18 Eylül 2011 Pazar

Tıraş öncesi doğru yüz hazırlığı

Tıraş olurken jiletin sakalınızı yoluyormuş gibi kesmesinden mi şikayetçisiniz? Her tıraşta orada burada ufak tefek kanamalar mı oluyor? Tıraş sonrası bir saat boynunuz pancar kırmızısı gibi geziyor musunuz? Bir türlü sinek kaydı elde edememenin yanında cildinizi de tahriş mi ediyorsunuz?





 
O zaman sorununuz cilt hazırlığında. Geleneksel ıslak tıraş bir seremonidir demiştim. Her seremonide olduğu gibi burada da başlangıç, gelişme ve bitirme aşaması vardır. Bunlardan bir tanesini atladığınızda ya da gelişigüzel yapmaya çalıştığınızda o seremoni tamamen başarısız olur. Ne yazık ki kartuşlu makineler ve tüp köpüklerle gelen modern hayatın hızına uygun hızlı tıraş alışkanlıkları insanları doğru yoldan uzaklaştıralı çok oldu. Bugün hemen herkes yüzünü şöyle bir ıslatıp, tüpten köpük sıkıp bunu eliyle güzelce yaydığında tıraşa hazırlanmış olduğunu zannediyor. Ama aslına bakarsanız bu kör bir bıçakla kabak kesmeye çalışmaktan başka bir şey değil.






Şimdi, bir bakalım, bir tıraşın baştan sona başarılı olması için gerekli olanlar neler;

- cilt hazırlığı
- doğru tıraş gereci (doğru makine, doğru jilet ve bunların doğru kombinasyonu, ya da iyi bilenmiş bir ustura)
- teknik (açı ve baskı kontrolü, doğru kesim patternleri)
- tıraş sonrası cilt bakımı

Bu dört maddeden 2. ve 3. maddeler zaman içerisinde deneme yanılmayla tecrübe edinilecek konular. Bizler size ne kadar tıraş makinesini 30 derece açıyla tutarak kesin desek de bu; her makine, kişi ve kesim yönü için değişebilir. Ayrıca bunu sizin buradan okuyarak doğru uygulamanız zordur. Ancak tıraş oldukça doğrusunu bulacaksınız. O bakımdan ikinci ve üçüncü maddeler biraz değişken, kişisel ve birikim gerektiren maddeler.


Bu yazıda bizi ilgilendiren birinci madde, yani doğru cilt hazırlığı. Cilt hazırlığının en önemli işlevi sakalı yumuşatarak, tıraşı kolaylaştırmaktır. Bunun; daha az baskıyla daha kolay kesim, daha yakın tıraş, tahrişsiz tıraş ve daha uzun jilet ömrü gibi pek çok getirisi olacaktır. Hatırlayın berberler saç keserken ıslatır, hatta önden saçı yıkarlar. Bu saçı temizler ve yumuşatır. Böylece kesim kolaylaşır. Aynı mantık.


Elbette olay sadece sakalları yumuşatmak değil. Cilt hazırlığı tercihen sıcak su ve fırça vasıtasıyla köpük aracılıyla yapıldığı için bazı başka getirileri de vardır. Cildiniz hangi yapıda olursa olsun gün içerisinde yağ bezelerinden salgılanan yağlardan dolayı gözeneklerin arası yağla dolar. Bu yağlara toz kir de yapışır. Ki zaten sivilcelerin nedeni de bu kirlerin gözenekler içerisinde hapsolmasıdır. Ayrıca üstteki ölü deri tabakaları gözle görülemeyecek kadar küçük döküntüler halinde deride asılı kalır. Yani cildimiz gün içinde yağlanır ve kirlenir. Bunların hepsi kullandığımız jiletlerin ömrünü azaltıcı, işini zorlaştırıcı dolayısıyla tıraşı verimsizleştirici etkenlerdir. Fakat kir ve yağların temel düşmanı olan sıcak su ve sabun' u kullandığımız zaman geriye bir tek ölü deri döküntüleri kalıyor ki, işte burada tıraş fırçamız rolü devralarak, gergin kıl uçlarının süpürme etkisiyle bütün bu döküntüleri temizliyor. Geriye kalan temiz ve sağlıklı bir cilt. Tertemiz bir deri ve yumuşamış sakal uçları. Böyle bir durumda jilet kesimi çok daha kolay şekilde yapacaktır. Bu işlemler sırasında sakallar da yumuşadığından jileti koyduğunuz anda yüzünüzde yağ gibi akar. Ne bir yapışma hissiyatı ne bir takılma, yolma hissi olmaz. Özellikle ustura tıraşında iyi bir yüz hazırlığı çok önemlidir. 



Elbette bu yukarıdakiler, tüpten köpük sıkıp elle yaymakla elde edilemez. Daha önceki yazılarımda anlattığım gibi tüp köpüklerin tek yaptığı jilet için kayganlık sağlamaktır onu da has tıraş krem/ sabunlarına göre çok daha kötü yaparlar. Peki bizim ihtiyacımız ne?


1. Sıcak su: Sıcak su yukarıdaki getirileri elde edebilmek için en önemli maddedir. Aslında yüz hazırlığı için suyun sıcak olması şart değildir. Ama sıcak su işleri çok hızlandırır. Şöyle düşünün bir sıcak suyla bulaşık yıkadığınızı, bir soğuk suyla. Soğuk suyla kirleri çıkarmak çok daha zor olacaktır. Tamamen aynı mantık. Sıcak su özellikle kış aylarında çok memnun edicidir. Yaz aylarında çoğu zaman soğuk suyla daha iyi verim alınır, çünkü çok sıcak günlerde cilt bir de sıcak suya iyi tepki vermez biraz hassaslaşır. Fakat bunun dışında kalan tüm zamanlarda sıcak su en temel gerecimizdir. Bazı kişiler buz gibi soğuk suyla iyi verim almaktadırlar, ayrıca bazı kişilerin cildi sıcak suya iyi karşılık vermeyebilir. Bu durumda soğuk su kullanmakta başka çareniz yok, sadece işinizin daha zor olacağını bilin.


2. Sabun: Suya sabuna dokunmadan temizlik olmaz. Sabun yağ çözücüdür. Bunu da en iyi sıcak suyla yapar. Cildimizi en iyi şekilde temizleyip kir ve yağlardan arındırmak istiyorsak bir sabun ürünü kullanmalıyız. Ancak burada dikkat edilecek husus; kullanacağımız ürünün olabildiğince doğal maddelerden yapılmış olması fazla kimyasal içermemesidir. Aksi taktirde yinelenen sabun kullanımı cilt kuruluğu ve cilt hastalıklarına neden olabilir. O yüzden sabun kullanacaksak organik yapılı gliserin bazlı ya da zeytinyağı özlü sabunları kullanmalıyız. Tıraş kremi/sabunu olarak da biraz paraya kıyıp kaliteli markaların organik yapılı ürünlerini almalıyız. İşte burada tüp köpük ve jeller kimyasal bombalar olarak bir kez daha zararlarını gösteriyorlar.



3. Tıraş fırçası: İşte en temel ekipmanımız. Hemen her tıraş sabunu ve kremini elinizle köpürterek yüzünüze uygulayabilirsiniz. Fakat hiç bir şey, iyi ve gergin bir tıraş fırçasının verdiği temizleme ve masaj etkisini veremez. Tıraş fırçasının her bir kılı, sakal uçlarınızı, aralarını, gözenekleri tek tek masaj ederek temizler, yumuşatır tıraşa hazırlar. Yüzünüzdeki tüm gereksiz ölü deri kalıntıları söker atar. Unutmayın deri hücreleri ortama her 28 günde bir ölü deri atar. Sorunlu kuru ciltlerde bu daha da sık olabilir. Tıraş fırçasının yüzyıllardır kullanılması da ne kadar önemli ve kökleşmiş bir gereç olduğunu bize gösteriyor. Bildiğimiz anlamda modern fırçalar 1700' lerden beri kullanılıyor olsalar da ilk fırçaların kökleri çok daha eski dönemlere gidiyor. Tıraş fırçasının önemi bu kadar fazla ama iyi bir etki için servet harcamak zorunda değilsiniz. Fırçanın anatomisindeki değişiklerin kullanıma etkisi gibi konuları buradaki yazımda okuyabilirsiniz. Temel olarak isteyeceğiniz, ortalama yoğunlukta, dolgun, yumuşak uçlara sahip, gergin kıllı bir fırça kullanmaktır. Bu her tip kıldan olabilir önemli olan bu özellikleri taşısın. 



4. Sabır: Evet doğru okudunuz, eğer bu işi doğru düzgün, olması gerektiği şekilde yapacak sabrınız yoksa buraya kadar boşuna okudunuz. Kusura bakmayın. Malesef belli bir emek verilmeden hiçbir şeyin getirisi yok. Tıraş konusu da böyle. Araştırmadan, belirli malzemelere para harcamadan, cildinize bakıma özen göstermeden tıraş sizin için hep bir zorunluluk olarak kalacaktır. Aksi taktirde ise bir zevke dönüşecektir. Öyle ki gün içerisinde sakallarım uzasa da tıraş olsam diyeceksiniz. anormal mi geldi? Biliyorum başta bana da öyle gelmişti. O bakımdan ne olursa olsun, tıraşın gerektirdiği her kurala uyacak sabrı geliştirmeniz gerekiyor.


Pekala, her şey tamam. Şimdi yüzümüzü nasıl hazırlıyoruz ona gelelim. Her şeyden önce en temel yüz hazırlığı sıcak bir duştur. Eğer tıraşınızı olmadan önce bir duş alma imkanınız/alışkanlığınız varsa bu çok büyük bir avantajdır. Duş sırasındaki sıcak su buharı sakalı çok güzel yumuşatır. Ayrıca duş alırken yüzünüzü bir zeytinyağı/badem sabunuyla güzelce yıkadığınızda tıraş olurken çok büyük bir fark olduğunu göreceksiniz. Ek olarak kaliteli bir saç kremini de kullanabilirsiniz bu da çok iyi bir yumuşatma sağlayacaktır. Bunlardan dolayı eğer imkanınız varsa her tıraştan önce bir duş alın. Sadece tıraşa etkisinden değil sabah ya da akşam da olsa kendinizi iyi hissettirecektir. Şimdi ise hazırlıklara bakalım.


1. Acele hazırlık: Bu yöntem o gün pek tıraş keyfiniz yoksa, tıraşınızı çabuk olmanız gerekiyorsa kullanılacak temel yöntemdir. Eğer öncesinden duş almadıysanız ekipmanlardan tam olarak verim alamayabilirsiniz, dolayısıyla tıraşınız da tam ideal olmayacaktır. Bu metotta fırçamızı içi sıcak su olan bir kapa koyuyoruz. O orada beklerken biz de yüzümüzü 30 saniyeden az olmayacak kadar sıcak suyla güzelce ıslatıyoruz. Su ne kadar sıcaksa o kadar iyi, elinizin dayanabildiği kadar sıcak olsun. Sonrasında fırçamızla tercihen yüzümüzde köpürtme yaparak yüzümüzü köpüklüyoruz. Burada acelemiz olduğu için kullanacağımız krem/sabunun nemlendirme etkisi iyi olan, kaliteli ve iyi performanslı bir ürün olması çok iyi olacaktır. Örneğin Cella. Fırça olaraksa nispeten daha sert ve gergin yapılı, ampul tipte masaj etkisi yüksek olan bir fırça kullanmayı öneriyorum. Yüzümüzü 1 dakika kadar aralıksız dairesel hareketlerle, orta baskıyla köpüklüyoruz. Arada köpük kurur gibi olursa fırçanızın ucuna su almayı unutmayın. Normalde yüzde köpürtmede, köpük 20-30 saniyede hazır olsa da siz bir dakika aralıksız köpürtmeye devam edin ki fırçanın avantajlarından maksimum derecede faydalanın. İşlem bitince yüzümüz hazır. Bu tip hazırlık geleneksel ıslak tıraşın en temel hazırlığıdır. Kaliteli sabun/krem ve doğru ekipman kullandığınız taktirde sonuçlar gayet iyidir. Hele ki önceden duş aldıysanız pek sorun olmayacaktır.


2. Detaylı hazırlık: Bu işlem cildi hazırlamaya çok daha fazla odaklanmış bir yöntemdir. Herkesin kendine göre bir detaylı hazırlığı vardır, ben burada kendi yöntemimi anlatacağım. Her ne kadar acele hazırlıktan daha uzun sürse de çok zamanınızı çalmayacaktır ve gerçek anlamda aceleniz yoksa mümkün olduğunca bu yöntemi kullanmanızı tavsiye ederim. En başta almış olacağınız sıcak bir duş yine çok yardımcı olacaktır. Bu yöntem daha özenli olduğu için ister yüzde ister kasede köpürtme kullanabilir, fırça/sabun/krem seçiminde daha esnek ve rahat olabilirsiniz. Ancak bir kap içeirisinde hazırlayacağınız sıcak köpüğün çok artısı olacaktır. Bunun için iç içe geçen iki kap bulun alttakine kaynar su koyun ve üsttekinde köpüğünüzü hazırlayın. Köpük 2 perde civarı sıcak kalacaktır. Bu yöntemde öncelikle yine fırçamızı suya koyuyor ve yüzümüzü 30 saniye sıcak suyla yıkıyoruz. Sonra tercihen kapta hazırladığımız sıcak köpüğü yüzümüzde 1 dakika uyguluyoruz. Köpüğünüz kapta tamamen krem kıvamında hazır halde bile olsa yüzde bir dakika uygulamaya özen gösterin. 

Şimdi parmaklarınızla bastıra bastıra bütün yüzünüzü ovalayıp masaj yapıyor, sakallarınızı yumuşatıyorsunuz. Özellikle yüzünüzün belirli bölgesinde ters yönde çıkan, tıraş olurken sorun çıkaran sakalların olduğu yerlere özen gösterin. Bu masaj da 30 saniye kadar olacak. Sonra yüzümüzü sıcak suyla duruluyor ve tekrar fırçamızla 1 dakika kadar köpüklüyoruz. Bir kez daha aynı şekilde ellerimizle hunharca masaj yapıyoruz. İkinci masaj da bittikten sonra sıcak suyla yüzümüzü durulayıp 3. kez köpüğümüzü sürüyoruz. İşte bu üçüncü köpüklemede tıraşımız yani ilk perdemiz başlıyor. 

Biliyorum böyle okurken inanılmaz bir külfet gibi görünüyor size. Ama inanın tüm işlem beş dakikanızı bile almayacak ve sakallarınız mükemmel şekilde yumuşamış olacak. Hangi jileti kullanırsanız kullanın yüzünüzde yağ gibi aktığını görüp şaşıracaksınız, hangi makineyi kullanırsanız kullanın harika bir sinek kaydı tıraşa sıfır tahrişle ulaşmış olacaksınız. O zaman bu birkaç dakikalık hazırlığın gerçekten değdiğini anlayacaksınız. Üşenmeyin en azından bir kere deneyin.


3. Damat hazırlığı: Bu metot berberlerden de bildiğiniz berber hazırlığından başka bir şey değil aslında. Fazla zaman alması ve meşakkatli olmasından dolayı düzenli tıraş için pek pratikliği olmasa da eğer cildi özellikle hassas biriyseniz, ya da bir özel gün için çok iyi tıraş olmanız gerekiyorsa bu metot en iyisidir. Bu yöntemde her ne kadar kasede hazırlanmış köpük yine ilk tercih olsa da şart değildir. Önceden duş almaya gerek yoktur. Krem/sabun seçiminde rahatsınızdır. Peki ne yapıyoruz. Öncellikle yukarıdaki gibi fırçamızı ve köpüğümüzü hazırlıyoruz. Ekstra olarak yumuşak yapılı ve ısıyı iyi tutan bir yüz havlusuna ihtiyacımız var. Havlumuzu sıcak suyla tamamen ıslattıktan sonra fazla suyunu sıkıyor ve mikrodalga fırında en yüksek ısıda bir dakika ısıtıyoruz. Merak etmeyin aşırı sıcak olmuyor. Havlu mikrodalgada ısınırken siz sıcak suyla ıslattığınız yüzünüzü 1 dakika kadar köpüklüyorsunuz. Daha sonra ısıttığınız havluyu alıp, yüzünüz hala köpüklüyken tüm sakal bölgenizi saracak şekilde tutup 1 dakika bekliyoruz. Bunu berberlerdeki gibi artistik şekilde sarmak zorunda değilsiniz. İki elinizle tutun yeter. Havludaki sıcak buhar, yüzünüzdeki köpüğün yumuşatıcı ve temizleyici sabun etkisiyle birleştiğinde harika bir hazırlık veriyor. Olabileceğinin en iyisi. Bu işlem bir kereliğinde yeterli olsa da iki kere yaparsanız sakallarınız mısır püskülü kıvamına gelecektir. Size kalmış. Havluyu aldıktan sonra yüzünüzü köpükleyip tıraşa başlayabilirsiniz.

Elbette 3. yöntem pratikliğinin az olmasından dolayı her gün kullanılabilecek bir metot değil. Bunu ancak düğün, davet gibi özel zamanlarda ya da bir hafta sonu çok keyifli bir tıraş olmak istediğinizde kullanırsanız mantıklı oluyor. Aksi taktirde 10 dakikalık bir ön hazırlık herkese göre değil. Birince metotla gayet kabul edilebilir tıraşlar olabilirsiniz. Ama tam olarak keyif alamayacağınızı ve tüm ekipmanların sınırlarını zorlamıyor olduğunuzu bilin. Ayrıca kötü bir krem/sabun kullanmanız durumunda tekniğiniz iyi değilse, yakın tıraş denemelerinde tahriş olabilir.


İkinci yöntem en mantıklı ve düzenli kullanılası yöntem. Bu metotla hem her ekipmandan tam verim alırsınız, hem tıraşınız çok rahat ve konforlu geçer. Ayrıca teknik hatalarını ve kötü krem/sabunu tercihlerini oldukça iyi telafi eder. 



Son yöntem size kalmış. Ben ikinciyi öneriyorum. Ama onu bile yapamıyorsanız en azından tıraş öncesinde bir zeytinyağı ya da gliserinli doğal sabunla yüzünüz güzelce yıkayın, kir ve yağdan arındırın. Bu küçük işlem bile size bariz bir avantaj olarak dönecektir. 

Özetle; ne kadar emek, o kadar keyif. Her şey size bağlı. 

Haydi hayırlı tıraşlar.


8 yorum:

  1. Hocam elinize emeğinize sağlık sayenizde bende bu işe girmeye karar verdim.Karabulut ticaretten 34c olmayınca oradaki arkadaş bana kafasını değiştirp bir makinenin 34c ile aynı oldu dedi ve 70 liraya aldım.yalnız internetten bakınca tekrar, aslında 34c olmadığını anladım.sanırım 15c modeli.Şİmdi geri versemmi emin değilim belkide memnun kalacağım. başka dükkanlar varmı bu işi yapan, çünkü yoksa ebayden getirteceğim.birde 34c nin tr fiyatı kaçtır sizce ? teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. 15c modeli ise iade edin derim. 34c iki parça kafası değiştirilemez. 15c ye göre daha kalın saplı ve ağır bir makinadır.

    YanıtlaSil
  3. Traş adama şart

    YanıtlaSil
  4. ben sakallarımla ilgili büyük sorunlar yaşayan biriyim.sakal traşı olmak benim için büyük dert.sakallarım çok ser ve yamuk çıkıyorlar.buda traş olmayı işkenceye çeviriyor.yukarıdaki yazıyı okudugumda en uygulanabilir olanın 2. madde oladugunu düşündüm.gerçekten büyük değişiklik oldu sakal traşımda.sabırlı olmak gerçekten çok önemli.

    YanıtlaSil
  5. HARİKA EMEĞİ GEÇENLERE ÇOK TŞK.EDRİM.

    YanıtlaSil
  6. Clinique Aloe Veralı tıraş jeli ile hazırlığa bile gerek yok. Mükemmel ötesi bir ürün.

    YanıtlaSil
  7. Jel ve hazırlık kelimelerini aynı cümle içinde kullanmayın bence:)
    Zira adam gibi tıraş olmak için adam gibi hazırlık gerekiyor Lord un dediği gibi.
    Jel ile yapılan geçiştirmeden öteye gitmez, geçiştirecek olan da zaten ıslak tıraş işine girmesin derim.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler
    Güzel bilgiler sunmuşsunuz

    YanıtlaSil