6 Ağustos 2011 Cumartesi

Genel tıraş ekipmanları ve teminleri üzerine

Tekrar merhaba arkadaşlar, bugün sizden gelen istekler doğrultusunda dünya çapında genel olarak bulunabilecek tıraş ekipmanları, üreticileri, kısaca özellikleri, nereden temin edilebilecekleri ve yeni başlayanlara başlangıç setleri gibi konular üzerinde yazıp, çizeceğim.

Öncelikle geleneksel ıslak tıraşa dünya çapında çok önem verildiğini, bununla ilgili olarak eski olsun, yeni olsun pek çok ülkeden onlarca çeşit marka bulunduğunu belirteyim. Yani bazılarınızın zannettiği gibi gillette, wilkinson, nivea, old spice' tan ibaret değil. Çok büyük bir çeşitlilik var. Ancak Amerika, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya gibi ülkeler en büyük çeşitliliğe sahip olan ülkeler. Bunun dışında bizim arko' muz ve derby jiletimiz gibi başarılı bir ya da iki ürünüyle tüm dünyada adından söz ettiren ülkeler de var.

Devam etmeden önce yıllar önce yazdığım bu yazıya ufak bir güncelleme yapayım; bu yazıyı yazdığım zamanlar ülkemizde geleneksel tıraş ürünlerini temin edebileceğiniz doğru düzgün bir yerli firma yoktu. Hemen her şeyi internet aracılığıyla yurt dışından alıyorduk. Şimdilerde işler değişti, tıraş ürünleri de kozmetik ürünleri kategorisine girdiğinden çoğu zaman gümrükte takılıyor. Yurtdışı kargo ücretleri dövüz kurları dolayısıyla çok yüksek hale geldi. İlaveten artık pek çok yerli platformda geleneksel tıraş ürünlerinin satışı yapılmakta. Bunlardan ilk akla geleni tabi ki Razorus firması.  Aşağıda listelediğim çoğu ürünü buradan güvenle temin edebilirsiniz.

Ülkemizin kozmetik yasaları gereğince sabun, krem tarzı ürünleri yasal olarak satabilmek için üretici firmaların belirli bürokratik evrak işlemlerini hazır ederek, alıcı firmaya sunması gerekiyor. Alıcı firma/distribütör de bu bilgileri sağlık bakanlığının sistemine kayıt ettiriyor. Bu gereklilikleri sağlayamayan markaların ürünlerinin ülkemizde satışının yasal olmadığını, herhangi bir alerjik reaksiyon ya da zehirlenme durumunda satıcı firmaların büyük risk altına gireceğini belirtmekte fayda var. O yüzden aldığınız tıraş ürünlerini mutlaka güvenilir, sağlık bakanlığına kayıtlı ürün satan firmalardan almanızı öneririm. Aldığınız ürünün kaydının olup olmadığını anlamak ise çok kolay, cep telefonunuza yükleyeceğiniz ÜTS MOBİL programı ile ürünün barkodunu okuttuğunuzda ürünün sistemde kayıtlı olup olmadığını hemen görebilirsiniz.

"
Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ister Türkiye’de üretilsin ister ithal edilsin tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin takibini gerçekleştirmemizi sağlayan bir sistemdir.
ÜTS ile kayıt dışı ve insan sağlığına zararlı ürünlerin tespiti kolaylaşacak ve böylelikle halk sağlığının korunması sağlanacaktır.

Şu an kullandığınız mobil uygulama ile kayıtlı ürün bilgilerine, üzerinde bulunan barkod/karekod sayesinde erişebileceksiniz.

Ürün Sorgula ile
- Ürün kullanım kılavuzunu,
- Ürün görselini,
- Ürünün ÜTS'de kayıtlı olup olmadığını
ve ürünle ilgili detaylı bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

Tekil Ürün Sorgula ile ürünün
- Bulunduğu yer(ler)i,
- Üretim tarihini,
- Son kullanma tarihini
ve ürünle ilgili daha birçok bilgiyi öğrenebilirsiniz.

Eğer ürün ile ilgili bir problem olduğunu düşünüyorsanız ürünü sorguladıktan sonra ekranın en altında bulunan Şikayet Bildir bağlantısı ile ÜTS'ye bildirebilirsiniz."



Şimdi bu açtığım başlık çok çok kapsamlı bir yazı olacağından, hem sizleri sıkmamak için, hem de derli toplu olabilmesi açısından parça parça ilerleyeceğim. Öncelikle belli başlı büyük üreticilere alfabetik olarak bir bakalım. Bunların tüm ürünler olmadığını hatırlatırım, sadece belirli başlı popüler markalar. Yoksa bunun 2-3 katı farklı marka var.

Arko: Hepimizin bildiği arko tıraş kremleri ve berber sabunu sayesinde tüm dünyada sandığınızdan çok daha iyi bilinen bir markadır. Hatta Evyap' ın dahi bu popülariteden tam anlamıyla haberdar olduğunu zannetmiyorum. Özellikle donyağlı soğuk sıkım klasik berber sabunu arko'yu tüm dünyada ünlü ve sevilen bir marka haline getirmiştir. Tıraş sonrası kolonya ve balzamlarında aynı başarıyı göremiyoruz.




Booster's: Kanada üretimi ucuz ve güzel aftershave losyonları. Çok popüler değildir.



Castle Forbes: Castle Forbes, İskoçya'daki Forbes kalesinde, küçük bir iskoç soylu aile işletmesi tarafından kurulmuş ve sürdürülen bir markadır. Ürünlerini en doğal malzemeler ve esansiyel yağlardan üretir. Piyasadaki en pahalı ve aynı zamanda en üst sınıf ürünlerden bazılarını Castle Forbes üretir. Bir nevi soylulardan soylulara ürünler gibi kabul edebiliriz. Ancak korkacak kadar astronomik rakamlarda değillerdir. Oldukça beğenilirler.



Cella: Cella tıpkı arko gibi tek ürünüyle tüm dünyaya nam salmış küçük bir aile işletmesidir. İtalyan bazlı marka, 1899' dan beri aynı formülasyonla badem yağlı klasik tıraş sabununu üretmektedir. Buruk acı badem kokusuna sahiptir. Çok popülerdir.



Colonel Conk: Ya da tam adıyla Colonel Ichabod Conk; küçük bir Amerikan üreticisidir. Özellikle gliserin bazlı klasik tıraş sabunlarıyla bilinir. Sabunları küçük yapılı ve oldukça ucuzdur. Kalite olarak da tatminkardır. Hikayesi oldukça ilginçtir, Albay Conk sivil savaş sonrası New Mexico eyaletinin, Albuquerque kentinde inzivaya çekilir. Burada bir çok berber dükkanı olan bir kadınla tanışır. Her gün kadına sakal tıraşı olmaya gider, en sonunda aşık olur ve evlenirler. Albay, karısına yardım edip, ondan berberliği öğrenir. En sonunda tıraş ürünlerini pazarlamaya başlar. Kısa sürede oldukça zengin bir insan olur ve 1898' de ölene kadar işine devam eder. O zaman kapanmak üzere olan marka, başkaları tarafından devir alınır ve o günden bugüne aynı şekilde üretime devam edilir. Özetle Colonel Conk çok köklü ama çok üst kalitede olmayan, ekonomik ürünleriyle kendine yer edinmiştir. 





Cyril R Salter: 1940 larda kurulmuş bir ingiliz firmasıdır. Ürün gamı geniş olsa da; özellikle tıraş kremleriyle bilinen bir markadır.. Çok popüler değildir. 




Derby: Bir diğer yerli markamız. Yurt dışında derby jiletinden dolayı çok iyi bilinen ve tutulan bir markadır. Kremleri arko'nun  oldukça gerisindedir ve pek sevilmez. Kişisel fikrim jiletinin de yeterince iyi olmadığıdır. 




Dovo: Tıraş aleminin en önemli markalarındandır. Alman kökenli ustura üreticisidir. 1906' da kurulmuş küçük çaplı ama köklü bir işletmedir. Hem jiletli, hem çelik ustura üretir. Bununla beraber ustura kayışları, tıraş kremi ve kayış pastaları da vardır. Ama dovo dediğinizde çelik usturalar akla gelir. Oldukça kaliteli, her bütçeye uygun çeşit ve kalitede çok güzel usturalar yapar. Şu anda çelik usturada pazarın en büyük üreticisidir. En bilinen ve popüler ustura markasıdır.



D. R. Harris: Her ne kadar 3t'den geri kalsa da yine de önemli bir ingiliz markasıdır. Londra' daki St James sokağında 1790 yılında kimyacı D. R. Harris tarafından kurulmuş, londranın en eski eczanelerinden birisidir. Ürünleri üst kalitedir. Tıraş kremleri ve sabunları, aftershave ve parfümleri vardır, temel olarak ise sabunlarıyla popülerdir. Her zaman 3T' nin arkasında kalmıştır.







eShave: 1996' da kurulmuş yeni bir amerikan markasıdır. Krem, sabun, fırça gibi ürünleri vardır. Köklü firmalar arasında kendine yer edinmeye çalışmaktadır.




Edwin Jagger: 1988' de Sheffield İngiltere' de kurulmuş kaliteli bir aile markasıdır. Klasik ingiliz zarafetini yansıtacak şekilde her ürününde bir estetik, güzellik vardır. Özellikle jiletli tıraş makineleri parlak krom kaplı, göz alıcı aletlerdir. Tıraş makinesi dışında krem, sabun ve fırça da yapmaktadır ve hepsi oldukça üst kalitedir. Edwin Jagger'ın fiyat/performans karşılığı çok yüksektir. Tüm dünyada oldukça popüler bir markadır.



Feather: Japon mükemmeliyetçiliğinin örneği bir markadır. Osaka' da 1932 yılında kurulmuştur. Kesici gereçler üzerine dünyada uzman bir firmadır. Tıraş jiletleri, cerrahi, tıbbi ve endüstriyel kesici gereçler, jiletli usturalar, jiletli tıraş makineleri üretir. Ürettiği her şey oldukça yüksek kalitedir, aynı şekilde oldukça da yüksek fiyatlıdır. Feather tıraş jiletleri şu anda dünyada üretilen en keskin tıraş jiletleridir. Tüm dünyada çok popülerdir.




Frank Shaving: Yeni, Çin merkezli bir tıraş fırçası üreticisidir. Sakın Çin mi diye dudağınızı bükmeyin, bugün en pahalı markaların fırçalarında kullandıkları porsuk kılları bile Çin' den gelmektedir. Çin tıraş fırçası kılı üretiminde dünyada lider konumdadır. Dolayısıyla Frank Shaving size ilk elden, "marka" ya para ödemeden güzel fırçalar alma imkanı sağlar. Fiyatına göre fırçaları rakipsizdir. Kaliteli, dolgun, iyi işçilikli ve ekonomiktirler. Gelenekselci tıraş severlerin dudak bükmelerine rağmen çıktığı son yıllarda dünyada hızla popüler olmuş, sevilen bir markadır.





Geo F. Trumper: İşte geldik en önemli markalardan birine. Biraz yukarılarda D.r. Harris için hep 3T' den geride kalmıştır demiştim. Nedir bu 3t? Efendim bu 3T 1800'lerde İngiltere' de kurulmuş üç farklı berber dükkanıdır. Yeni şubeleriyle beraber ilk şubeleri hala yerli yerinde olan bu üç dükkan, dünyanın en ünlü berber dükkanları, tıraş krem ve sabun üreticileridirler. Bunun nedeni sadece köklü firmalar olmaları değil, aynı zamanda ürünlerindeki yüksek kalitedir. Islak tıraşla haşır neşir olan herkesin bildikleri markalardır. Kraliyet soylularına da hizmet veren bu dükkanlarda saç kesimi, tıraş  bireysel kabinlerde, kişiye özel, önceden randevu ile olur. Ölmeden görülmesi gereken, tıraş severlerin mekkesidir diyebileceğim berber dükkanlarıdır. 

Trumper, curzon sokağında 1875'te kurulmuştur. Berber hizmeti yanısıra, tıraş sabun ve kremleri, aftershave ve parfümleri bulunur. Bir sakal tıraşı 30-50 sterlin arasıdır. Tüm ürünleri en doğal malzemelerden yapılır ve yüksek kalitededir. Fiyat olarak 3T arasında ortancadır. Ürünlerinin performansı bana göre ortancadır, kimilerine göre en iyisidir, kimilerine göre bir diğer t daha iyidir. Deneyip kendiniz görmeniz lazım.

Resimdeki kişi türk berber Kamil Öztürk, kendisi Trumpers' da şef berber olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda Johnny Depp' e Sweeney Todd filmi için ustura kullanmasını da öğretmiştir. Alttaki videoda kendisini görebilirsiniz. Bu da türk berberlerine dünyada ne kadar önem verildiğinin bir göstergesi.







Gillette: 1805' te King Camp Gillette tarafından kurulmuş tıraş makinesi üreticisidir. Kendisi çıkarmadan önce çeşitli modeller bulunsa da; jiletli tıraş makinelerinin mucit' i olarak bilinir. İlk tıraş makinesini 1903' te üretmiş, geliştire geliştire 1987'ye kadar sayısız model üretmiştir. İnsanların bir kutu ucuz jiletle pek çok kaliteli tıraş olabildiğini görüp istediği karı yakalayamayınca, kartuş hinliğini düşünmüştür. Sadece kendi tıraş makineleriyle çalışacak kullan at kartuşlar tasarlayacak, bunları yüksek fiyattan satarak voliyi vuracaktır, ki zaten öyle de olmuştur. Ama işin o kısmı bizi ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren 1903-1987 arasında üretilen sayısız jiletli tıraş makineleri. Bunlar çok yüksek işçilik kalitesinde, saat gibi çalışan, sorunsuz, mükemmeliyetin tanımı olan tıraş makineleridir. Islak tıraşla ilgilenen herkeste en az 3-5 farklı modeli bulunur. Zaten bir tanesine sahip olunca siz de nedenini anlayacaksınız. 







J. M. Fraser's: Yine Kanada' dan  bir üretici. Tıraş kremleriyle bilinir. 1956' dan beri aynı yöntemlerle elde üretilir. Düşük fiyatlara oldukça yüksek gramajlı tıraş kremleri vardır. Başarılı ama çok popüler olmayan bir markadır. 




Joris: Plisson' un alt şirketi olan bir Fransız markasıdır. Sadece jiletli tıraş makineleri yapar. Üst sınıf paladyum kaplı lüks tıraş makineleriyle bilinir. Muazzam işçiliğe sahiptir.




Kai: Bir başka Japon markası. Seki şehrinde 1908' de kurulmuştur. Başta sadece çakı üreten firma büyüdükçe ürün gamını genişletmiştir. Bugün 10000' den fazla çeşit kesici ürün yapmaktadır. Jiletli usturalar, tıraş jiletleri, bıçakları, makaslar, tıbbi ve endüstriyel kesici gereçler aklınıza ne gelirse. Feather' ın en büyük rakibidir.Feather kadar popüler olmasa da sevilir, özellikle captian excelia serisi jiletli usturaları efsanedir.




Kent: William Kent tarafından 1777' de kurulmuş bir ingiliz markasıdır. En eski fırça/tarak üreticilerinden birisidir. Bunun yanında kaliteli ve pahalı tıraş fırçaları da üretir. Sabun ve kremde üretse de, asıl olarak fırçalarıyla bilinir. Sabunu en iyi sert sabun kabul edilen Mitchell's Woof Fat sabunu ile aynıdır. Çok popüler değildir.




Mama Bear's Soaps: Tatlı Sue Clark tarafından kurulmuş bir markadır. Kendi evinde gliserin bazlı tıraş sabunları, aftershave balzamlar ve normal sabunlar üretir. O kadar sabun yapımcısı arasından öne çıkmasının en büyük nedeni 100' den fazla çeşit kokuda tıraş sabunu bulunmasıdır. Aklınıza gelebilecek her şeyin kokusundan sabunu vardır. Ağaç talaşı kokusu, orman kokusu, jambon kokusu, salatalık, çiçek, acqua di gio, berber dükkanı, bambu vs vs. 

Sabunlarının esansiyel yağ oran yüksektir, dolayısıyla kokuları da oldukça dolgundur. Performans olarak gayet tatminkar sabunlardır, ucuz fiyatları da düşünüldüğünde eleştirilecek pek yanı kalmıyor. Mama Bear sabunları tüm dünyada en sevilen ve popüler ev yapımı sabun üreticilerindendir. Geçen sene sabun yapımı sırasında evinde çıkan yangın sonucu tüm evi yanıp kül oldu. Üstelik yangından bir hafta önce ev sigortasını da iptal ettirmesiyle çok zor duruma düşen Sue'ya tüm Badger&blade, shaveden ahalisi yardımcı olma amaçlarıyla yüzlerce dolarlık siparişler verdiler. Çok sevilen tatlı bir insandır. Kişisel olarak Brute kokulu sabununa hastayım.




Maurer & Wirtz: Islak tıraşın çok popüler markalarından bir diğeridir. 1845' te kurulmuş bir markadır. Çok çeşitli erkek ürünleri üreten bir markadır. Fakat bu kadar ünlü olmasının en büyük sebebi Tabac ve Sir Irisch Moos tıraş sabunlarıdır. Özellikle Tabac herkesçe bilinen, sevilen, ucuz ama çok kaliteli ve başarılı, geleneksel kokuya sahip has bir tıraş sabunudur. M & W ürünleri sevilerek kullanılan, çok popüler ürünlerdir. 




Merkur: Bir diğer çok önemli marka. Hatta ıslak tıraş dünyasının en popüler markası da denebilir. Merkur Dovo' nun alt firmasıdır ve jiletli tıraş makinesi ve tıraş jileti ile bilinir. Bugün jiletli tıraş makinesi üretiminde pazar lideridir. 1896 yılında Emil Hermes tarafından kurulmuştur. Emil Hermes aslında  marka olarak kendi soyadını kullanmak istemiş, ama o sırada zaten Hermes adında başka bir marka bulunduğundan bu ismi kullanamamıştır. Şirket 4 kez el değiştirmiştir ve son sahibi de Dovo' dur. Merkur klasikten modern tasarıma, ucuzdan pahalıya çeşit çeşit jiletli tıraş makinesi üretmektedir. Her ne kadar bunlar bir edwin jagger ya da mühle işçiliğinde olmasalar da yine de oldukça kaliteli ve güzel aletlerdir. Zaten bu blogu okuduktan bir kaç ay sonra sizde de bir kaç modeli olacaktır, emin olabilirsiniz.






Mühle: 1945' te Almanya' da kurulan ve 25 kişi çalıştıran küçük bir işletmedir. Ancak küçük olmasına bakmayın ürünleri çok kalitelidir. İngiliz Edwin Jagger' ın alman versiyonudur diyebiliriz. Zaten ikisi kardeş firmadır. Neil Jagger üreteceği tıraş fırçaları için kaliteli kıl sağlayıcı arayışındayken, yine ürünleri için kaliteli ekipmanlar üretecek bir firma arayan Hans Jorgen Mueller (Mühle) ile tanışır. İki iş adamı çok iyi anlaşırlar ve ortaya çok sıkı bir beraberlik çıkar. Her ne kadar iki üreticinin neredeyse tüm ürünleri aynı gibi görünse de bu tasarım bazındadır ve her biri ürünlerini el yapımı olarak kendi bünyesinde üretir. Mühle, ej gibi jiletli tıraş aletleri, kremler, sabunlar ve fırçalarla bilinir. Tüm ürünleri ej ürünlerine aşırı benzer. Krom işçiliği yine çok yüksek kalitedir. Fark olarak biraz daha klasik tasarımlı saplar kullanır ve tıraş makineleri biraz daha agresiftir. Edwin Jagger fiyat/performans canavarıyken, Mühle' un ürünleri oldukça tuzludur. Ej kadar olmasa da popülerdir.





Omega: Ülkemizde de biraz bilinen italyan Omega firması 50 yıldar uzun süredir tıraş fırçası üreten köklü bir firmadır. Sentetikten, domuz kılına, porsuğa her tip ve kalitede fırçaları vardır. Fırçaları üst sınıf ürünler olmasa da fiyatlarına göre gayet tatminkarlardır, bundan dolayı da tüm dünyada popülerdir.




Osma Laboratoires: Bir fransız markasıdır, 1957' den beri şap ve şap ürünleri üretir. Block Osma şapı dünyanın en bilinen şapıdır. Bununla beraber kan taşı, deodorant' ı ve şap içeren tıraş sabunu da vardır. Popüler bir markadır.






Parker: Hindistan markasıdır, jiletli tıraş makineleri, fırçalar ve jiletli usturalar yapar. Özellikle jiletli tıraş makineleriyle bilinir. Bunlar kalite olarak tatminkar gereçlerdir. İlk serilerdeki şikayetlerden sonra parker en son serilerde biraz daha kaliteli ve düzgün aletler yapmaya başlamıştır. Yine de bir merkur kalitesinden uzaktır. Ama kesinlikle kötü değildir. Fiyatları merkur' e yakın olduğu için çok fazla tercih edilmez.



Pinaud: Edouard Pinaud tarafından 1810 fransa' da kurulmuş bir parfüm firmasıdır. Aftershave losyonları, parfümleri ve tıraş sonrası pudraları bulunur. Hepsi de oldukça geleneksel kokulara sahiptirler ve orta yaş üzeri tıraş severlerce sevilerek kullanılırlar. Pinaud ürünleri fazla üst düzey kalite olmayan ama, düşük fiyata gayet güzel ürünler sunan bir firmadır. En azından bir defne romu kolonyası alınmalıdır. 





Plisson: Fransız tıraş fırçası üreticisidir. Joris' e sahiptir. 1808' den beri üretim yapmaktadır. El yapımı fırçaları oldukça yüksek kalite ve üst sınıf olmakla beraber çok pahalıdır. Silvertip seviyesinin de üzerinde kıllarla, en pahalı materyallerden sap yapar, bu ikili kombinasyon yüzlerce dolarlık fiyat etiketi olarak geri döner. Bundan dolayı çok fazla tercih edilmez.





Proraso: En önemli markalardan birisidir. 1930larda İtalya' da kurulmuştur. Bu ünün herkesçe bilinen okaliptüs özlü mentollü tıraş krem ve sabunlarına borçludur. Cella' nın en büyük rakibi olmakla beraber ondan daha popülerdir. Krem ve sabunlarının yanında güzel aftershave losyon ve balzamları vardır. Fiyatları makul, performansları çok iyidir. Bundan dolayı hemen herkesçe bilinir ve kullanılır. 




Qed Soaps: Mama Bears tarzı bir ev işletmesidir. Ama ondan daha profesyoneldir. Sahibi Charles 25 senedir sabunlarını kendi hazırlayıp satmaktadır. Hazırladığı gliserin bazlı tıraş sabunları alemin en iyi gliserin sabunları olarak kabul edilir. Aynı zamanda da kokusu en kuvvetli sabunlar olarak da kabul edilir. Bizzat Charles bana sabunlarında %30 civarında esansiyel yağ kullandığını söyledi. Çok pahalı olmamakla beraber fiyatları soğuk sıkım sabunlara yaklaşır ki (gliserin bazlı sabunlar daha ucuz olur) esansiyel yağların fiyatını düşündüğümüzde bu normaldir. 

Charles sadece dışarıdan esans alarak sabun üretmez, bahçesinde yetiştirdiği çiçeklerden bizzat kendisi esansiyel yağ çıkararak bunları sabunlarında kullanır. Sabunları hem koku olarak hem performans olarak çok iyidir. Koklamaya doyamazsınız. Mentollü sabunları çok başarılı olduğu gibi çikolata, türk kahvesi kokulu olanları da vardır. Tüm dünyada mama bears kadar olmasa da oldukça popülerdir. Mutlaka bir kaç sabununu edinmenizi önereceğim bir markadır.



Razorock: Yeni ve küçük bir italyan firmasıdır, ancak çok başarılıdır. İlk olarak seyahat kutusunda şap ürünüyle ortaya çıkmış sonrada tıraş kremleriyle ürün gamını arttırmıştır. Ürünleri el yapımıdır. Oldukça ucuz fakat kaliteli ürünlerdir. Popülaritesi giderek artmaktadır. 



Rooney: Dünyanın en eski tıraş fırçası üreticilerinden birisidir(Hatta en eskisi). 1700' lere kadar gitmektedir. İngiliz firmasıdır. Klasik ingiliz tipi fırça modelleri vardır. Plisson kadar fahiş olmasa da fırçaları oldukça pahaldır. Ama bildiğiniz gibi kalite ucuza gelmez, sonuçta tüm fırçaları el yapımıdır. Sapları olsun, kılların bombe tasarımları olsun tam ideal tasarımlı fırçalardır. Oldukça popülerdir.



Semogue: Portekizli bir aile işletmesi olan tıraş fırçası üreticisidir. Fiyat/performans liderlerindendir. Domuz kılı fırçalarda uzmanlaşmıştır. En iyi kalite domuz kılı fırçalarını üretir. Bununla beraber porsuk kılı fırçaları da vardır. Yarı klasik/yarı modern yapılı tasarımları vardır. Tüm fırçaları gayet iyi performanslıdır. Fiyatlarının da oldukça makul olmasından dolayı tüm dünyada çok popülerdir ve sevilerek kullanılır. 



Shavemac: Alman tıraş fırçası üreticisidir. Her çeşit ve model el yapımı fırçaları üretir, ayrıca sipariş üzerine custom dizaynlar yapar. Fiyatları rooney, plisson, simpson kadar olmasa da gene de oldukça yüksektir, fakat bunu çok iyi performansıyla kapatır. Qed firması için "savile row" ismiyle aynı kalitede üretim yapar. 



Simpson: Bir kez daha geleneksel ıslak tıraş dünyasında duyacağınız en önemli bir kaç isimden birisi. İngiliz tıraş firması üreticisi. 1919' da Alexander Simpson tarafından kurulmuştur. Tamamı el yapımı olan ürün gamı çeşit, çeşit, boy boy klasik ingiliz tasarımlı modellere sahiptir. Chubby, duke gibi adını tarihe kazımış modelleri vardır. Biraz mercedes gibi düşünebiliriz, tüm modelleri kalitelidir ama Simpson' u Simpson yapan üst sınıf modelleridir. Modellerini sap şekillerine göre adlandırır. 

Bu kadar ünlü olmasındaki en büyük rolü oynayan chubby serilerinin en büyük özelliği; çok kalın düğüme sahip, aşırı yoğun kıllardan yapılmış fırçalar olmasıdır. Bir chubby' e normal bir tıraş fırçasına konandan 2-2,5 kat fazla kıl konulur. Bundan dolayı fiyatları çok yüksektir. Yine de Plisson'dan ucuzdur. Fakat simpson sahibi olup sevmiyorum diyen pek görmezsiniz. Rolex gibi, mercedes gibi bir markadır, belirli bir kıvama gelmiş her erkek güzel bir simpson fırça sahibi olmak ister. 

Rakipleri rooney, shavemac gibi markalardır. 2008 yılında yine önemli bir ingiliz fırça üreticisi olan Progress Vulfix tarafından satın alınmıştır. Her ne kadar Vulfix elinden geldiğince marka adını kirletmeden, aynı gelenekte ve kalitede üretmeye çalışsa da, pek çok kullanıcı hala önceki simpsonların daha iyi olduğunu kabul etmektedir. Dünyanın en popüler ve bilinen tıraş fırçasıdır. Alacaksınız yani, kaçarı yok, para biriktirmeye başlayın.





Taylor of Old Bond Street: Ünlü ingiliz 3T' lerin bir diğer üyesi. Jeremiah Taylor tarafından 1854' te kurulmuş bir berber dükkanıdır. Diğer 2T' den bir farkı yoktur, aynı gelenekselcilikle, yüksek kalite malzemelerden tıraş ürünleri yapan üst sınıf bir markadır. En çok krem ve sabunlarıyla bilinir. Avokado özlü tıraş kremi dünyanın en iyi tıraş kremlerinden birisi olarak kabul edilir. Kullanıcılar arasında taylor ile trumper arasında sürekli bir çekişme iddialaşma vardır. Biri diğerinden daha iyi olduğunu öne sürer. Fiyat olarak Taylor 3t arasında en ucuz ürünlere sahip olandır. Kişisel fikrim performans olarak ise en iyi olanlarıdır. Dolayısıyla fiyat/performans canavarıdır. Ürünleri görsel olarak Trumpers kadar özel, üst sınıf izlenimi vermez. Daha mütevazidir. Mutlaka önerdiğim markalardandır. Krem/sabun konularında dünyanın en popüler ve sevilen markalarından birisidir.




The Art of Shaving: 1996' da kurulmuş amerikan bazlı bir tıraş ürünleri üreticisidir. Ürünleri üst sınıfa yakındır. ancak 3T lerin başarısında değildir, buna rağmen fiyatları onlara yakındır. Bu yüzden sürekli eleştiri alır. Kremler, sabunlar, fırçalar, tıraş öncesi ve sonrası ürünleri vardır. Bazı ürünleri sadece isim basılmış oem ürünlerdir. Asıl olarak tıraş krem ve sabunlarıyla bilinir. Orta derece popüler bir markadır.


The Gentlemens Refinery: Amerikan tıraş ürünleri firmasıdır. Truefitt & Hill ve The Art of Shaving gibi firmalarda çalışmış olan usta berber Perry Gastis, tıraş ürünlerine katılan sentetik maddelerden rahatsız olur ve tamamen doğal ve sağlıklı tıraş ürünleri üretme amacıyla bir yola çıkar. Bir organik kimyager ile uzun yıllar birlikte çalışarak en sonunda the Gentlemens Refinery firmasını kurar. An itibariyle aftershave balzamları, tıraş kremler, tıraş yağları bulunur. Ben henüz kullanmamakla beraber, pek çok kişi aftershave balzamlarının dünyanın en iyisi olduğunu söylemektedir. Fiyatları pahalıdır. Bundan dolayı çok popüler değildir.




Thiers Issard: Fransanın ünlü ustura üreticisi. Dovo' nun en büyük rakibi. 1884' te Pierre Thiers tarafından kuruldu. Kendisi zaten usta ustura yapımcıları olan bir ailenin içinde doğmuştu. Dolayısıyla kendisi de aynı mesleği seçti. 1870' te 10 yaşındayken işe çırak olarak başladı ve 24 yıl ustasının yanında çalışarak ustura yapımına tamamen hakim oldu. Haftanın 6 günü sürekli çalışan günde ortalama 10000 çekiç vuran bir adam düşünün. Yıllarca aralıksız çelik döve döve o kadar kuvvetlenmişti ki her eliyle 75'er kiloluk çuvalları tutup taşıyabiliyordu. 1884' te kendi demirci dükkanını açıp kendisi ve karısının soyadları olan Thiers-Issard adıyla üretime geçti.

Phierre Thiers son derece çalışkan bir adamdı. Sadece özel kutlamalar ve dini günlerde çalışmaz bunun dışında her gün aralıksız ocak başında çalışırdı. 24 sene ustalık eğitimi, 35 sene de kendi dükkanında durmadan çalıştı. En sonunda 69 yaşında ocak başında hala çelik döverken hayata gözlerini kapattı. Ölümünden sonra işi karısı ve bizzat kendi eğittiği oğlu Pierre Thierrs Jr. (1884 - 1962) devraldı. Daha sonra işe Louis Thiers (1910 - 1985) ve bir diğer Pierre Thiers (1914-1997) de katıldı. 

Thiers ailesi firmayı 1985' te bugünkü sahibi olan Gilles Reynewaeter' e sattı. Firma bugün hala aynı geleneklerle, aynı kalite anlayışıyla usturalar üretmeye devam ediyor. Yakın zamanda gizli bir depoda bizzat Pierre Thiers tarafında el dövmesi hazırlanmış ustura çelikleri bulundu. Bunlar en iyi şekilde hazırlanıp sınırlı olarak satışa sunuldu ve tükenmek üzere. Alman dovo ne kadar işlevselliğe yönelmişse, fransız Thiers Issard' da o kadar zarafet, estetik ve lükse yönelmiştir. Usturaları 150-450 dolar arasıdır. Hemen her usturası saf karbon çeliğinden yapılır ve çok özenli bakım ister. Özetle köklü, dolu dolu bir markadır.




Truefitt & Hill: Bu da kalan son ingiliz 3T markalarındandır. Yola Truefitt olarak başlamış sonra ortaklıkla Truefitt & Hill olmuştur. 1805' te berber ve peruk yapımcısı olan William Francis Truefitt tarafından kurulmuştur. Dünyanın en eski berber dükkanıdır ve bu guinness rekorlarında tasdiklenmiştir. 

Tarih boyunca T & H soyluların, kralların berberi olmuştur. Ki bunu da bugün hala ürünlerinde görebilirsiniz. En basit bir ambalajları, faturayı içine koydukları zarfın, kabartmalı yüzeyi, yaldızlı yazıları bile size kendinizi lord gibi hissettirir. Gerçekten de ürünlerinin genel görünüş hissiyatı olarak 3T'ler arasında en lüks hissiyatı veren markadır. Ki bundan dolayı fiyatları da en yüksek olan markadır. Fiyatları Taylor' un iki katıdır. Trumper'dan % 30-50 arası daha pahalıdır. Ürün gamı diğer iki markaya benzerdir, kremler, sabunlar, tıraş öncesi ve sonrası ürünleri, parfümler vs. 

Performanslarına gelirsek bana göre üçü arasında en vasatıdır. En iyi ürünü turmper' ın ortalama bir ürünü kadar ya da biraz daha iyidir. Taylor her açıdan daha iyidir. Kremleri yüzde kurumaya meyillidir. Tabi bu herkeste böyle olacak diye bir durum yok, sizin cilt tipiniz, tıraş olurken kullandığınız suyun sertliği, yumuşaklığı önemli faktörlerdir. Ama genel olarak T&H 3T arasında en azı tercih edilen markadır. Bunda en büyük faktör fiyattır. Fakat gene de yakın bir tanıdığınıza alacağınız hediye o kişi için unutulmaz olacaktır. 



Progress Vulfix: İngilizlerin önemli bir tıraş fırçası üreticisidir. Simpson, rooney gibi çok üst sınıf olmayan ama orta-iyi kaliteli fırçalar üretir. Simpson' a sahiptir. Yaklaşık 60 yıllık bir geçmişi vardır. fiyat /performans oranı tatminkar bir markadır. Pahalıca üst serileri giriş seviyesi simpson fiyatlarına yaklaştığından çok tercih edilmez. Daha ziyade giriş ve orta seviye fırçaları bol satan. Ortalama populerlikte bir markadır.






Piyasanın en çok rağbet gören ürünleri üç aşağı beş yukarı bunlardır. Daha önce de belirttiğim gibi bu yazdıklarımın 2- 3 katı kadar daha üretici vardır, ancak bunlar ya çok küçük işletmeler, ya özel yapım ürünler, ya da lüks kozmetik markalarınınbelli başlı bir kaç ürünleridir. Bu yüzden bunları tek tek yazma gereği duymadım. Zaten sizler de ıslak tıraş dünyasıyla haşır neşir olduğunuzda en çok adı geçen ürünlerin üç İngiliz T, arko, proraso, cella, simpson, merkur, gillette, dovo, thiers issard gibi kalıplaşmış markalar olduklarını göreceksiniz.

Peki bunları nereden alabiliriz? Önce iki kötü haber; birincisi tahmin edebileceğiniz üzere bunların neredeyse hiç biri ülkemizde bulunmuyor. Kaliteli tıraşa ülkemizde fazla ilgi olmadığından bu markaları getirip satan bir distribütör de bulunmuyor. Daha da kötüsü olan ikinci haber de ise bu ürünlerin hiçbirini yurt dışından sipariş verip getirtemezsiniz. Nedeni; akp hükümeti. Sözde vergi kaçıyor adı altında yeni çıkardıkları gümrük yönergesiyle ülkeye her türlü kozmetik ve sporcu ürünü girişini yasakladılar. Bunu yapma nedenleri insanları parfüm alıp vergi vermemesi ya da ucuza alıp buradan ticaret yapması. Bilmiyorum 2 tane parfüm getirerek nasıl ticaret oluyor. Düşüncesizlikle alınan kararlar, pire için yorgan yakma örneği, arada biz tıraş severler de kaynıyoruz. Kozmetik genel olarak yasaklandığı için ne tıraş aleti, ne jilet, ne tıraş kremi hiç bir şey getirtemiyoruz, gümrük size haber bile vermeden geldiği yere geri gönderiyor.

Yukarıdaki o kadar cezbedici güzel resimlerden sonra, dilinizin ucundaki küfürlerinizi tutun. Ne yapabilirsiniz? Yurt dışından ziyarete gelen bir tanıdığınız/akrabanız dışında getirtme şansınız yok. Gelmeden önce alabileceğiniz her şeyi buradan onun adresine alın, ya da o sizin için alsın, gelirken yanında getirsin. Bu düşüncesiz gümrük yönergesi akla mantığa sığar hale getirilmeden bundan başka yapabileceğiniz bir şey yok.

Şimdi nerelerden alışveriş yapabilirsiniz onlara gelelim. Tıraş ürünleri alabileceğiniz onlarca hatta belki yüzlerce online alışveriş sitesi var. Ancak ürün gamı çok geniş, kaliteli hizmet verenleri özetlemek istiyorum.


Bullgoose Shaving Supplies: Bol çeşitliliğe sahip küçük bir Amerikan sitesi.
http://www.bullgooseshaving.net/

Classic Shaving: İnternetteki en büyük çeşitliliğe ve stoğa sahip firmalardan birisi. İngiltere' den satış yapıyor.
http://www.classicshaving.com/Home.html

Connaught Shaving: Bir başka İngiltere bazlı şirket. Geniş çeşitliliğe sahip.
http://connaughtshaving.com/index.html

Executive Shaving: İngiltereden, geniş yelpazeye sahip bir firma, fiyatları biraz daha yüksek.
http://www.executive-shaving.co.uk/

Fendrihan: Kanada' nın en büyük online tıraş malzemeleri satan sitesi. Kanada' da, Amerika'ya göre çok daha az çeşitlilk olduğundan burada yakınınınız varsa çok işinize yarayacaktır.Ürün gamı çok geniştir.
http://www.fendrihan.com/

Gentlemen's Shop: İngilteren bir başka site. Ürün gamı yeterlidir, fiyatları makuldur.
http://www.gentlemans-shop.com/index.html

Italian Barber: Kanada merkezlidir. Adından da anlayacağınız üzere her türlü italyan tıraş ürününü bulabileceğiniz bir sitedir. Bunun dışında kalan ürün çeşitliliğinde ortalamadır.
http://www.italianbarber.com/index.php

Lee's Safety Razor: Küçük ama kaliteli bir amerikan işletmesidir. ÇEşitlilik iyidir, fiyatlar biraz daha yüksektir.
http://www.leesrazors.com/

Mama Bear's Soaps: Mama Bear sabunlarını alabileceğiniz tek sitedir. Ucuz ve detaylıdır.
http://www.mamabearssoaps.com/

QED USA: Charles' ın qed sabunlarını alabileceğiniz tek yerdir. Bunun dışında geniş ürün gamı ve makul fiyatları vardır. Tek sorun sipariş verirken detaylı bir sipariş formu yazmanız gerekmesidir, bunu Charles size detaylıca anlatacaktır.
http://www.qedusa.com/

Queen Charlotte Soaps: Amerikan bazlı küçük bir işletmedir. Ki yaptıkları kaliteli sabun ve kremleri satarlar. İsterseniz size özel ürünler de yaparlar.
http://www.queencharlottesoaps.com/

Razor Blades & More: Amerikan sitesidir. Bazı ürünlerde fiyatı biraz dhaa yüksek olsa da pek çok bulunmayan ürüne sahiptir. Sitesünde güzel bilgiler bulunur ve çok kaliteli jilet sample pack'leri satar.
http://www.razorbladesandmore.com/

Razor Emporium: Amerikan sitesidir. Uzmanlık alanları eski tıraş makinelerini restore edip, yeniden kaplayarak sıfır hale getirmeleridir. İsteğinize göre krom, nikel, altın ya da rodyum kaplama yapabilirler.  İşin ustasıdırlar. Eğer elinizde sizin için çok değerli ama paslanmış/kaplaması dökülmüş antika bir tıraş makinesi varsa sizin için yeni gibi yapabilirler. Hizmet biraz tuzludur ama sonuca değer.
http://www.razoremporium.com/store/

Safety Razors Co. Uk: Geniş ürün gamı ve makul fiyatları olan bir ingiliz sitesi.
http://www.safetyrazors.co.uk/shop/pc/home.asp

Shaving Style: Yine Kanada bazlı bir firmadır. Fiyatları Kanada için gayet iyidir. Geşitlilik orta derecedir. Hizmet hız ve kalitesi harikadır.
http://www.shavingstyle.com/ 

Straight Razor Designs: straightrazorplace sitesinini kurucusu Lynn Abrams tarafından kurulmuştur. Amerikan sitesidir. Her türlü ürün bulunmakla beraber ustura' da uzmanlaşmış kapsamlı bir sitedir. Lynn Abrams dünyadaki en iyi ustura bileyicilerinden (honemeister) birisidir.
http://straightrazordesigns.com/

The Golden Nib: Yükske kalite Fırça kılları, sap materyaller, hazır çekilmiş saplar satan bir amerikan firmasıdır. Kendi fırçanızı yapmak, ya da restore etmek için ilk bakacağınız sitedir. Kılları çok kaliteli ve makul fiyatlıdır. Oldukça popülerdir. Siparişi vermedne önce kargo tutarı hakkında bilgi alın.
http://www.thegoldennib.com/index.php

The Superior Shave: Amerikan bazlı bir sitedir. Benim en sevdiğim sitedir. Sahibi Jarrod çok iyi bir insandır. Site başta amatör gibi görünse de gayet kulanışlıdır. Ustura, bileme taşı, Simpson tıraş fırçaları gibi konularda çok detaylıdır. Sattığı ürünleri ayrı ayrı fotoğraflayarak satar, dolayıısyla resimden beğenip hangi ürünü aldıysanız süze o ürün gelir. Fiyatları gayet makuldür,en güzeli de her ürünün fiyatı uluslarası kargosu dahil olacak şekilde yazılmıştır. Sonradan shipping ne kadar tutacak diye kara kara düşünmezsiniz. Şiddetle tavsiyemdir.
http://thesuperiorshave.com

The Traditional Shaving Company: Çok kapsamlı ve iyi fiyatlı bir ingiliz sitesidir.
http://www.traditionalshaving.co.uk/

Vintage Scent: Ürün gamı çok detaylı olmasa da Semogue fırçalarını alacağınız yegane sitedir.
http://vintagescent.com/

West Coast Shaving: Çok popüler bir amerikan sitesidir. Geniş yelpazesi, iyi fiyatları vardır.
http://www.westcoastshaving.com/

Whipped Dog: Burası fakir adamın kabesidir. Eğer tıraşa yeni başlayacaksanız ve paranız azsa buradan ucuza gayet işlevsel şeyler alabilirsiniz. Özellikle usturaya başlayacaksanız whipped dog size temizlenmiş ve bilenerek tıraşa hazır hale getirilmiş antika usturaları çok ucuz fiyatlara satacaktır. Unutmayın sıfır olarak alacağınız bir ustura nadiren tıraşa hazır halde olacaktır ve bir uturayı tıraşa hazır hale getirmek bir kaç yüz dolarlık bileme ekipmanı ve yüksek tecrübe gerektirir. Dolayısıyla konuya yeni giriş yapıyorsanız en iyisi whipped dogdur.
http://www.whippeddog.com/


Temel olarak alışveriş yapacağınız siteler bunlar. Bunlardan başka pek çok site de bulabilirsiniz. Bir ürünü almadan önce fiyat karşılaştırması yapmanızı öneririm. Bazen tek kalem üründe 5-10 dolar fark olabiliyor. Bu satıcıların hepsi paypal kabul ediyorlar. Artık yurt içindeki online satıcılar tarafından bile kullanmaya başlanan bu pratik ödeme sistemine daha fazla geç kalmadan üye olmanızı öneririm. Bir siteden alışveriş yapmadan önce mail atıp fikir danışmanızı, kargo bilgisi almanızı tavsiye ederim. İngiltere' deki sitelerden vereceğiniz siparişlerin kargosu daha az tutacak ve daha çabuk geleceklerdir.

Bir de hepsinin dışında kalan en büyük site var ki o da ebay.com ve ebay.co.uk. Yukarıdaki satıcıların büyük bir kısmı zaten aynı zamanda ebay üzerinden de satış yapmaktalar. Ayrıca Frank Shaving fırçaları gibi bazı ürünleri sadece ebay' den alabilirsiniz. Yine aynı şekilde antika Gillette tıraş makineleri ve usturalar için ebay çok iyi bir kaynaktır.


Evet, bunu da bitirdik. Şimdi gelelim en son konuya. Yani yeni başlayanlara önerilere.

Öncelikle ne istediğinize, amacınıza, beklentilerinize ve harcayabileceğiniz paraya karar vermelisiniz. Basit ve ucuzdan kaliteli ve pahalıya doğru sayısız seçenek vardır. 5 dolara da fırça alabilirsiniz 1000 dolara da, 1 liraya arko da kullanabilirsiniz, 60 dolara Penhaligons da. Bu aradaki farklar belli bir yere kadar tıraş kalitesini arttıracak olsa da, esas olarak artacak olan lüks hissiyatı ve dolayısıyla alınacak zevk olacak. Ancak ben düzgün, temiz tıraş olayım gayeniz varsa çok para vermenize gerek yok. Şimdi bakalım.


1. Fazla para vermek istemiyorum, yeni başlıyorum

Gayet kabul edilir bir düşüncedir. İyi bir tıraş için asla çok para vermek zorunda değilsiniz. Giriş seviyesi ürünlerle de kaliteli tıraşlar elde edebileceksiniz ancak tam olarak tıraş zevkini yaşayamayabilirsiniz.

1a: yurt dışıyla uğraşamam: Bu durumda önerim krem istiyorsanız arko'nun regular ya da moist tıraş kremi, sabun istiyorsanız arkonun klasik berber sabunu, başak ya da jaguar marka domuz kılı fırça (ıyy domuz kılı mı demeyin, türkiye piyasasında gördüğünüz, kullandığınız sakal fırçalarının %90'ı domuz kılıdır. At kılı vasat performanslı, konforsuz, tutulmayan bir fırça tipidir), i.h.a marka şap ve kan taşı, ustura kullanacaksanız basit bir jiletli ustura, jiletli tıraş makinesi kullanacaksanız yuma gibi bir makine, jilet olarak sakalınız azsa astra mavi ya da shark, yoğunsa rapira ve perma-sharp, ve aftershave için yağlı cildinize paşabahçe kolonya, kuru cildinize nivea extreme comfort balzam olacaktır. Böyle basit ve ucuz bir kitle, gayet pürüzsüz ve temiz tıraşlar olabilirsiniz. Bu setin size toplam maliyeti 45-55 lira arası olacaktır.

1b: yurt dışından alabilirim: Bu imkanınız varsa önerim proraso krem ya da cella sabun, edwin jagger de89l ya da merkur 34c jiletli tıraş makinesi, frank shaving 24m finest badger tıraş fırçası, seçeceğiniz herhangi birkaç jilet, i.h.a şap ve kan taşı, proraso balzam  ya da losyon olacaktır. Bu setin size maliyeti kargo hariç 140-150 lira civarı tutacaktır. Lütfen "üstteki sete göre 3 kat fazla tıraş keyfi mi alacağım?" gibi abuk bir soru sormayın. Kullandığınız her üründen bariz daha fazla kalite hissiyatı ve zevk alacaksınız. Yazdığım tıraş makinelerini ömür boyu zevkle kullanabilirsiniz, özetle evet paraya değecektir.



2. Standart bütçem var, adam gibi tıraş keyfi yaşamak istiyorum

En akıllıca yaklaşımlardan birisi budur. Hem aşırı para harcamamış, hem de işin kaymağından gayet almış olursunuz. Ancak tabi ki artık bu süreçten sonra hemen hemen her ürünü yurt dışından almak durumundayız.

2a: Eski, antika şeylerle, açık arttırmalarla uğraşamam, sıfır alayım hepsini: Bu durumda sakalınız azsa edwin jagger de89, çoksa muhle r41 gibi bir makine, krem istiyorsanız razorock, musgo real, proraso ya da barbon, sabun istiyorsanız mama bears, qed, cella, tabac gibi bir sabun, semogue 830 ya da 1305 fırça ya da frank shaving finest ya da silvertip 24mm fırça, jiletleri tanımak için orta seviye bir sample pack, i.h.a. şap ve kan taşı, after shave olarak cildiniz yağlıysa pinaud, old spice kolonya, kuruysa proraso, pre de provence gbi bir balzam öneriyorum. Bu set kargosuz 200-250 lira civarı tutacaktır. Çoğu kişi için yeterli bir settir.

2b: Eski kaliteli gillette gibi makineleri istiyorum, temizlemekle falan uğraşırım: Güzel seçim, bu durumda ebayden bakacağınız iyi durumda bir gillette slim adjustable, fatboy jiletli tıraş makinesi öneririm. Bunu temizlemek için medikal bir dezenfektan da almanız gerekecek. Krem, sabun vs gibi tüm detaylar yukarıdaki gibi olabilir. Bu setin size maliyeti, çok çok temiz durumda, kutusunda yüksek fiyatlı bir gillette almadığını varsayarsam 500-600 lira civarında olacaktır.



3. Bütçem biraz daha geniş, almışken bir kere alayım iyisini alayım istiyorum

Genel olarak çoğunluğun ve benim de içinde olduğum gruptur. Ama emin olun o bir kere alayım bitsin durumu pek olmuyor :)

Bu kategoride alacağınız ürünlerden ciddi anlamda zevk alırsınız, tıraşı bir keyif haline getirirler. Türkiye' de hiç bilinmezler ve bulunmazlar.

3a: Her şey sıfır olsun, antikayla uğraşmam: Bu durumda tıraş makinesi olarak muhle r89, merkur futur gibi bir makine, muhle, edwin jagger, 3T, ya da D R Harristen tercihinize göre krem ya da sabun, mitchells wool fat sabunu, razorock şap, büyük bir jilet sample pack, simpson duke 3 ya da Morris Forndran blonde badger fırça, alt-innsbruck tıraş sonrası losyonu ya da emülsiyonu öneririm. Bu setin maliyeti kargosu kabaca 400-450 lira civarı tutacaktır. Tahmin edeceğiniz üzere asıl maliyet tıraş makinesi ve fırçadan geliyor. Eğer iradeli bir insansanız bunları alıp olayı bitirebilirsiniz. Arada bir jilet ve krem/sabun almak dışında masraf yapmazsınız. Bunlarla her gür tıraş olmak bir keyif olacaktır.

3b: Antika ürünlerden istiyorum: O zaman ebay' den bulacağınız temiz bir gillette aristocrat ya da new deluxe makine almanızı öneriyorum. Kalan her şey yukarıdaki maddedeki gibi olacak. Bu setin maliyeti 1000-2000 lira civarı tutacaktır.



4. Para sorun değil, her şeyin iyisini istiyorum

Bütçeniz uygunsa bu da kaçınılmaz bir durum olacaktır. Bu durumda her şeyin en üst modellerinden alma lüksüne ulaşıyorsunuz. Tıraş kaliteniz 3 numaralı maddeye göre çok fazla artmayacak olsa da keyif ve lüks hissiyatından artış olacaktır.

4a: Her şey yeni olsun: Bu durumda size merkur vision, feather all stainless, joris gibi bir jiletli tıraş makinesi, büyük bir jilet sample pack, Castle Forbes tıraş kremi ya da Martin de Candre sabun, Edwin Jagger ya da Shavemac Silvertip Fırça, osma şap, art of shaving, alt-inssbruck ya da castle forbes aftershave ürünü. Oldukça lüks olan bu setin maliyeti kargousuz 2500-3500 lira civarı olacaktır. Bu setle tıraş olurken lord gibi hissetmenin kapısını aralarsınız.

4b: Antikalara da açığım: Tek fark yukarıdaki makineler yerine ebayden hiç kullanılmamış, kutusunda bir gillette fatboy ya da aristokrat alacak olmanız. Bunun dışında her şey üsttekiyle aynı. Maliyet hemen hemen aynı şekilde 2000-2500 arası olacaktır.



5. Para bok, EN İYİSİNİ göster

Peki, para sizin nasıl istersiniz. Ama bilmenizi isterim bu durumda tıraş kalitenizde önceki maddelere göre hiç bir fark olmayacak, ancak keyif ve lüks hissiyatı son derece yüksek olacak.

Bu durumda eski isterseniz kutusunda çok temiz ya da hiç kullanılmamış durumda bir gillette toggle, yeni isterseniz Pils ya da altın kaplı merkur Mergress jiletli tıraş makinesi, Penhaligons Blenheim Bouquet, Acqua Di Parma, Santa Maria Novella, Domenico Caraceni 1913 gibi bir tıraş kremi, bulabileceğiniz en büyük boy jilet sample pack, Plisson high mountan white ya da simpson chubby 2  two band super fırça, osma şap, Castle forbes ya da Truefitt&hill aftershave ürünü. Artık keyif pe.evenkliğine giren ve her gün size 20 dakikalık lord hissiyatı verecek bu ürünlerin kabaca maliyeti seçeceğiniz fırça modeline göre 3000-4000 lira aralığında olacaktır.

Gördüğünüz gibi hemen her bütçeye uygun seçenekler mevcut. Dikkat etmeniz gereken "en iyiler ille de bunlardır, sadece bunların alın" demek istemiyorum, bunlar o kategorilerdeki başarılı ve çok sevilen ürünlerdir. Yani ille de merkurden 34c ya da futur modelini seçmek zorunda değilsiniz. Bunlar hiç bilmiyorsanız başlangıç olarak önerdiğim marka ve modeller. Detaylı seçimleri yapmak sizin araştırmanıza kalmış. Çünkü seçebilecek çok fazla marka model var.

Bir ikinci durum, fiyatların çok yüksek görünmesi. Fakat ilk aldığınızda durumun böyle olması normal. Bir kere aldıktan sonra aldığınız jiletli tıraş makinesini ya da fırçayı çok uzun yıllar değiştirmeyeceğinizi ve tek masrafınızın yeni  jilet, krem/sabun gibi ucuz ürünler olacağını düşünürseniz baştaki maliyet gayet normal. Hele ki 600-700 liraya elektrikli tıraş makinesi alıp 2 yılda bir buna 150-200 liraya yeni bıçak ve elek aldığınızı, 5-6 sene sonra da ıskartaya çıkardığınızı, üstelik tüm bu masrafa rağmen vasat ve zevksiz tıraşlar elde ettiğinizi düşünürseniz, bu seçenekler çok çok mantıklıdır. 2 ve 3 en mantıklı seçeneklerdir. Sonrası sizin bütçenizle alakalı. Ama 5. maddeye göre alışveriş yapacaksanız, bu kadar emeğimden sonra bana da bir Simpson fırça hediye edersiniz. :)

Bunun dışında bu seçeneklere tıraş sonrası parfüm eklemediğim dikkatinizden kaçmamıştır. Onu da diğer blogumdan bakarak seçebilirsiniz. Seçeceniz parfümün kalitesine göre en az 50, ortalama 100-150, en çok 300-400 lira gibi rakamlar vereceğinizi bilin.



Bunları da geçtikten sonra, şimdi biraz da bu piyasa da çok popüler olan ve bu popülerliklerini hak eden, yeni başlayanları çok yüksek ihtimalle mutlu edecek bazı fix ürünleri görelim. Bunlar tıraş bilginiz, yeni başlayıp başlamadığınız, bütçenizin dar ya da geniş olup olmamasına bağlı olmayan hemen her yerde size önerilecek malzemelerdir. Bunlarla beraber bazı kişisel önerilerim de olabilir, onları da yazı içerisinde belirteceğim.


Merkur 34C

34C diğer adıyla Heavy Duty Classic, Merkur' ün en çok satan modelidir. Hangi platforma giderseniz gidin yeni başlıyorum hangi makineyi alayım diye sorduğunuzda size önerilecek iki makineden biridir.

34C ufak yapılı, kalınca saplı, hafiften ağırca, orta agresiflikte, klasik tasarımlı bir tıraş makinesidir. Bu blogda ve başka yerlerde de sıkça göreceğiniz agresiflik konusunu daha önce de anltamıştım. Jilet, makinenin siperinden ne kadar geride kalıyorsa, tıraş olurken de cildinize o kadar az baskıyla kesim yapacaktır. Dolayısıyla tıraş olmak daha kolay, hızlı ve tahrişsiz olacaktır. Eğer jilet siperliğin ucuna oldukça yakınsa, ya da siperlik taraklı tip dediğimiz modeldense o zaman, jilet tıraş olurken cildimize daha yakın olacak ve daha fazla baskıyla kesecektir. Bu tahriş ve kesme riskini ortaya çıkarıyorsa da işinizi biliyorsanız tıraşınız yine rahat geçecektir. Ayrıca daha yakın bir tıraş elde etmiş olursunuz. Bu agresiflik konusunu ileride daha detaylıca anlatacağım.34C düz siperli ve orta agresiflikte bir modeldir. Bu bakımdan yeni başlayanlar dahil herkesçe kullanılabilir. Bunun yanında cildi yormadığı için düzenli günlük kullanıma uygundur. Klasik dizaynı göze çok hoş gelir. Sapındaki tırtıklı yapı sayesinde eliniz ıslak bile olsa elinizden kaymaz, tutuşu rahattır. İşçiliği güzeldir. Bunun dışında 34C iki parçalı bir modeldir. Aşağıdaki resimde gördüğünüz şekilde alttaki vidali kısımdan vidasını sökersiniz, üst kapak tek parça olarak ayrılır.


Daha sonra jileti üst kapağa yerleştirir ve kapağı yerine oturtarak altta vidayı tekrar sıkarsınız. Bu tasarım son derece hızlı ve pratiktir. 34C' nin tüm bu özelliklerine baktığımızda sağlam, basit ve işlevsek yapısı, iyi tıraş kalitesi, tıraş rahatlığı ve düzenli günlük kullanıma uygun yapısıyla her zaman popüler bir tıraş makinesi olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Ba açıdan 34C ilk düşüneceğiniz modellerden biri olmalıdır. Aslına bakarsanız bu makineyi alıp ömür boyu başka birşey almadan memnun şekilde tıraş olabilirsiniz. 40 dolar civarı fiyatıyla ekonomik bir modeldir.



Edwin Jagger DE89

DE89 sanıyorum ki şu anda en popüler ve önerilen tıraş makinesidir. 34C' ile size en çok önerilecek iki makineden diğeridir. Ancak 34C' ye göre bazı önemli üstünlükleri olduğu için şu anda lider konumdadır.

Nelerdir bu avantajları bakalım. Öncelikle Edwin Jagger makinelerinin krom işçiliği, mühle ile piyasada liderdir. Kaplamaları oldukça kalın, çok parlak ve pürüzsüzdür. Makinenin hiç bir yerinde bir pütür, iz, çapak bulunmaz. Her ne kadar Merkur makineleri de gayet kaliteli aletler olsalar da EJ ve Mühle bu aletlerin rolls royce' udur.

DE89 bunun yanında ortalama 30 dolarlık fiyatıyla rakibi 34C' den açık şekilde daha ucuzdur. Yani hem daha kaliteli, hem daha ucuz. 34C çok klasik bir tasarıma sahipken, EJ biraz daha modern, yumuşak hatlara sahiptir.

DE89 yumuşak bir tıraş makinesidir. Bir weishi kadar olmasa da jileti yüzünüzde zar zor hissedersiniz. Bu sayde çok hızlıi kolay ve rahat tıraşlar olabilirsiniz. Ancak sakalınız yoğunsa ya da sertse ve çok yakın tıraşlar istiyorsanız o zaman perma-sharp, kai, feather gibi keskin jiletler takmanız gerekir. Bunun altında kalan jiletlerle iyi sonuçlar almanız zor olacaktır. DE89' un sapı 34C' den biraz daha uzundur. Yine hallice bir ağırlığa sahiptir. Sap olarak pürüzsüz, hafif tırtıklı, boyuna düz çizgi çeklinde tırtıkları olan sap modelleri vardır. Beğeninize göre seçebilirsiniz. Tutuşu rahat olup elinizden kaymasa da, 34C deki derin tırtıklı sapa sahip olmadığından onun gibi elinize yapışmaz. DE89 klasik tip 3 parçalı modeldir. Bu yapı en basit ve klasik tasarımdır. Alt ve üst olarak iki parça kafa kısmı ve ona vidalanan sap. Aşağıdaki resimden gördüğünüz gibi jileti takmak için tüm parçaları sökersiniz. Jileti kafa parçalarının arasına sandviç misali koyar, sonra da sapı vidalarsınız.


Bu tasarım uzun ömürlü ve temizlenmesi çok kolay olmakla birlikte, jilet değiştirmesi en teferruatlı metoddur. Kelebek tip makinelerde jileti değiştirmeniz bir kaç saniye, iki parçalarda 10 saniye kadar sürerken, 3 parçalarda bu 30 saniye kadar sürebilir. Çok uzun bir süre olmasa da her gür her gürn aynı şeyi yapınca arada bir sinir olabilirsiniz. Fakat o kadar kafaya takacak bir şey değildir. Dolayısıyla DE89' un 34C' den en çok ayrılan özelliği daha yumuşak bir makine olması ve 3 parça olmasıdır. Diğer tüm farklar ikinci faktörlerdir. Bana hangisini alayım diye sormayın çünkü cevap vermek imkansızdır. İkisi de günlük kullanıma son derece uygun, sorunsuz, mükemmel gereçlerdir. Seçim sizin beğeninize kalıyor. Ama aradaki 10 dolar farkı unutmayın.



Proraso Tıraş Kremi

Yine hemen her yerde en çok adını duyacağınız ürünlerden biri, Proraso tıraş kremi. 50 yıldan uzun süredir kullanılan başarılı bir kremdir.

Proraso' nun bu kadar sevilmesinin ve övülmesinin başlıca nedenleri, 8 dolar civarı fiyatıyla ucuz ve yüksek kalitede bir ürün olmasıdır. 30 dolarlık t&h kremlerden daha iyi performans verir. İçeriğinde mentol, oksaliptüs özü ve gliserin vardır. Bu sayde tahrişsiz, rahat ve serinletici bir tıraş sağlar. Özellikle yaz aylarında gerçek mentollü bir ürünle tıraş olduğunuzda ne demek isteğimi iyi anlayacaksınız. Bunlarla beraber Proraso çok hızlı ve kolayca köpürerek, kalın, koruyucu kremsi bir köpük verir. Kokusu okaliptüsten dolayı kimilerince sevilir, kimilerince sevilmez. Fakat fiyatına göre çok yüksek olan performansından dolayı mutlaka denenmesi gereken bir üründür.



Cella Tıraş Sabunu


Yine bir italyan mucizesi Cella tıraş sabunu. Cella şu an tüm platformlardaki en popüler üründür. Tıpkı bizim arko sabunumuz gibi geleneksellemiş, klasik bir berber sabunudur. Ancak arkoya göre bariz daha kaliteli bir üründür. Cella 1899' dan beri aynı formülasyonla üretilmektedir. Arko gibi donyağı içeren bir sabundur.

Donyağı cilde esneklik sağlaması, nemi koruması, yumuşaklık vermesi gibi nedenlerden dolayı iyi tıraş sabunlarında sıklıkla kullanılır. Cella yumuşak tip sabundur. Bir spatulayla kazıyıp alabileceğiniz kıvamdadır. En büyük özelliği içeriğindeki yoğun miktardaki badem özüdür.

Badem yağının cildi nemlendirici ve besleyici özelliğini aynen pratikte sağlamaktadır. Nemli, kaygan, besleyici ve koruyucu bir köpük oluşturur. Dolgun, hafif buruk, badem ezmesini andıran bir acıbadem kokusuna sahiptir. Başlarda çok cazip gelmese de kullandıkça kokusuna alışılan ve insanın hoşuna gitmeye başlayan ilginç bir sabundur. Açıkcası kokusu benim de başlarda hiç hoşuma gitmemişti ancak alıştıktan sonra şimdi arada bir kapağını açıp açıp kokladığımı itiraf ediyorum. İyi bir şekilde köpürtmesi biraz deneyim ister. Nemli fırçayı bolca yüklemek gerekir. Dolgun badem kokusunu seversiniz, sevmezsiniz bilemem ama kusursuz performansı ve 10 dolarlık fiyatıyla Cella harika bir üründür. Tıraş olma yoğunluğunuza göre 6 - 12 ay gideceğinizi düşünürsek bu fiyata bu kalite şaşırtıcıdır.




Arko Tıraş Sabunu

Ne o şaşırdınız mı? Hiç şaşırmanıza gerek yok. Arko performansıyla gerçekten buradaki yerini hak eden bir ürün. Ki zaten yabancı tıraş forumlarına göz gezdirirseniz hepsinde arko berber sabununun çok popüler, sevilen ve önerilen bir ürün olduğunu görebilirsiniz.

Arko' nun bu kadar popüler olmasının en büyük sebebi tam anlamıyla bir fiyat/performans canavarı olması. 1 lira gibi bir fiyata donyağlı, en az altı ay dayanacak soğuk pres tipi bir sabun alıyorsunuz. Üstelik son derece iyi performanslı ve özellikle biz Türkler için güzel kokulu. Türkiyede arko sabunun kokusunu bilmeyen erkek yoktur. Her berber arko sabun kokar. Hafif limon nüanslı klasik temiz kalıp sabun kokusuna sahip. Yabancıların tek beğenmediği yanı da bu klasik temiz kokusu. Bizde temizliği, kalıp sabunu anımsatırken, onların yeni yetmelerinde klozet sabununun kokusuna benzetiliyor. Ama belli yaşı olanlar onların klasik "ivory" sabunlarına benzetiyor.

Kokusunu geçersek arko sabun çubuk tip sabun olarak az yer kaplayan, seyehatlere de uygun bir ürün. Ayrıca yıllardır değişmeyen geleneksel ambalajı da biz geleneksel tıraş severler için çok nostaljik. İddia ediyorum evyap bu sabunda ambalaj tasarımı değişikliğine gitsin, berberler dışında satışı aşırı düşer. Görseli de geçersek donyağı içermesi sayesinde arko yüzünüzde kremsi, çok kalın, kaygan bir köpük oluşturuyor. Hatta yerli yabancı, ucuz, lüks o kadar ürün kullandım şu ana kadar arko sabun kadar kalın ve dolgun köpük yapan hiç bir ürün bulamadım. Arko sabun ve kremler suya çok açtırlar. Siz oldu zannedersiniz ama olmamıştır, biraz daha su ekleyerek köpürtmeye devam ettiğinizde bir üst seviye köpük kalitesine ulaştığınızı fark edecek ve arkonun şanını anlayacaksınız. Dolayısıyla arko ürünlerini kullanırken sık aralıklı şekilde su ekleyerek köpüğünüzü zenginleştirmeye özen gösterin. Kullanımı oldukça basittir. Geleneksel olarak bu tarz çubuk sabunları doğrudan önceden ıslattığınız yüzünüze ovalayarak, baskıyla sürer ve yüzünüzü ince bir sabun tabakasıyla kaplarsınız. Sonra fırçanızla yüzünüzde köpürtürsünüz. Çok kolay ve hızlı şekilde köpürecektir. Daha çok yabancıların yaptığı bir diğer yöntemse bir mutfak rendesi ile bir kaba rendelemek, parmakalrınızla bastırarak iyice oturtmaktır. Aslında çok sert bir sabun olmadığından elinizle yoğurup kaseye bastırarak da hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde geleneksel bir kase sabununuz olur. Ben kişisel olarak olduğu şekliyle kullanıyorum. Daha nostaljik geliyor.

Bana göre arkonun tek dezavantajı kuvvetli bir nemlendirme etkisi bulunmaması. Kalın köpük yaratıyor, kaygan ve rahat tıraşa uygun bir yüzey sağlıyor, nostaljik kokuyor ama sadece pek nemlendirme etkisi yok.  Bu özellikle kuru ciltli kullanıcılarda daha belirgin hissedilecektir. Fiyatını da düşündüğümüzde o kadar kusur kadı kızında da olur diyoruz. Herkesin evinde bulunması gereken, yerli hazinelerimizden bir tanesi. Ki zaten yabancıların dahi kutu kutu aldığı bir güzellik.





39 yorum:

  1. Kozmetik kanunundan sonra bu ürünler yurtdışında gelirmiki?

    YanıtlaSil
  2. Hayır, yazıda da belirttiğim gibi yurtdışından gelen bir yakınınız gelirken yanında getirebilir sadece.

    YanıtlaSil
  3. Jiletler ve makınalarda sorun olmaz heralde.Almayı düşünüyorum.Wilkinson'un içine jilet takılanbir makinası var fena değil,ama daha ağır birşey istiyorum.Merkür Progress ve Parker 82'yı onermıştın diğer forumda.Aralarında çok fark yok ise Parker işimi görürümü?
    Şimdiden teşekkurler,Özgün komşu........

    YanıtlaSil
  4. onlar da takılabilir, gümrükteki memura bağlı. Türkiyede karabulut ticaretten sorabilirsin, çeşitleri var. Wilkinsonun plastiğinden bahsediyorsan biliyorum. Ben yukarıdaki iki makineden birini almanı öneririm.

    YanıtlaSil
  5. Özgün,
    Edwin Jagger DE89 aldım.Bunun birde DE89L modelı var.Umarım doğru makınadır aldığım,Çünkü yorumlara göre aldım.Buradakı yazında sapı farklı modeller olduğunu yazmışssın ve oldukça aydınlatıcı olmuş.Benimki pürüzsüz düzsapa sahip.Aldığım site yanına, Lucky Tiger tıraş kremi ve kyoku Body Wash koymuş.1 Haftada elıme ulaştı.Kullanınca buraya yorum yazıcam.DH'ye üye olamıyorum,nedenını anlamadım.ALdığım makına senın yorumladığın ve tavsiye ettiğin makınamıdır?

    YanıtlaSil
  6. Evet ikisi aynı makine, sadece sapları farklı. de89 düz, de89l boyuna çizgili.Şimdi bir de barley modeli çıktı, o en güzeli.

    YanıtlaSil
  7. Bugun ilk tıraşımı oldum.Permasharp jilet taktım.De89,Wilkinsona göre daha kaliteli ve yumuşak tıraş sağlıyor.Özellikle Çene bölgemde daha iyi sonuç aldım.Çenemi ellediğimde herhangi bir pütür yok.Ancak yakında bakınca sakal gözüküyor.Buda sakalımın yapısıyla alakalı diye düşünüyorum.Tıraşta arko sabun harika.Heleki Limoni kokusuna hastayım.Bakalım kullandıkça yorumları eklerim.Tıraş sonrası Şap uyguluyorum epey yakıyor cildimi.

    YanıtlaSil
  8. Birde Guerlain Vetiverde Tıraş sonrası güzel gidiyor......

    YanıtlaSil
  9. Makinaya alıştıkça ve tekniğin geliştikce tıraş kalitesi artacak. Sakalarının gözükmesi açı hatası ve teknik eksikliğidir. Zaten şap sonrası yanmanın çok olması da yanlış tekniğe işaret ediyor. İyi bir tıraş hem yakın olmalı, hem de şap sürüldüğünde ya hiç yanma olmamalı ya da çok hafif olmalı. Aksi cildin fazla kazındığını, yüzün iyi hazırlanmadığını, köpüğün iyi sürülmediğini, yanlış açıyla kesim yapıldığını, kötü jileti işaret eder.

    YanıtlaSil
  10. Bundan önce yaklaşık,12 sene kadar iki bıçaklı kullan at bıçaklarla tıraş oldum.Cildimin bunlara alıştığını düşünüyorum.Tıraşımı sıcak suyla ve genelde Duş sonrası oluyorum.Ancak Tıraş Fırçam dandik sayılır,Niva marka.Frank Shaving Best Badger almayı düşünüyorum.Edwin Jagger Best Badger Shaving Brush Small boyu 34 dolar.
    Finest Badger Hair Shaving Brush Faux Ivory Handle New,Frank Shaving.Sence hangisi daha kullanışlıdır.
    Yada 35 40 dolar arası Fırça Tavsiyeni alabilirmiyim.
    Yorumların için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Best değil 24mm finest al FS' den.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erdem Şağban13 Temmuz 2012 10:23

      Bu malzemeleri nasıl temin edebiliriz lütfen bilgi verin tıraş benim için ızdırap oldu resmen :|

      Sil
    2. Yazının sonuna doğru verdiğim alışveriş sitelerinden alabilirsiniz.

      Sil
  12. Edwin Jagger iyi değilmi sence?Frank Shaving epey geç gelir gibime geliyor.Yada yurtiçinden önerebileceğin Tıraş Fırçası varmı?Almışken iyisi olsun diyorum.Özellikleçene bölgem kızarıyor ve kanıyor.O kadar hazırlık yapmama rağmen.Anlamadım gitti.Tıraş makınesınden memnunum kalıtelı alet.Feather jılet var ancak denemedım henuz.Permasharp kullanıyorum.KAlıtelı fırça alıp alışverişi kapatıcam mecburen malum gumruk yasağı.Ayda ıkı alışveriş gelirmi acaba.......

    YanıtlaSil
  13. EJ kötü demedim, ama EJ' nin asıl olayı üst sınıf pahalı ürünlerinde. Alışveriş konusunu bilmiyorum, çok karışık şu anda gümrük işleri.

    YanıtlaSil
  14. Bugün EJ 89'a Feather Jiletimi taktım.Herzamanki hazırlığımı yaptım.Tıraşımı oldum.İkisi çok iyi ikili oldular.Şap sürdüm.Yanma, kızarıklık,tahriş,minimum seviyede.Çok memnun kaldım.Feather hakıkaten kaliteli.Gün geçtikçe Tekniğimi geliştiriyorum.FS'den 23 dolarlık fırçayı ayın 21'inde sipariş verdim.ELeman hala kargolamamış.Böyle geçmi kargoluyor ürünü?Umarım problemsiz gelir.Bu satıcı Takip numarası veriyordur umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ürünleri yurtdışından mı sipariş veriyorsunuz? Takılmayacağından emin olsam bende denemeyi düşünüyorum. Gümrükte bir sorun çıkmıyor mu?

      Sil
  15. Ne kadar güzel bir blog. Çoğu insanın önemsemediği ama bir erkek için en keyifli işlerden biri olan tıraş üstüne sanki çok detaylı hazırlanmış bir tez gibi. Tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar dostum şunu soracaktım bahsettiğin ürünleri nereden temin edebilirim acaba kolay bulacağım bir site veya adres biliyormusun?? Teşekkürler...

      Sil
  16. Selam arkadaşlar şahsen arkadaşımızın tavsiyelerine uyarak 4 nolu statüye göre alışverişimi yaptım ve feather all stainless traş makinesi, castle forbes traş kremi ve aftershave balsamı, osma şap ve jilet simple pack getirttim.Fırça olarak şu an omega silvertip kullanıyorum ancak en kısa sürede simpsons chubby 1,2 veya 3 super 2 band badger almayı da düşünüyorum.Size şu kadarını söyleyeyim gerçekten traş artık bir keyif oldu benim için. Size de mutlaka benzeri ürünler alıp denemenizi tavsiye ederim ve ne demek istediğimi o zaman anlayacağınızdan da eminim.

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar arkadaşlar biliyorum blog uzun süredir kimse tarafından takip edilmiyor ama yine de ben görevimi yapıp sizlere güzel bir haber vermek istiyorum. Arkadaşımızın bahsettiği yukarıdaki tüm ürünleri yurtdışından getirtmeniz mümkün gümrük geldiği gibi geri filan yollamıyor zaten yollamaz da orası gerçekten komik... Tek sorun eğer gümrüğe takılırsa gümrük vergisi ödemeniz gerekeceğidir kaldı ki gümrüğe takılmazsa ki bu büyük ihtimaldir direk verdiğiniz adrese gelir. Yani kısacası bu ürünlerin tamamını yurtdışından getirebilirsiniz rahat olun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç, siz alışveriş yaptınız mı bu ürünlerden? parfüm krem falan kesinlikle gelmiyor onu biliyorumda.. bende bir deneyeyim o zaman en azından sabun, krem vs. almadan sadece makina ve jilet olarak.. Ah bir de eskisi gibi parfüm getirtebilsek..

      Sil
  18. Evet arkadaşlar 14 şubattaki yazımda da belirttiğim gibi chubby 1 super badger 2 band traş fırçasını da aldım ve artık traş zevkinin doruklarında dolaşıyorum diyebilirim. İnanın bana hepsi verdiğiniz parayı fazlasıyla hakediyor çünki inanın hayat standardınız yükselmiş gibi hissediyorsunuz. Traş konusunda son derece tecrübeli biri olmama rağmen feather jilet yine de bazen kesiğe neden olabiliyor inanılmaz keskinliğiyle ama jilet alacaksanız yine de feather dan öte birşey bulmanıza imkan olmadığını belirtmek isterim. Makine olarak da feather all stainless mükemmeliyetçiler için uygun...

    YanıtlaSil
  19. alışverişi nasıl yaptınız öğrenebilir miyim?

    YanıtlaSil
  20. Çok özür dilerim blogu takip edemedim uzun süredir ancak şimdiye nasip oldu hemen yazayım...
    Şimdi dostlar öncelikle aradığınız traş ekipmanlarının bulunduğu siteyi öncelikle tespit ediyorsunuz, (ben italian barber sitesinden aldım ancak blog sahibi arkadaşın tavsiye ettiği birçok siteden de yapabilirsiniz) daha sonra bu sitenin türkiyeye ürün yollama durumundan da emin olduktan sonra üye olarak seçimleriniz yapıyorsunuz. Getirdiğiniz ürünler gümrüğe takılırsa, ki takılması 150 dolar ve üzeri için geçerlidir, vergisini ödeyerek gümrükten alabiliyorsunuz. (topkapı metrobüsle gidin) haa yok eğer gümrüğe takılmazsa zaten direk adresinize geliyor. Yani sonuç olarak kesin geliyor oğlu geliyor!!! :)))

    YanıtlaSil
  21. Gerçekten etkilendim!
    Bu kadar bilgiyi paylaştığın için teşekkürler ellerine sağlık.
    Bir ricam bu ürünleri internetten değil de satan temin eden bildiğin duyduğun satış yapan işletmeler (Örn.İstanbul Eminönü/Tahtakale gibi) varsa belirtmen.
    Ben flarmonica 2 adet ustura almıştım geçmiş tarihlerde ancak traş olurken istediğim performansı alamadığım gibi usturalar çok kısa sürede kararma yaptı lekelendi.
    Biley taşı ve kayış konusunu ise kendi imkânlarımla halletmeye uğraştım (Kayışı bir semerci'de binbir zahmet yaptırmıştım)ama netice hevesimin kırılmasından başka bir şey olmadı.
    Üstüne bir de ustura sorduğumda "solingen" marka her türlü makas bıçak satan yurdum işletmelerinin "Artık ustura üretilmiyor!"şeklinde satışını yaptığı markanın ürünlerinden bi haber yurdum tüccarına dert anlatmak da ayrı hikaye!!
    Tekrar teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  22. Dostum benim bildiğim bu tip seveceğin ürünleri karabulut ticaretten bulabilirsin. Eminönünde asri han'ın yukarısında küçük asri han denilen bir yer var orada.tahtakale diyorlar oraya sanırım ama artık google dan aratırsın. Şunu söyleyeyim çelik ustura satıyormu bilmiyorum ama jiletli ustura sattığını biliyorum ve en kaliteli jilet olan feather elinde var. Bunun yanısıra traş makinesi ve fırçası da temin edebilirsin ancak traş kremi, sabunu ve traş losyonu veya balsamı yok. İşin en berbatı onlar Türkiye'de yok!!! Her konuda olduğu gibi traş konusunda da çok geri bir ülkeyiz ne yazık ki!! Maalesef geçen traş malzemesi getirttiğimde resmen gümrükte olay çıkararak alabilmiştim getirttiğim ürünleri..
    Dostum jiletli ustura olarak solingen var tam jilet usturası oradan alabilirsin jileti kırmadan direk içine takıyorsun fırça olarak da omega fırçalar var elinde bol bol... Ama şu traş sabunu ve kremi işine çok bozuluyorum Allahtan vaktiyle bol bol getirttim de cephanem var yoksa ayvalardaydım resmen :)))

    YanıtlaSil
  23. Bu kadar güzel bilgi paylaştığın için teşekkürler.

    Bence Türkiye'de bir online pazarlama yapmayı hak ediyorsun..

    Çok teşekkürler, tebrikler..

    YanıtlaSil
  24. Arko tıraş sabunu ve içine jilet takıp çıkartabileceğim bir makine +jilet arıyorum.

    Nerede bulabilirim?

    YanıtlaSil
  25. Merhabalar Arkadaslar Almanyada berber salonlarina jilet satan biri olarak blogu kuran emek veren herkese sonsuz tesekkurler

    YanıtlaSil
  26. Arko traş bıçaklarını market bıcakları üreten personna üretiyormuş, kalitesiz ürüne markası arko diye para vermem.

    YanıtlaSil
  27. Personna hakkında hiç bir bilginiz yok sanırım, İsrail menşeili firmanın bugün çeşit çeşit yaprak jiletleri bulunmakta ve bunlar pek çok kişi tarafından günlük düzenli olarak sevilerek kullanılmaktadırlar. Personna'nın ürettiği yaprak jiletler günlük tıraş olmaya uygun yüzü yormayacak konforlu jiletler arasında en üst sıralardadır. Ürettiği en ekonomik jilet crystal ve personna red bile ülke pazarımızdaki bütün yaprak jiletlerden daha konforludur. Demek ki maket bıçağı üreticisi diye geçmemek gerekiyormuş.

    YanıtlaSil
  28. ozgun bey, ne demek istedigimi anlamadiginiz gibi yaniltici bilgiler veriyorsunuz.

    1) maket bicagi demedim, market bicagi dedim. hani su marketlerin uzerine markasini basip kullandigi urunler. bim tiras bicaklari mesela.

    2) israil menseili dediginiz firma american safety razor'dir. birkac sene once energizer grubu tarafindan satin alinmistir, yani wilkinson'in sahibi sirket tarafindan. sirketin kaliteli bicaklari wilkinson icin amerika'nin milford kentinde ve almanyanin solingen kentinde uretilmektedir. personna ise virginia eyaletinde tamamen ucuz uretim, dunyadaki marketlere vs urun yapmaktadir. sirketin kendi sitesine girerseniz zaten bu ayirimi benim yapmadigimi, kendilerinin acik acik yazdigini goreceksiniz.

    demek ki bilmeden yorum yapmamak gerekiyormus.

    gillette deyin eyvallah, butun bicaklarini kendi fabrikalarinda avrupada ureten bic deyin eyvallah ama arko'yu burada koru korune savunacaksaniz da bilgi sahibi olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben mi bilmeden yorum yapıyormuşum? :)). İnternetten açıp araştırıp gelip burada bana ders verme çabasına girmişsiniz ama daha bilmeyip, önyargıyla "market jileti üreticisi" diye küçümsediğiniz personna hakkında bilgileriniz noksan. Açın birazda israeli personna neymiş, nerede üreitm yaparmış hangi marka jiletleri üretirmiş onu araştırın siz. Gillette demişsiniz gillette yaprak jiletlerini st petersburg rusyada üretir. O da üst kalite jiletlerini. Bunun dışında gillette markası altında hindistan, tawyan, tayland, vietnam gibi ülkelerde de jilet üretir ve dünyaya pazarlar. Nasıl personnanın ürün gamı geniş ve farklıysa, jiletin de öyledir. Dolayısıyla sizin mantığınızla hindistanda üretim yapıyor diye gillette marka ürünlerin de vasat ve kalitesiz olması, üstüne gillette tarafından üretilen jiletimiz permasharp'ı almamamız lazım ha ne dersiniz? Demek ki bilmeden bilmişlik yapmamak lazımmış. Daha iyi araştırın, küçük düşmeyin.

      Sil
  29. Özgün Demir, eline koluna sağlık, blog'un hem geleneksel tıraşa yeni başlayanlara hem de ustalara çok yararlı bilgiler içeriyor.

    Keyifli tıraşlar

    YanıtlaSil
  30. Benimde ilk deneyimim olacak wilkinson sword classic ile baslayacagim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bnde onla başlayacağım acaba beğendiniz mi

      Sil
  31. Merhabalar. Eşime almayı düşündüğüm Edwin Jagger DE89'u Türkiye'den temin etme şansım yok mu? Birde porsuk kılı ile yapılmış bir fırça. Lütfen yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baya geç bir mesaj olacak ama www.extrashaving.com internet sitesinde Edwin Jagger DE89'u ve başkaca bir çok tıraş ekipmanını bulabilirsiniz. Gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilirsiniz. Yetkilisi Mustafa Bey çok ilgili ve yardımcı olmaya çalışan birisidir.

      Sil