Evet, köpük önemli. Çok mu önemli? Evet çok önemli. Olmazsa olmaz mı? Olur ama vasat sonuçlar alırsınız. Şimdi makineli tüfek gibi ahiret soruları sormayı bırakın da okuyun önce. >:/
Bir önceki yazımda yüzümüze sürdüğümüz köpüğün getirilerini yazmıştım. Bunları bir daha yinelersek;
- Yüzümüze kayganlık sağlayarak jiletin cilt üzerinde kolayca kesim yapmasını sağlamak
- Cilt ile jilet arasında koruyucu bir katman oluşturarak, keskin jilet ağzının cilde vereceği tahrişi minimuma indirmek
- İçerisindeki nemlendirici maddelerle sakalları yumuşatıp tıraşı kolaylaştırmak
- Son olarak nemlendirici ve onarıcı özelliğiyle tıraş sonrası cildi tazelemek
Gerçekten de bu maddeler çok önemli. Çünkü tıraş kalitenizi en çok etkileyen unsurlardan birisi her şeyden önce cildinizi tıraşa nasıl hazırladığınızdır ve bu hazırlığın en önemli kısmı da köpükleme aşamasıdır. Yüzünüze kötü bir köpük uyguladığınızda tıraş kaliteniz ciddi anlamda düşecek ve tıraş tatsızlaşacaktır. Tahrişler, yanmalar, kesikler de cabası..
e, kaçınılmazsa zevk almaya bakın da denmez ki |
Denemesi bedava, bir kaç gün üst üste tıraş olun. İlk günler devamlı köpüğünüzün iyi olmasına özen gösterin. Sonra bir gün özenmeden, hızlıca, vasat bir köpük uygulayıp tıraş olun. Aradaki farka şaşıracaksınız. Bu arada köpükten anladığınız, sabunun köpürmesiyle ortaya çıkan, ince yapılı köpük olmamalı, ingilizcede bunun için ayrıca "lather" terimi var, ancak bizde uygun bir terim olmadığı için köpük kelimesini kullanıyorum. Anladığınız fırçayla uygulanmış, kalın, koruyucu bir katman olmalı. Zaten birazdan örneklerini göreceksiniz.
-oldu mu? Hayır.. |
Köpüğün önemli olduğunu seve seve anladınız. Peki niye illa ki tıraş kremi ya da tıraş sabunundan fırça ile hazırlanarak olmalı? Tüp köpük ya da jeller' de köpük yapıyor sonuçta. Hem de çok basit ve kalın/koruyucu bir şekilde?..?
Hayır, orada yanıldınız. Piyasadaki seri üretim tüp köpük ve jellerin, erkek tıraş ürünleri üzerine yoğunlaşmış markaların ürünlerine göre içerik açısından çok daha zayıf, hatta sağlığa zararlı olmalarının yanı sıra; köpüğün bir ideal hali/ kıvamı var. Bunun dışına çıktığınızda getirileri bir anda götürülere dönüşebilir. Ki zaten çoğu zaman tüp köpük ve jeller ideal kıvamda köpük sağlamaktan uzaklar. Çoğunlukla kuru ve fazla kalın köpük hazırlarlar.
Hımm, kuru ve kalın kaka demek ki. Peki nasıl olmalı?
Öncelikle ideal bir köpük nasıl olmalı ona bakalım. En başta, mümkünse parfüm esansı (esansiyel yağ değil) içermeyen, kimyasallar barındırmayan, doğal içeriklerden imal edilmiş bir ürün olması çok önemli. Bu; özellikle hassas cilde sahip biriyseniz çok önemli. Kötü krem ve sabunlarda kullanılan parfüm esansları ve kimyasallar cildinizle kısa ya da uzun vadede alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yanma, tahriş ya da cilt kuruluğu şeklinde sonuçlanabilir. O yüzden ilk önce köpüğümüzü yapmak için kaliteli, doğal ürünlerden yapılmış bir krem ya da sabun seçiyorum. Tüp köpük ve jellerden kesinlikle uzak duruyoruz.
Zevkli, tahrişsiz ve iyi sonuçlar için yüzümüzde hazırladığımız köpük de şu özelliklerde olmalı:
- ne fazla sulu, ne fazla kuru, ideal oranda su içeren, nemli, yüzünüzde sürdükten kurumayan bir yapıda
- ne fazla ince, ne fazla kalın, ideal kalınlıkta
Önce köpüğün kalınlığının değiştirdiklerine bakalım.
Köpüğün amaçlarından birinin cilt ile jilet arasında koruyucu bir yüzey oluşturarak tahrişi engellemek olduğunu yazmıştım. O zaman buna göre en iyi köpük çok kalın köpük olmalı değil mi? Malesef öyle olmuyor.
İnce Köpük: İnce köpük yeterli koruma sağlayamayacak ve tıraşınız bir ihtimal daha yakın, ama oldukça tahrişli olacaktır. İnce köpük jilete karşı zayıf düşerek kolayca kazınacak, bununla da kalmayan keskin jilet aynı zamanda cildinizi de iyiden iyiye kazıyarak tahrişli kötü bir tıraş verecektir. Büyük ihtimalle tıraş sonrasında cildinizde kısa ya da orta süreli jilet yanığı olacaktır. Aşağıda ince uygulanmış bir köpük örneği görüyorsunuz.
Kalın köpük: Gelelim kalın köpüğe. Şöyle düşünün, tamam köpük jilete karsı koruyucu bir katman olarak tahrişi azaltıyor, peki ben bu katmanı çok fazla kalınlaştırırsam ne olur? Cevap: jilet cilde yeteri kadar ulaşamaz. Çünkü önünde çok kalın bir kremsi katman vardır. Böylelikle idealinde olacağı gibi kıllara ulaşıp kolayca kesemez, yani yakın tıraş edemez. Bu durumda kullanıcı ne yapar daha temiz tıraş olabilmek için jilet üzerindeki baskıyı arttırır. Yapılabilecek en büyük hatalardan biri olan bu davranış sonucunda, yakın olmamasına rağmen oldukça tahrişli, konforsuz, zevksiz hatta belki fazla baskından dolayı kesikli bir tıraş. Olabilecek en iyi senaryoda, yani kullanıcının her şeye rağmen baskıyı arttırmaması durumunda ise, sonuçta gayet tahrişsiz ve rahat bir cilt, ama kötü bir tıraş olacaktır. Hatta yer yer sakal uçlarınızı yüzünüzde görebileceğiniz kadar kötü. Aşağıda fazla kalınca uygulanmış bir köpük örneği görüyoruz.
şaka bir yana işin özünü anladınız |
Yani özetle; ince hazırlanmış bir köpük yeterli koruma sağlamaz, kalın hazırlanmış bir köpük de jileti engelleyerek yakın tıraşı engeller. Her iki durumda da tahriş çok yüksek ihtimaldir.
İdeali, köpüğü ne ince, ne kalın tam ayarında kalınlıkta hazırlamaktır. Unutmayın; güzel bir fırçayla yüzünüzde çalıştıkça, sürdüğünüz köpük köpük giderek kalınlaşacak ve kuruyacaktır. Bunu azaltmak için fırçaya biraz daha su eklediğinizde kuruluk gidecek, ama köpük daha da zenginleşip, kalınlaşacaktır. O yüzden her ne kadar yumuşak bir fırçayla yüzünüze köpük sürmek çok keyifli olsa da, buna kendinizi fazla kaptırıp köpüğü gereksizce kalınlaştırmayın. Aşağıda ideal kıvamda iki köpük örneği var.
Şimdi gelelim daha da önemli olan köpükteki su oranı miktarına. Köpüğünüzü ister kremden, ister sabundan hazırlayın, her durumda fırçanıza su almanız ve karışıma arada bir su eklemeniz gerekli. Bunların miktarı köpüğünüzü nasıl hazırladığınıza göre değişse de olasılıklar hep aynı olacaktır. Nedir bunlar bakalım.
Fazla sulu köpük: Bu durum materyal(krem,sabun) - su karışımınızdaki su oranı gereğinden fazla olduğunda görülür. Ayrıca fırçanızı krem ya da sabunla yeterince yüklememeniz de bir nedenidir. Köpük çok ince, gayet akışkan, irili ufaklı bol kabarcıklı, hafiften yarı saydam yapıda olacaktır. Cildiniz alttan görünür. Büyük ihtimalle de yüzünüze sürdükten kısa süre sonra kaybolarak, cildinizi savunmasız bırakacaktır. İnce köpüğün bütün dezavantajlarını taşıyan fazla sulu köpük, hazırlayabileceğiniz en kötü köpüktür. Yüzünüzde doğru düzgün bir koruyucu tabaka olmayacağından, jilet ne rahatça kayacak, ne de iyi bir kesim yapacaktır. Aşağıda örnek resmi var.
Fazla kuru köpük: Bu durum, yukarıdakinin tam tersi olacak şekilde materyal - su karışımınızda yeterli su bulunmamasından, bir başka türlü de fırçanızın nem miktarına göre onu çok fazla materyalle beslemenizden kaynaklanır. Köpük son derece kalın yapılı, kuru, mat ve donuk görünümlü, kabarcıksız, cildi tamamen kapatan, opak bembeyaz renkte, cildinizde bir nevi yapışkan ve ağır bir hissiyatta olacaktır. Yine bu tip, kalın köpüğün tüm dezavantajlarını taşımakla beraber ondan çok daha kötüdür, çünkü içerisinde yeteri kadar su, yani kayganlık yoktur. Jilet hem sakallara doğru düzgün ulaşamayacak, hem de çimento kıvamındaki kuru ve yapışkan köpüğe takılarak, kaymayan, arada bir cildinize ya da sakallarınıza takılıyormuş, sanki körelmiş hissiyatı veren bir performans verecektir. Sonuç ultra zevksiz ve kötü bir tıraş. Hem kalın köpükte, hem kuru köpükte tıraş ekipmanınız kıvamlı köpükten dolayı çabucak tıkanacak ve durulama gerektirecektir. Resmi aşağıda.
Köpükte ideal nem oranını nasıl anlarsınız? Köpük sulandırılmış krem kıvamında olmalı, beyaz renkte, parlak olmalıdır. İçerisinde hiç bir kabarcık barındırmamalı, ve altından cildi gösterecek şekilde transparantvari olmamalıdır.
Köpüğünüzü hazırlarken hissedersiniz. Her ne kadar bu tıraşa yeni başlamışlar için fark etmesi çok olay olmasa da biraz tecrübelenince şöyle bir hissiyat yakalarsınız;
- Köpüğünüzü nerede hazırlarsanız hazırlayın, fırça ile uygularken ilk önce sulu, nemli bir hissiyat ve hafif hışırtılı bir ses olacaktır. Fırçayı tutan elinizde, fırçayı sürdüğünüz yeri hissedeceksiniz. Uygularken köpük pek karşılık göstermeyecek. İşte bu aşamada köpük fazla sulu ve incedir.
- Bir süre daha çalıştıktan sonra bir anda bir hissiyat değişikliği olacak. Sürtünme azalıp neredeyse yok olacak, elinizde sanki bir kremayı çırpıyormuş hissiyatı olacak ve hışırtı sesi yok olacak, çok hafiften bir yapışkanlık hissiyatı alacaksınız. işte şu anda ideal kıvamda bir köpüktesiniz.
- Eğer işleme daha fazla devam ederseniz bir süre sonra eliniz yorulmaya, köpük merhem kıvamında kalın, mat beyaz görünümlü bir hal almaya başlayacak ve fırça uyguladığınız yüzeye iyice yapışıyormuş hissiyatı verecek. İşte şu anda fazla kuru ve/veya kalın bir köpük yaptınız.
Yani ses azalıp, kremamsı bir hissiyat geldiğinde, kaparcıklar yok olduğunda köpüğünüz ideal kıvamda.
ideal köpüğün sulu/kremsi kıvamı |
burada da gördüğünüz gibi köpük ıslak ve parlak bir görünümde olmalı |
Yüzünüze sürdüğünüz köpüğün kıvamını şu şekilde anlayabilirsiniz. Yüzünüzü köpükledikten sonra parmağınızı yanağınıza tıraş edermiş gibi hafif bastırarak sürün. Eğer sürdükten sonra hiç bir köpük kalıntısı yoksa o köpük fazla ince ya da suludur. Eğer sürdükten sonra arkada çok ince bir köpük kalıntısı kalıyorsa ideal kıvamdadır. Birkaç kez üst üste sürmenize rağmen yanağınızda ince bir köpük katmanı yapışık kalıyorsa o köpük fazla kalındır. Jilet de tıpkı parmağınız gibi kalın köpük yüzünden cildinize tam ulaşamayacaktır.
Şimdi bazı videolarla iyi ve kötü köpük örneklerini daha iyi anlayalım.
Burada ince bir köpük örneğini görüyoruz. Oldukça korumasız ve kötü bir köpük. Ki zaten 3. dakikadan itibaren boyun bölgesini alırken jiletin tahrişinden aldığı hoşnutsuzluk yüzüne de yansıyor.
Bu videonun da ise kuru bir köpük örneği görüyoruz. Bu durum özellikle de videonun ilk 1 dakikası içinde bariz şekilde görünüyor. Köpüğün nasıl mat ve donuk yapıda yüzüne ince bir tabaka olarak yapıştığına bakın.
Bu iki videoda da fırçayla yüzlerinde yeterince çalışmadıklarını görüyoruz. Köpükleme sadece köpüğü yüze kaplamak değil. Bir süre dairesel hareketlerle masaj yaparak, cildi rahatlatmak, sakalları yumuşatmak. Ortalama bir köpükleme yüzünüzde 1 dakika kadar sürmelidir.
Bu videoda ise hem kalınlık, hem nem olarak ideal bir köpük görüyoruz. Ayrıca üstteki videoların aksine köpüğü daha uzun süre masaj yaparak uygulamasına dikkat edin. Önce dairesel hareketler ardından boyama dediğimiz enine ya da boyuna sürmeler. Bu son aşama uygulanmış köpüğü tüm yüzde aynı kalınlığa getirerek daha sağlıklı bir katman oluşturur.
Sanırım artık doğru bir köpük nasıl olmalı aklınızda yer etmiştir. Peki bu yukarıdaki problemlerden herhangi biriyle karşılaştığınızda ne yapabilirsiniz?
-Köpüğüm çok ince, sulu ya da kabarcıklı görünüyor?
En başta fırçanızı ıslattıktan sonra fazla suyunu silkeleyerek atın. Fırçanıza daha fazla sabun ya da krem yükleyin. İyi bir kıvama gelene kadar fırçaya su eklemeyin.
-Köpüğümün kıvamı başta iyi görünüyor, ancak tıraşa başladıktan kısa süre sonra kabarcıklı bir hale gelip, kaybolmaya başlıyor.
Fırçanızı daha fazla materyal ile yükleyin.
-Köpüğüm çok kalın oldu
Bir dahaki sefere fırçanıza biraz daha az materyal ve su alın. yüzünüzde çok uzun süre su ekleyerek köpürtme yapmayın.
-Köpüğüm çok kuru oldu
Fırçanızın uç kısımlarını bir kasedeki suya batırarak, ya da muslukta hafif suyun altına sokarak ıslatın. Köpüklemeye devam edin. Yetmezse aynı işlemi bir kaç kez daha yineleyin. En sonunda köpüğünüz incelecek ve nemli hale gelecektir. Eğer oluşan köpük çok kalın ya da hala çok kuru ise, yüzünüzdeki köpüğü tamamen temizleyip yeniden başlayın. Fırçanıza çok fazla yükleme yapmayın.
-Köpüğümün kalınlığı ve nemi iyi ama üzerinde hava kabarcıkları var.
fırçanızla köpük üzerinde biraz daha çalışın, kısa süre sonra köpüğün biraz daha kıvama geldiğini ve kabarcıkların yok olduğunu göreceksiniz. Olmuyorsa fırçaya biraz daha materyal ekleyin.
-Yüzümü köpüklemeden önce ıslatmalı mıyım?
Evet kesinlikle, köpüğü ister yüzünüzde, ister elinizde, ister bir kase içerisinde hazırlayın, yüzünüze sürmeden önce yüzünüzü mümkünse sıcak suyla nemlendirmeniz çok önemli. Aksi taktirde kuru bir köpük oluşması olasıdır.
-Köpüklemeden önce fırçam ne kadar ıslak olmalı?
İster şöyle bir musluğun altına sokun, ister bir süre içi su dalı kapta bekletin, her durumda da fırçanız hafif derecede ıslak olmalı. Önce mutlaka fazla suyunu bir iki kere silkeleyerek atın. Fazla sulu bırakırsanız köpük oluşmaz, suyunu fazla atarsanız köpük çok kuru olur ya da yine oluşmaz.
-Fırçamı nemli bıraktım. güzelce de yükledim, ama köpük bir türlü kalınlaşmıyor
Fırçanıza, ya da köpük yaptığınız kabınıza arada bir bir iki tutam su ekleyin ve köpürtmeye devam edin. Su miktarı arttıkça köpüğün kalınlaşıp, gövdeli hale geldiğini göreceksiniz. Ancak haddinden fazla su eklerseniz köpüğünüz fazla sulu ve akışkan bir hale gelecektir. Dozajını iyi ayarlayın.
Gördüğünüz gibi köpük hazırlamak çorba yapmaya benziyor. Eklediğiniz suya ve fırçaya yüklediğiniz materyale göre fazla sulu, ya da kıvamlı olabiliyor. Her durumda da bunu kolayca düzeltmek mümkün, bu yüzden her zaman ideali yakalayıp, öyle tıraş olmaya özen gösterin.
Pekala, iyi bir köpük nasıl olur, sorunlar nelerdir, nasıl düzeltilebilir bunları anladık. Gelelim köpük nasıl hazırlanır konusuna. Temel olarak köpüğünüzü 3 farklı metotla hazırlayabilirsiniz.
1. Elde köpük hazırlama: Bu yöntemde ıslak fırçanızı krem ya da sabun ile güzelce yükledikten sonra, diğer elinizin avuç içinde fırçayla dairesel olarak çalışarak köpüğünüzü hazırlarsınız. Arada sırada gerektikçe fırçanızın uç kısımlarını suya batırabilirsiniz.
Elde köpük hazırlama genelde en az kullanılan yöntemdir. Biraz dağınık bir metottur ve çok zevkli olduğu söylenemez. Köpük tamamen gövdeli hale gelene kadar elde hazırlayabileceğiniz gibi, biraz kıvamlı hale getirdikten sonra, yüzünüzde devam ederek de hazırlayabilirsiniz. Her iki durumda da fırçayla yüzünüzde en az 1 dakika dairesel çalışmaya, masaj yapmaya özen göstermelisiniz.
Elde köpük yapmanın en büyük avantajı köpüğünüzün olup olmadığını kıvamını doğrudan elinizde hissederek kontrol edebilmektir. Kremsi, merhemsi bir hale geldiğinde olduğunu anlarsınız. Hazır olduğunu düşündüğünüzde eliniz köpüklüyken yumruğunuzu sıkıp açın, eğer parmaklarınızdaki köpük kaybolmuşsa köpüğünüz henüz yeterli kıvam ve kalınlığa gelmemiştir, eğer elinizi sıkıp açmanıza rağmen köpüğü parmaklarınızda görüyorsanız tamamen hazırdır.
olmuş bir köpük elinizde böyle görünmelidir |
artıları:
+aceleniz varsa hemen kap, kaseyle uğraşmadan hazırlayabilirsiniz
+köpüğünüzün kıvamını tam olarak hissetmenize imkan verir
+parmaklarınızla yoklayarak köpüğün kıvamını, nemini ve kayganlığı kontrol edebilirsiniz
eksileri:
-zevkli bir yöntem değildir
-ortaya çıkacak hazır köpük diğer metotlardan daha az miktarda olacaktır
-biraz dağınık bir yöntemdir
2. Kase içerisinde köpük hazırlama: Bir kap içerisinde köpük hazırlama en eski ve geleneksel yöntemlerden biridir. Aynı zamanda hala en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Eğer tamimiyle geleneksel bir ıslak tıraş seansı yaşamak istiyorsanız köpüğünüzü bir kase içerisinde hazırlamanızı öneririm.
Islattığınız ve fazla suyunu attığınız fırçanızı krem ya da sabun ile güzelce yükledikten sonra, tercihen seramik bir kase içerisinde hızlı dairesel hareketlerle, orta derece baskıyla köpüğünüzü hazırlamaya başlarsınız. 15 saniye kadar çırptıktan sonra karışımın daha fazla su istediğini fark edeceksiniz, bu aşamada kaseye bir iki tutam su ekleyerek işleme devam etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta kesinlikle nasılsa su gerekiyor diye en baştan fırçanızı çok sulu bırakmamaktır. Bu işlem köpüğü hazır hale getirmeyi çok zor ya da imkansız hale getirecektir. En güzeli arada bir gerektirdikçe azar azar su ilave etmektir. Su ekledikçe köpüğün artıp daha kıvamlı bir hale geldiğini göreceksiniz. Daha önce bahsettiğim gibi köpükler kaybolup, kremsi, hafif yapışkan bir hissiyat aldığınızda köpüğünüz olmuş demektir.
Kapta hazırlanan köpüğün tam olarak olup olmadığını, neminin iyi olup olmadığını anlamak biraz tecrübe gerektirmektedir. Ayrıca köpüğü hazırlama süresi genellikle en uzun sistemdir. Ayrıca üç sistem arasına bileği de yormanın yanında, iyi köpük hazırlaması da en uğraşlı/amatörler için zor olan sistemdir. Genellikle kasede köpük hazırlayacaksanız fırçaya normalden biraz daha fazla materyal yüklemeniz gerekebilir. İyi bir köpük oluşması için 1 dakika veya biraz daha uzun süre uğraşmanız gerekecektir. zor ve uğraşlı olmasına rağmen bu kadar popüler olmasının nedenleri; en bol köpük üreten yöntem olması, her perde için kalan köpüğün kasede hazır olarak beklemesi ve sıcak olarak hazırladıysanız köpüğün sıcak kalması örnek verilebilir.
Köpüğünüzü hazırlamak için her türlü kap, kacak kullanabilirsiniz. Ancak gereğinden fazla geniş kaplar köpüğü kıvama getirme işlemini uzatacak, gereğinden dar ve derin kaplar da çırpma işlemini zorlaştıracaktır. Bu açıdan benim tavsiyem 10cm genişliğinde, alta doğru hafif daralan, 6-7cm derinliğinde ağır ve dayanıklı seramik kaplar kullanmanızdır.
Bu metodda dikkat edeceğiniz nokta, fırçayı kasenin dibine aşırı bastırarak, hunharca kullanmamaktır. Bu fırçanıza zarar verebilir. Kap içerisinde köpük hazırlarken, yine aynı elde hazırlarken yaptığınız gibi ister hafifçe köpürttükten sonra yüzünüze geçip orada son haline getirebilirsiniz. Ya da tamamen kap içerisinde hazırlayabilirsiniz. Ama benim önerim kapta tamamen hazır hale getirseniz bile, asla hemen yüzünüzü kaplayıp tıraşa geçmemeniz, yüzünüzü kapladıktan sonra da orada fırçayla bir 30 saniye kadar çalışmanız. Bu sayede köpüğün yumuşatıcı ve nemlendirici özelliğinden de faydalanabilmiş olursunuz. Aksi taktide doğruda kaptan alıp yüzü kaplayarak tıraşa başlamak, tüp köpük kullanmaktan çok da farklı olmayacaktır.
böyle kabarcıklı bir görünüm varsa, su oranı fazladır. Biraz daha çırpmaya devam edin, düzelmezse, fırçaya biraz daha materyal yükleyin. |
Şöyle bir görünüm varsa, bir iki tutam su ekleyip çırpmaya devam edin, bir süre sonra kıvamlı, gövdeli , kalın bir hale gelecektir. |
hazır olduğunda resimdeki gibi fırça ve kase dolup taşacaktır. |
Kap içerisinde köpük hazırlamanın en büyük, öldürücü kozlarından birine gelelim. İşte o da; "sıcak köpük."
Sıcak köpük; tıraşı keyifli hale getiren, lüks hissiyatı veren, tıraş bitmesin istemenize neden olan çok özel bir hazırlıktır. Emin olun, yüzünüze bir kere sıcak köpük sürüp öyle tıraş olduktan sonra bir daha soğuk köpükle tıraş olmaz çok zor gelecek. Özellikle de serin kış sabahlarında bunu verdiği zevki size anlatmam mümkün değil, kendiniz yaşamanız lazım. Tüm o keyifli hissiyatı bir yana, sıcak köpük sakallarınızı iki kat daha hızlı ve iyi yumuşatacaktır. Dolayısıyla da tıraşınız çok kolaylaşıp, konforlu hale gelecektir. Özetle lord gibi zevkle tıraş olmak istiyorsanız köpüğünüz sıcak olmalı. Peki nasıl hazırlanır?
Geleneksel olarak sıcak köpük "scuttle" adı verilen özel seramik kaplarla hazırlanır. Aşağıda resmini görüyorsunuz.
Bunların pek çok farklı tasarımlı modelleri olsa da çalışma prensipleri temelde aynı ve çok basittir. Aslında birbirine yapışık, iç içe geçmiş iki porselene kasedir. Öndeki küçük hazneden içeriye kaynar su döker ve aradaki boşluğu termos misali doldurursunuz. Dıştaki kalın kısım sıcağı kaçırmazken, içerideki kısım ince yapısıyla kolayca ısınır ve ısısını uzun süre muhafaza eder. Sizde burada klasik şekilde köpüğünüzü hazırlarsınız. Hazırladığınız köpük, alttan gelen suyun ısısından dolayı sürekli belirli bir ısıda kalacak ve tıraşınızı kaç perde olursanız olun fırçayı her yüzünüze sürdüğünüzde sımsıcak bir köpükle memnuniyet verecektir.
amcanın ifadesinden memnuniyeti belli :) |
Ne yazık ki bu güzel ürünler bildiğim kadarıyla Türkiyede yok. Keşke kütahya porselen gibi firmalar bizleri de düşünüp bu tarz ürünlerden yapsalardı. Yurt dışından almak irice, ağırca ve kırılgan olduklarından iyi bir paketleme gerektirmesinden dolayı oldukça pahalı bir kargo olarak dönüyor. ama hemen üzülmeyin, sıcak köpük keyfi için illa ki bunlara ihtiyacımız yok. Evde birbirinin içine giren iki kase bularak kendi scuttle'lını kendiniz yaratabilirsiniz. Üstteki kase alttakinden biraz daha ufak olmalı ve onun içine yarısına kadar girmeli. Dıştaki ısıyı yalıtan, içteki ileten tipte bir yapıda olursa daha iyi verim alırsınız. Her ne kadar bir scuttle kadar iyi olmasa da oldukça kabul edilebilir ve 3 perde civarı ılık köpük alabilirsiniz. Şu şekilde yapabilirsiniz;
Üste koyacağınız kaseye musluktan sıcak su doldurun ve içine fırçanızı koyun. Bunu oturtacağınız büyük kaseye ise kettle'dan kaynattığınız kaynar suyu koyun. Sonra içerisinde fırça olan ufak kasenizi bunun üzerine oturtun. Birkaç dakika sonra üstteki kase de güzelce ısınacaktır. O aşamada köpüğünüzü hazırlayıp, tıraşınızı olun. Dikkat edeceğiniz nokta asla ve asla fırçanız koyduğunuz kaseye kaynar su koymayın, bu fırçanıza zarar verir. Scuttle tarzı metotların bir dezavantajları alttan gelen sıcaktan ötürü, köpük karışımızdaki suyu buharlaştırıp, köpüğü kuru bir hale sokması ya da öldürmesidir. Bu yüzden köpüğü aşırı ısıtan scuttle'lar tercih edilmemelidir.
Aşağıdaki bu alemin babalarından olan mantic59' un, sıcak köpük hazırlığı için alternatifler üzerine yazdıklarımın görseli halinde bir videosu var. Bir kez daha kendisinin tüm videolarını dikkatle izlemenizi öneririm. Videonun başlangıcı çok komik, demek istiyor ki; "sıcak köpük artık işin keyif pe.evenkliğidir." :)
artıları:
+geleneksel ıslak tıraş hissiyatını en iyi şekilde vermesi
+tüm köpük hazırlama metotları içerisinde en bol köpüğü hazırlaması
+sıcak köpük imkanı
eksileri:
-kıvam/nem oranının anlamanın tecrübe gerektirmesi
-iyi bir köpük hazırlamanın daha uğraşlı ve yeni başlayanlar için zor olması
-diğer yöntemlere göre köpük hazırlamanın daha uzun sürmesi
3. Doğrudan yüzünüzde köpük hazırlama: Bu yöntem zannediyorum ki tüm dünyada en çok kullanılan yöntemdir. Bunun nedenleri birincisi en hızlı yöntem olması, başarısızlık ihtimalinin neredeyse olmaması, çok kolay ve pratik olması olarak özetlenebilir.
Bu metotla köpük hazırlarken, ıslattığınız fırçanızı yine seçeceğiniz materyalle yükledikten sonra, doğrudan suyla ıslattığınız yüzünüzde dairesel olarak çalışarak köpüğünüzü hazırlarsınız. Sakallarınızın oluşturduğu pütürlü yüzey, köpüğün oluşmasını çok hızlandıracaktır. Yaklaşık 30 saniyede hazır hale getirebilirsiniz, ama ben hazır bile olsa toplamda 1-2 dakika yüzünüzde fırça ile önce dairesel, sonra enlemesine ve boylamasına çekmeler şeklinde çalışmanızı öneriyorum.
Yüzde köpük hazırlamak çok basit ve hızlı olmakla beraber bazı dezavantajları vardır. Öncelikle hazırladığınız tüm köpük yüzünüzde ve fırçada olacağından, asla kasede hazırladığınız gibi bol köpük oluşmaz, bundan dolayı fırçanız ortalamadan ufak bir fırça ise 3. perde için fırçanızda pek köpük kalmamış olacaktır. 4. perde ise iyice zorlaşacaktır. O yüzden biraz daha irice fırçaları bolca yüklemek daha mantıklı olacaktır.
Bu metodda kasede olduğu gibi sıcak köpük hazırlama şansınız da yoktur, önceden fırçanızı sıcak suda bekletseniz bile bu ısı bir kase olmadan ancak ilk perde köpüklemesi için ılık bir köpük verecektir. Yüzde köpük hazırlamada dikkat edeceğiniz nokta, bu metodda köpüğün kolayca kurumaya meyilli hale gelmesidir. Bu yüzden ya fark ettiğiniz zaman arada bir fırçanızın ucunu suya batırın, ya da en başta fırçanızı birazcık daha sulu bırakın. Başta çok kaparcıklı, olmayacakmış gibi görünse de kısa sürede kıvamlı ve kremsi hale gelecektir. Ki zaten yüzde köpüklemenin en önemli kozlarından biri de bu kolaylıktır. Ama en önemli kozu bu değildir.
Yüzde köpük hazırlamanın en önemli ve kritik avantajı baştan sona fırçayla yüzde çalışmanın getirdiği mükemmel hazırlıktır. Cildiniz olabilecek en iyi şekilde nemlenir, ölü dokulardan arınır, sakallarınız iyice yumuşar ve kesime hazır hale gelir. Özellikle de kullandığınız fırça gergin ve yoğun kıllara sahipse bu masaj ve yumuşatma etkisi daha iyi olur. Benim kişisel tercihim hem hızı ve kolaylığı hem de yoğun masaj/yumuşatma avantajından dolayı yüzde köpük hazırlamadır. Ama arada keyif olsun diye kasede de hazırlarım.
artıları:
+en hızlı ve kolay metot olması
+her türlü krem ve sabunla %100'e yakın başarım
+yumuşatma, temizleme, masaj avantajı
eksileri:
-daha az miktarda köpük oluşturması
-sıcak köpük imkanın olmaması
-dikkat edilmezse kolayca kuru köpük oluşturması
Evet, tüm yöntemleri gördük. Aşağıdaki videoda yine mantic59' dan her üç yöntemin de nasıl hazırlandığını gösteren çok güzel bir video görüyoruz.
Yine aşağıdaki videoda mantic bu sefer aşama aşama, fazla kuru, tam kıvamında ve fazla sulu köpüklerin örneklerini kasede hazırlayarak gösteriyor. 30. saniye civarı kupkuru, gövdesiz krem misali köpüğü görüyoruz. Bundan sonra ara ara azar azar kaba su ilave ediyor ve çırmaya devam ediyor. En sonunda 2. dakika civarında tam kıvamındaki köpüğü görüyoruz, bundan sonra daha fazla su eklerse ne olacağını göstermek amacıyla sık sık su ekliyor. 3.13 gibi köpüğün ne kadar gövdesiz, sulu ve akışkan olduğuna dikkat edin. Bu aşamada da tıpkı ilk baştaki kuru köpük gibi kullanışsız.
Gördüğünüz gibi her iç yöntemin de birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları var. Deneyip hangisinin size uygun olduğuna kendiniz karar vereceksiniz.
- Hangi metodu kullanırsanız kullanın, fırça ile yüzünüzde mutlaka en az 1 dakika bastırarak, dairesel hareketlerle masaj yapmayı ihmal etmeyin.
- Yüzünüze köpük sürmeden önce mutlaka yüzünüze 30 saniye 1 dakika kadar dayanabildiğiniz sıcaklıktaki suyla yıkayın. Kuru yüze köpük sürülmez.
- Perdeler arasında yeniden köpük sürmeden önce yüzünüzü tekrar sıcak suyla ıslatın.
- Fırçanızı her zaman yeterli miktarla materyal ile yüklediğinizden emin olun. Fazla yüklerseniz en fazla gereğinden fazla köpük hazırlamış olursunuz, az miktarda yüklemeniz durumunda ise köpük oluşturmada başarısız olabilirsiniz, özellikle de kap içerisinde hazırlarken. İdeal miktarlar krem için badem tanesi kadar krem, sabundan yükleme yaparken, fırçayı 10-15 saniye aralıksız dairesel hareketlerle yükleme şeklindedir.
- Soğuk pres tipi sert sabunlardan köpük yapacaksanız, sabunun yüzeyine bir tutam su koyun ve 30 saniye kadar bekleyin. Bu sayede yüzey yumuşayacak ve fırçanızı daha rahat yükleyebileceksiniz.
- Kase içerisinde köpük hazırlarken, fırçayı kasenin dibine aşırı bastırarak çalışmayın. Bu fırçanızın kıllarının dökülmesine, hatta kılların toptan saptan ayrılmasına neden olabilir.
- Ortalama tip bir tıraş kremi, tıraş olma sıklığına bağlı olarak 2-4 ay kadar gidecektir. Gliserin tipi sabunlar 6 - 12 ay, soğuk pres sert sabunlar 1-3 sene gidebilir. Bu yüzden alırken kremler en ucuzu gibi görünse de aslında tıraş başına en yüksek maliyete sahiplerdir.
- Sıcak köpük bir zorunluluk değil bir zevktir. Soğuk köpük ile de her şey tamam olduğunda çok iyi sonuçlar alırsınız. Ama en iyi sonuçlar için ve tıraştan gerçekten keyif almak için en azından bir kere sıcak köpüğü denemelisiniz. Zaten bir kere tadını aldıktan sonra yaz aylarını dışında bir daha geriye dönmek çok zor gelecek. Yaz aylarında mentol içeren krem ve sabunlar ve soğuk köpük en iyisi.
- Tam kıvamındaki, orta derece kalınlıktaki köpük her zaman ideal demek değildir. Duruma ya da kullandığınız ekipmana göre köpüğünüzü ayarlayabilirsiniz. Örneğin çelik ustura kullanılırken, normal standardından birazcık daha sulu ve biraz daha ince köpük kullanılır. Çelik bu tip köpükle daha rahat kayar ve yakın tıraş olunur. yine aynı şekilde normalden daha az agresif yumuşak tıraş eden bir jiletli tıraş makinesi kullanırken biraz daha ince köpük kullanmak daha yakın tıraş olma imkanı sağlar. Tam karşıtı olarak cildiniz tahriş olmuşsa, ya da taraklı tip, oldukça agresif bir jiletli tıraş makinesi kullanacaksanız, biraz daha kalınca bir köpük sürerek tahrişten maksimum oranda kurtulabilirsiniz. Bunu dengelemez siz tecrübelendikçe zamanla olacaktır.
- Arko sabun kullanmadan ölünmez.
- Tıraşa yeni başlamış tüyü bitmemiş bir ergenseniz başta öncelikle yüzünüzde köpük hazırlamayı öğrenin. Sonra elinizde deneyin. En sonra kap içerisinde hazırlayın. İlk başta kapta köpük hazırlamaya çalışıp, başarısız olmak, çok zor ya da efor gerektiren bir işmiş gibi görünüp (ki öyle olmadığını anlayacaksınız) sizi geleneksel ıslak tıraştan soğutabilir.
- Tıraş olurken ya da köpüğünüzü hazırlama sırasında asla musluğunuzu devamlı akar halde bırakmayın. Gerektikçe açıp, kapatın.
- İyi köpük hazırlama işlemini asla geçiştirmemelisiniz. İyi bir köpük başarılı bir tıraş için en temel unsurdur. Köpüğünüz kötüyse en iyi aletleri kullanın, 20 senelik ustura kullanıcısı olun yine iyi sonuç alamazsınız.
Bu çok önemli maddeleri iyi okuyasınız, iyi belleyesiniz. Artık bu uzun yazıyı okuduktan sonra tıraş köpüğünüz ile ilgili bir probleminizin kaldığını zannetmiyorum. Yine de sorun yaşadığınız noktalar olursa bana sorabilirsiniz.
İyi günler, 2 haftadır sayenizde bu meseleyle yatıp kalkıyorum :)
YanıtlaSilMühle r 106 aldım, henüz iyi bir fırçam yok. Kısa süre sonra fırça da edeneceğim fakat tam olarak berberde oldugum sinek kaydı tıraşı yapamıyorum, her defasında da mutlaka birkaç yeri kanatıyorum. Acaba tecrübesiz olmam ve kötü bir fırçaya sahip olmamın dışında aldığım makineden kaynaklanıyor olabilir mi ? Teşekkür ederim
Hayır, makineden değil tamamen teknikle alakalı. 106 yumuşak bir makine. İleride tekniğin geliştikçe tıraşlar da iyileşecek.
YanıtlaSilYazı çok başarılı olmuş. Tebrik ve teşekkür ediyorum. Uzun süre önce aldığım krem, arko sabun ve parasına kıyıp aldığım pahalı traş fırçasını, bir kaç traş denemem sonucu başarılı olamayınca soğuyup edevatları bir köşede bırakmıştım. Tekrar başlayıp deneyeceğim. Amacım berberde olduğum gibi tahrişsiz ve kaliteli traş olabilmek. Kendi yaptığım traşta cildim çok kuruyor ve gün boyu süren rahatsızlık hissi veren tahriş ve kuruma oluyor. Bir sorum şu ki: gerek sabun olsun gerek krem olsun fırçayla yüzüme sürdüğümde hiç köpürmüyor çok ince ve sulu oluyor, daha fazla metaryal yüklediğimde de; cildim daha fırçalama esnasında dayanılamayacak şekilde "YANIYOR" (hassas ciltler için olan kremi de denememe rağmen) sebebi ne olabilir ne yapmam gerekiyor?
YanıtlaSilEmeğine sağlık.Ama söylemeliyimki şu an jeller sabunlardan çok çok daha iyi durumda.Bu sonuca hepsini deneyerek test ederek ulaştım.Her 3 yöntemle arko sabundan güzel bir fırçayla köpük hazırladım.Tıraş kreminden de hazırladım köpüğü.Gillettenin nivea nın köpüğünü de kullandım tek bıçaklı makineleri çok bıcaklı blue 3 ve mach3 turbo türevlerinin hepsini kullanarak deneyimledim.Ama kendim için konuşuyorum kaliteli bir tıraş jeli ve 3 bıçaklı jiletin kalitesine hiçbiri ulaşamıyor.Ayrıca tüm sabun forumlarında "En başından söyleyeyim köpük ve jeller tıraşın düşmanı malzemelerdir.Gerçek tıraş sabunla olur." deyip geçiştiriyorsunuz ama neden köpük jel kullanıpmaz sabunun avantajı bilimsel olarak nedir açıklamıyorsunuz.Nedir abi olay madem bu kadar sabun iyiyse biraz mantıklı açıklama yaparmısın?
YanıtlaSilSa
YanıtlaSilKuru ve gergin cilt birçok kişinin problemidir. Bu problemin giderilmesi için gerekli olan cilt bakımının yapılması, kuru ve gergin ciltlere ihtiyaç duyulan bakımın dermokozmetik ürünlerle yapılması şarttır. Kuru ciltlerde tıraş konusunda alınması gereken birincil önlem, nemlendirici özelliği olan tıraş ürünleri kullanmaktır. daha detaylı bilgi için yazımızı inceleye bilirsiniz. https://sakal.org/kuru-ve-gergin-ciltler-icin-tiras-tuyolari/
YanıtlaSil