedir. 1 plastik dispanserde 5 adet olarak gelmektedir. Platin kaplı ve çok akıcı bir jilettir. Uzun ömürlüdür. Üretimden kalkalı çok olmuştur ve bulması neredeyse imkansızdır, hiç kasmayın. Bulunsa da oldukça yüksek miktarlar ödemeye razı olmak gerekir. Zaten satıldığı zamanlar da hep oldukça pahalı satılmış bir jilettir. Bugün yine gillette platinum adıyla farklı ambalajlarda satılan jiletlerin bunlarla alakası yoktur. Henüz üretimdeyken başarısını bilmediğimden stoğunu yapmadığım için başımı dağlara taşlara vurduran jilettir. Bir şekilde bulunursa mutlaka alınıp denenmesi gereken jiletlerdir.







GILLETTE 7 O'CLOCK SHARP EDGE RUSYA - 8,5

Rusya PPI üretimidir. 7 o' clock ailesinin en iyi jileti olarak kabul edilir. Hem 7 o'clock ailesinin, hem de gillette' in daha doğrusu procter & gamble' in şu anda ürettiği en keskin jilettir. Üst kalite jilettir. 1 karton kutuda 5 adet jilet olarak satılır. Ayrıca feather ve kai' den sonra şu an üretilen dünyanın en keskin 3. jiletidir denilebilir. Sputnik falan da var ama çok kaba kesimli onlar o yüzden saymıyorum. Feather ve kai' ye göre bazı avantajları vardır. Bulunabilirliği daha iyidir, fiyatı onların yarısı kadardır. Toplu alımlarda daha da ekonomik olur. Ayrıca tıraş konforu hem featherdan hem kai' den daha iyidir. Feather' a yakın keskinlikte olup da bu kadar tahrişsiz ve rahat tıraşlar vermesi nedeniyle şu an tüm dünyada sakalı yoğun kullanıcılar arasında en sevilen jiletlerdendir. Sakalı normal olan kişilere fazla bile gelebilir. Yüzde akar, çok yakın tıraş eder. Swedish G ler kadar olmasa da pürüzsüz bir cilt bırakır. Pek uzun ömürlü değildir ama featherdan daha fazla tıraşı daha konforlu olarak sunar. Benim favorilerimdendir ve sert/yoğun sakallı kişilere şiddetle tavsiye ettiğim bir jilettir.




















POLSILVER SUPER IRIDIUM RUSYA - 8,5

Bu jiletler Rusyada Gillette'in St. Petersburg fabrikasında üretilmektedir. Bu fabrikadan çıkan malların kalitesi zaten bellidir. Bu jilet de bir istisna değil. Eskiden beri çok sevilen çek wizamet super iridium  jiletlerin bir devamı ve çok benzeri kardeşidir. Bu aralar yine üretimden kalkacağı söylentisi dolaşmaktadır. Polsilver jiletler oldukça yüksek keskinlikte olup, yüksek konforlu jiletlerdendir. Piyasada keskin jilet bulmak kolay olsa da, hem keskin olup da hem de cildi yormayan, konforlu jilet bulmak çok zordur. İşte polsilverler burada parlıyorlar. Tazesi de, kullanılmışı da son derece konforlu olan, keskin yapısıyla yüzde yağ gibi akıp cildi tertemiz yapan, dayanıklı, bazen başka markanın jiletini tıraşın ortasında atıp buna geçtiğinizde oh be dünya varmış dedirten jiletlerdendir. Bolzanoları andıran bir sakalı net kesme hissi vardır. Bir kıyas için swedish g'lere yakın keskinliği, onlara yakın konforla veren oldukça yakın karakterli jiletlerdir. Sharp edge gillette'lerden azıcık daha az keskin olup, birazcık daha konforludur. 
 
2019 itibariyle ne yazık ki bu jiletlerin üretimi sonlandırıldı. Piyasada çokça sahteleri dolanıyor. Eski stok bulabilirseniz almanızı, "yeni"  olanlardan uzak durmanızı öneririm.





















GILLETTE STAINLESS STEEL AMERİKA - 9,5

1963 yılları civarlarında üretimine başlanmış ilk Gillette jiletlerindendir. Tahmin edebileceğiniz üzere artık üretilmemektedir, ama şaşırtıcı şekilde hala ara sıra bulunabilir. Bunlar bize 50-60 yılların ürünlerinin günümüze göre ne kadar kaliteli, özene bezene yapıldığının bir örneğidir. Karton kutuda 3,6,10 adet ya da afilli metal dispanserlerde 6 ya da 10 adet jilet olarak bulunur. Benim şimdiye kadar kullandığım çok net en iyi jilettir. O kadar jilet kullandıktan sonra şaşkınlıkla tıraş olmama neden olmuştur. Benim için bu jilet ve diğerleri vardır. Feather' a çok yakın keskinlikte, ama yüzde yağ gibi kayan, hiç tahriş etmeyen, mermer gibi yüz bırakan ve tıraş olması bir zevk olan ulaşılmaz bir noktadır gillette stainless steel. Gillette' in gillette olduğu, Fatboy gibi makineleri ürettiği zamanlardan kalan bu aykırı jilete 9,5 puanı yalnızca belki bir gün daha iyi bir jiletle karşılaşırım diye bıraktım, yoksa benim için tam 10 puandır.

"I been spoiled"



36 yorum:

  1. Konu çok çok ilginç geldi sevgili Sparhawk. epey okudum . daha doğrusu başından sonuna okudum puanı birbirine yakın olan jiletlerin kimisini es geçtiğim oldu. Öncelikle "Neden jilet?" :) sonrasında da "-bu kadar farklı markayı nerden buldun denedin?" Sorularım samimiyete dayalı olup artniyet içermemektedir.
    Yakın zamanda görüşmek dileği ile...

    Ha bu arada silahlarla ilgili veri topladığını hatırlıyorum özellikle av silahları hakkında bir blog düşünüyorsan beni mutlaka haberdar et...

    YanıtlaSil
  2. Bu blog benim için hayli bilgilendirici oldu öncelikle çok teşekkür. Kamu görevlisi oldugumuz için hergün tıraş olmak durumundayız. Gayet kuru bir cilde aynı zamanda ters çıkan sert ama seyrek sakallara sahibim. Tıraş işkence haline gelirdi üstelik sonuç memnun etmezdi beni. Bu blogda okuduklarım sayesinde bilinçlendim ve alkolsüz nivea balsam ve tıraş fırçası aldım arko tıraş sabununu kasesine bastım ve orak marka bir safety razor aldım. Yanında rapira platinum lux(orijinal olduguna emin değilim) ve bir paket perma-sharp. Sıradaki hedefeim ali bıyıklı şap :) Tekrar teşekkürle keyifli tıraşlar:D
    (bu Orak marka tıraş makineleri hakkında bir yorumunuz var mı?)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alabileceğin en kötü makine kardeşim Orak, Lider vs gibi bunlar ucuz aliminyumdan yapılmış jileti düzgün tutmayan jiletin çok çıktığı koruyucu barın işe yaramadığı yüzünü gözünü kesmek için birebir aletler. Bu tür aletler insanları geleneksel tıraştan soğutup kartuşa dönmesine neden olan aletlerdir. Düzgün bir makine almanı tavsiye ederim ömür boyu kullanabileceğini düşünürsek 30-50 dolar bandında iyi bir makine almanda fayda var zaten kullancağın jiletler ucuz olacak ama sana akıcı konforlu bir tıraş sunacaktır.

      Sil
  3. çok bilgilendirici bir inceleme olmuş.
    emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Bir sorum olacak.Bu jiletlerin hepsi standart ölçülerde mi, yoksa markadan markaya farklılık gösteriyor mu ebatları?
    WILKINSON SWORD DOUBLE EDGE CLASSIC(J19-5504) almayı düşünüyorum fakat yine aynı markanın yedek jiletlerde farklı model numaraları görüyorum.acaba ebatlarda problem yaşar mıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün DE jiletler standarttır, alabilirsiniz.

      Sil
  5. merhaba,
    jilet markalarını bu kadar detaylı incelemeniz beni de şaşırtdı..babadan görme tıraj bıçağı,fırça ve sabun kullanarak traş keyfi yaşıyan birisi olarak,bu güzel çalışmanızdan dolayı tebrik ediyorum..
    maalesef ben işportacılardan 1 liralık traş bıçağı ve 50 krş'a jilet almaya alışık birisi olarak en kısa zaman da hem 1 liralık traş bıçağımı ve 50 krş'luk (rapira,derby) jiletlerimi değiştireceğim..:)

    YanıtlaSil
  6. çok güzel bir çalışma. kullanıyorduk ama bakkalda satılan ne bulduysak.meğersem ne markalar ne özellikler varmış

    YanıtlaSil
  7. arkadaşlar dünyanın en iyi jileti hangisi ve türkiyede satılır mı nereden temin edebiliriz birde bunların makinesi var yaprak jilet için makine seçerken hangi meteryali seçmeliyiz paslanmaz kaliteli meteryal nedir aliminyum yada çelik yada pirinç ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyazıt çadırcılar cad no 27 polonya pazarı girişte ilk dükkan'dan gillette-platinum gillette-silver blue ve rus kaliteli rapira mavi siyah beyaz uygun fiyata temin edebilirsin.

      Sil
    2. Bu dükkandan 17 Eylül 2019 da 3 kutu Gilette platinium aldım,1 kutuyu forumdan arkadaşa verdim.Bu ürün Kesinlikle sahte, kesinlikle bu dükkandan alışveriş yapıp dolandırılmayın.Hatta kutunun birinden 4 adet çıktı.Sahte jiletler en kötü jiletten bile kör.Lütfen ben yandım siz yanmayın.

      Sil
  8. Gercekten cok guzel hazirlanmis bir blog guncelleseniz keske yeni ürünleri kiyaslayarak

    YanıtlaSil
  9. Özgün bey,sizin sayenizde geleneksel tıraşa başladım,emeğinize sağlık yorumlarınız 12 den vuruyor her konuda

    YanıtlaSil
  10. gercekten cok guzel noktalara deginmisiniz. astra ile basladim feathera gectim. feather hem pahali hem de yogun sakala iyi gelmiyor.farkettigim bir sey de tras makinasinin agirliyila ve yapisiyla da alakali. simdilik astraya geri donucem ama diger tavsiyelerinizi de deneyecegim. blog ve bilgiler icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
  11. Ben bu blogu tesadüfen keşfettim ve sayenizde geleneksel ıslak tıraşa başladım. Yazdıklarınızı gerçekten zevkle okuyorum. Buradaki incelemelerden sonra polsilver iridium aldım kullandım ancak benim cildime uygun gelmedi. Astra yeşil veya wilkinson ile daha rahat ediyorum sanırım. İncelemeniz için teşekkür ederim. Devamını bekliyorum.

    YanıtlaSil
  12. Günlük tıraş için Derby extra ve Astra yeşil benim favorilerim kişiden kişiye değişir.

    YanıtlaSil
  13. Gillette Silver Blue yu denemelisiniz.

    YanıtlaSil
  14. Son 7 traştır klasik traş'a geçtim (klasik traş bıçağına jilet takarak) öncesinde gilette blue III kullanıyordum. Fırçayla köpürterek yüzümü hazırlıyorum, jilet olarak da birer kutu perma sharp ve derby extra aldım, fakat aralarında henüz büyük bi fark görmedim, şu anda ikiside vasat, tecrübelerinizi okuyarak bi seçenek daha çıkartmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil
  15. Kaliteli jilet bulabileceğiniz adres istanbul beyazıt çadırcılar cadesi yeni polonya pazarı giriş sol ilk dükkan Gillette platınum mavi uygun fiyata bulunur daha önce bu arkadaşta polsiver de vardı.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba gillette blue beyazıt çadırcılar cad yeni polonya pazarı girişinde ilk dükkanda bulabilirsiniz

    YanıtlaSil
  17. Beyazıt çadırcılar cad no 27 polonya pazarı girişte ilk dükkan'dan gillette-platinum gillette-silver blue ve rus kaliteli rapira mavi siyah beyaz uygun fiyata temin edebilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahte ürün satıyor.Sakin alışveriş yapmayın.

      Sil
    2. Gillette platinium aldım.Kesinlikle sahte ürün satıyor.Hatta bir kutudan 4 adet çıktı.jiletler en kör jiletten bile kör.Sakın buradan alışveriş yapmayın.

      Sil
    3. Razorus.com üzerinden orjinal jilet temin edebilirsiniz.

      Sil
  18. Bir sevdadır bende 6 aydır ıslak traşa başladım. Pek tecrübemiz olmasa da kendimce baya bi'deneyim sahibi oldum.
    Mühle R106 kapalı taraktan, açık tarağa arko traş sabunuyla birlikte geçiş yaptım. Cildim hassas bir cild;Feather beni tahriş etti. Denildiği kadar değil yani hiç beğenmedim. Cristal ve Persona keskin değiller ve hele Shark, Derby, Rapia rezalet... Timor'da maalesef fiyatının hakkını veremedi, takoz gibi. Mavi ve Yeşil Astralar arasında fark yok, thriş etmiyorlar ama yakın traş bunlarla imkânsız. Gillette 7 o'clock super platinum'a gelince keskinliği iyi, ama her nedense traş sonrası yanma yapıyor, traşı Feather'dan iyi denilebilir. Polsilver bulamadım. Kaı satın almayı düşünmüyorum çünkü çok pahalı ve de anladığım kadarıyla çok keskin jiletler hassas ciltlerde aşırı tahriş yapıyorlar. Gillette Platinum keskin ve ayrıca bende yanma yapmadı. Ama içleride bir tanesi var ki bence on numara, inanın bu kadar denemem sonunda tamam dedim, işte bu dedim, keskinliği iyi denilebilir fakat çatır çatır kesiyor, tahriş sıfır, yakın traş evet kim bu tabii ki Bolzano. Müthiş zevkli traş sağlıyor. Bazı yerlerde dalıyor, kesmiyor diye okudum ama yok öyle bir şey. Yarın 100 bir kutu satın alacağım. Yalnız iki kez traş oldum banamısın demedi. Beş, altı traşı rahatlıkla çıkarır gibi... İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
  19. Üstadın yıllanmış ve arada güncellenmiş bu listesinde Gillette Silver Blue gibi bir efsane adayı da olsaydı keşke.

    Bu arada Crystal artık bu listedeki kadar başarılı değil, berbat bir jilete dönüştü (mavi renkli, onlu, plastik dispenser). Uzak durun lütfen.

    YanıtlaSil
  20. Sakalım, çene kısmım hariç orta yoğunlukta ve oldukça sert Feather jilet aldım iki ayrı makinede tıraş olup denedim sonuç: aldığıma çok pişman oldum yakın tıraş etmiyor, çildi tahriş ediyor, çiziyor, pancar gibi kızartıyor, ciltte kaşıntı yapıyor kaşıntı sonucunda ciltte kızarık leke bırakıyor ve en fazla üç tıraş ediyor. Bakkaldan perma-sharp aldım feather dan daha iyi yakın tıraş ediyor tahriş etmiyor çizmiyor, kesmiyor ve çene kısmım hariç yanma yapmıyor. Son olarak gıllette 7 o'clock sharp edge jilet aldım perma-sharp jilete benziyor fakat daha az yanma yapıyor, daha keskin ve akıcı. Başka hangi jileti deneyeceğim bilemedim. 2 kutu(10’luk) feather elimde kaldı.

    YanıtlaSil
  21. Öncelikle onca jileti deneyip deneyimlerini bizlerle paylaştığı için, Özgür beye çok teşekkür-ederim.
    Benim cildimden mi yoksa sakal yapımdan mı anlamadım çok övülen feather jilet bana uymadı tahriş kaşıntı vb. oluştu. permesharp daha yakın tıraş ediyor fena değil. Birde zaza siyah kutuyu denemek itiyorum bakalım ne olacak.

    YanıtlaSil
  22. TEK KELİME HARİKA BİR PAYLAŞIM.BENDE 20 YAŞINDAN BERİ KULLANIYORUM YAŞ 41.BÖYLE AÇIKLAYAN YOK SİZİN GİBİ HELAL OLSUN.YALNIZ BEN MALEZYA DA BULDUM DEHŞET BİRŞEY LİSTEDE YOK.GİLLETTE SUPER NACET.

    YanıtlaSil
  23. ibrahimsarikaya@gmail.com bana yazarsanız size gönderirim resmini.harika bir jilet

    YanıtlaSil
  24. WİLKSON TIRAŞ MAKINASINI ÖNERİRİM ÖZELLİKLE YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SURATI KOLAY KOLAY KESMEZ.25-30 TL CİVARI ONLİNE VAR ÜLKEMİZDE.BENDE TIRAŞ MAKİNASI BAKIYORUM AMA PAHALLI HEPSİ...

    YanıtlaSil
  25. Özgün hocam, Euromax Platinum Jilet yorumunuzu çok merak ediyorum. Sizin yorumunuz benim gibi geleneksel tıraşa yeni başlayanlar için çok önemli.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı güncelledim, gayet başarılı bulduğum, huysuzluğu olmayan bir f/p jileti.

      Sil
    2. Özgün hocam, güncelleme için teşekkür ederim.

      Sil
  26. Yakın zamanda guncellemme yapmışsınız ancak sharp edge in güncel versiyonları sahte demek , mavi beyaz kırmızı rapira 5 lira demek pek güncel ve doğru gelmedi bana. Listenizi beğeniyorum ama bu kadar kesin olmasanız daha iyi olur

    YanıtlaSil